Kaloriyi merdiven çıkarak sarf edin

Kaloriyi merdiven çıkarak sarf edin
12 Ağustos 2013 10:00

Saygıdeğer okuyucularımız! Üç aylar ve Mü’minler bayramı münasebetiyle, tıbbi bitkilere ara verdik. Cenab-ı ALLAH nasip ederse yine tıbbi bitkilerle ilgili yazı dizilerimiz devam edecektir.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 1990 Hindistan Tezpur şehri: Assam eyaletinde ikamet eden Uygur Türklerinin ziyaretine gittim, 9 gün Hacettin isimli soydaşımıza misafir oldum. Vakit buldukça köylere gidiyordum ve gittiğim yerlerde diyebilirim ki dünyanın en kaliteli doğal çayı üretiliyordu. Kaldığım yer dağlık bölge idi. Dikkatimi çeken en ilginç şey; sabah namazından sonra 35-40 derecelik yamaçlara 2,5-4 km. arası, neden tırmandıklarını sorunca, alınan kaloriyi merdivenle veya yamaçlara tırmanarak daha kolay sarf edildiğini söylediler. Ormanda klasik testere ile odun kesmeye göre %155 daha fazla, koşmaya göre %106-115 arası daha fazla, yüzmeye göre %80-90 arası daha fazla olduğunu söylediler. Merdiven ve dağa tırmanırken 2-3 kesme şeker kadar soyulmuş taze zencefil çiğnenirse kan dolaşımınız daha düzenli olur ve böylece bağırsak gazı sorununuzu da %100 çözmüş olursunuz.

 

Hacettin soydaşımızla, Himalaya Dağları’nın eteklerindeki, İtanagar şehrinde ikamet eden Afgan Türklerinden Psikolog Dr. Tayhan Guzhan’nın ziyaretine gittik ve bu ziyaret esnasında okuma ile ilgili yaptığımız sohbetin notlarını siz saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunup paylaşacağız:

 

Başka zekaların ışıkları ve fikirleri kitap, gazetelere dökülür. Yetişen zekaları, kitaplarla beslemeyen milletler hüsrana mahkumdur. Bir dostumuz varsa o da kitaplardır, bir düşmanınız varsa cahil dostlarınızdır. Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz ve huzursuz yaşamın kanıtlanmışıdır. Bunlar yeni zekaların gelişmesi için en verimli kaynaklardır.

 

Kitap zekanın ve dehanın gıdasıdır. İnsanın yaratıcı gücü diğer düşüncelerle beslenmek zorundadır. Yoksa kısır kalır. Hayvanlar okuyamaz. İnsanlar arasında okumak derece derece değişir. Okumayan, az okuyan ve okuyan insan.

 

Okuduğunu anlayıp tahlil ederek yeni bir ışık yaratan insanlar arasında fark olduğu gibi okuyan toplumlarla okumayan toplumlar arasında da büyük mesafe ve fark vardır.

 

Kendinizi tartın. Bir deneyin. Mesleğinize ait yeni şeyler okuyor musunuz? Yoksa yerinizde mi sayıyorsunuz. Bir psikolog olarak şunu belirteyim: Okuyan insan daha sağlıklı ve her türlü terör (kavga vs.) faaliyetlerinden uzaktır ve böyle bir insan daha verimlilik sağlar.

 

O zaman, yeni fikirler ve yeni ışıklarla zekanızı işletiyor musunuz?

 

Büyük Türk Milleti olarak: Yeni şeyler denemediğiniz zaman, yeni şeyler öğrenemezsiniz prensibinden vazgeçmemeliyiz…

 

Şanlıurfa’nın asil ve soylu ailelerinden, Abdulkadir Açarı’ın dediği gibi;  ”Müslüman her yerde Müslümandır. Türk her yerde Türktür”  Bu sözün ne kadar isabetli olduğu bir kez daha kanıtlamış oluyor.

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

Kur’an-ı Kerim

İslam zayıflayıp, İman sönerken

Karanlığı boğup, aydınlattı Kur’an.

Ayet ayet nazil olup inerken,

Bu dini ebedi yaşattı Kur’an.

Yüce Türk İslam alemi, Kur’an’a oldu hayran.

 

ÖZDEYİŞLER:

 

Eğer vatanını ve namusunu da paranı koruduğun gibi korumuş olsaydın kimse sana elini bile sürmezdi. (Mahatma Gandhi)

Fenalık, zehrin en büyük kısmını kendi içer. (Seneque)

Hayranlık duymaktan yoksun olmak, basit zekaya en büyük işarettir. (H. de Balzac)

Hasta sağlığa, sağlıklı zenginliğe özenir. (Vietnam)

Bir tabip, hastayı iyileştirmek için, önce hastanın iradesini kuvvetlendirmesi gerekir. (Numan Aladağ)

Öksürük ve kötü huylar saklanamaz. (Abhaz atasözü)

Sağlıklı olmak istiyorsan az ye; saygın olmak istiyorsan az konuş. (Özbek atasözü)

Mezarlıklar doktorların hatalarını örter. (Fransız atasözü)

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun