'Kampa klima tamircisi bile girdi'

'Kampa klima tamircisi bile girdi'
29 Ağustos 2012 14:04

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, ”TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Apaydın Kampı’nı ziyaretiyle, kamuoyunda oluşan rahatsızlığın örtbas edilmek ve yatıştırılmak istendiğini” iddia etti.

Güneş, düzenlediği basın toplantısında, CHP heyetinin Hatay’daki Apaydın Kampı’na girmesine izin verilmezken, ”Hiç bir şekilde giremezsiniz” denilirken, şimdi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na izin verileceğini açıkladığını söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Ankara’daki sorumlusu ile bu sabah 1.5 saat görüştüğünü belirten Güneş, aldığı bilgiye göre, bu bölgede 200 bine yakın mülteci olduğunu, bunların 80 bine yakınının Türkiye’de bulunduğunu kaydetti. Güneş, Irak’ta da 20 bin kadar mülteci olduğunu söyledi.

Güneş, sığınmacıların hiç bir şekilde savaşa taraf olamayacağını, savaşa taraf olmuş, Suriye’de kurşun sıkmış birisinin Türkiye’ye giremeyeceğini ifade ederek, ”Gelenler hiç bir şekilde silahlı faaliyet içinde olamazlar, ülkesine dönerek silahlı faaliyette bulunamazlar. Şu andaki durum geçici bir durumdur, kalıcı değildir. Fakat bunun bir önce neticelendirilmesi gerekir” dedi.

Hurşit Güneş, Kızılay’ın, kamplarda kalanların kimliklerini belirlemesi ve kayıtlarını yapması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

”Biz CHP heyeti olarak kampa girmek istedik, fakat izin verilmedi. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün aklına daha önce gelmemişken, birden bire aklına sığınma kamplarına gitmek ve bilgi almak gelmiş. CHP’nin bazı yetkilileri orada kampları ziyaret edemeyince, kamuoyunda bir bilinç oluşması üzerine, Komisyon Başkanı, Dışişleri Bakanı’na müracaat edip oralara gitmek istiyor ve izin veriliyor.
Hatay Valisi, ‘sadece ben girebiliyorum, Hatay’lı Adalet Bakanı bile giremez’ derken; şimdi ne oldu da insan hakları komisyonu gidebiliyor- Statü mü değişti-”

Kamp ziyaretinde, kampta kalanların olurlarının alınması gerektiğini ifade eden Güneş, ”Apaydın kampındaki kapkaranlık durum hala aydınlatılmadı. Bakanın, benim provokatif bir şekilde ve emirle kampı ziyaret etmek istediğimi söylemesi garabettir. Komisyonun ziyaretiyle, kamuoyunda oluşan rahatsızlığı örtbas etmek, yatıştırmak istiyorlar” diye konuştu.

Güneş, ”Kampa klima tamircisi girdi, o güvenlik açısından bir sakınca taşımıyor, komisyonun girmesi sakıncalı değil ama CHP heyetinin girmesi güvenlik açısından sakınca taşıyor” sözlerini sarfetti.