Kadir gecesi, ebedi kurtuluş

Kadir gecesi, ebedi kurtuluş
18 Mayıs 2020 15:19

MUHTEREM MÜSLÜMANLAR! 19 Mayıs Salı günü, Mübarek Leyle-i Kadir gecesidir.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Halkın Habercisi ailesi olarak, Mübarek Kadir gecenizi tebrik eder. Cenab-ı Allah Türk İslam dünyasını, sağlık ve mutluluk içerisinde nice Kadir gecelerine erdirsin. Amin.

 

 

Değerli okuyucularımız!

 

 

İnsan, suya ve oksijene nasıl muhtaç ise Cenab-ı Allah’ın Kur”an-ı kerim’in Ayetlerinde de yazılı olan emirlerine de öyle muhtaçtır: Ve insan, iman ve Allah’dua ederek yalvarma ile Allah’ın emirlerini yerine getirme ile olur.

 

 

Cenab-ı Allah, tenbele değil, canla başla iyi işlere sarılıp üretene yardım eder. Zira Peygamber (s.a.v.) dünya ahiretin tarlasıdır buyurarak üretkenliğe, çalışmaya çaba göstermeye işaret etmiştir.

 

 

İmanı zayıflamış ise o insan, bütün değil, (yarım) dır. Bu (yarım) lık öteki kuvvetlerini de azaltır. Onun içindir ki, müslümanım diyen sadakatla Allah’a, Kur’ana sımsıkı sarılıp ve yaşadığı vatan sevgisini de kalbinde taşımalıdır. Kadir Gecesi, bu ibadetleri yapmak için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı kaçırmayalım.

 

 

Özellikle Kadir gecesinde, duanın tesirleri boş bir hayal değildir. Bilgimiz dahilinde okuyup dua edelim ki, Cenab-ı Allah’tan istedikleriniz kabul olsun.

 

 

Cenab-ı Allah’ın rahmet ve inayeti her şeyi kucaklamıştır. O’nun biz kullarına olan ikram ve ihsanları sonsuzdur. Çünkü Cenab-ı Allah, Rahmandır; Rahimdir, Din günün sahibidir.

 

 

Böyle mübarek günleri, bilgilerimiz dahilinde ve ayrıca internetten de faydalanarak eda etmeliyiz.

 

 

”İnsana en yakın zaman atidir.” kelamı, ne kadar yerinde bir söz? Dün denecek kadar yakın bir geçmişte, Mübarek Ramazan Orucuna kavuşmanın heyecanı ile sevinirken, Mü’min’lerin Bayramına yaklaşmışız. Bu Mübarek aya veda etmenin acısı, bayramın sevinci kadar büyüktür.

 

 

İslamın şartlarından bulunan Orucun farz kılındığı, Kur’an gibi muhteşem bir kitabın indirildiği Ramazan orucuna veda etmek çok zor. Lakin bin aydan hayırlı geceye kavuşmak için bu vedaya katlanmak gerekiyor. Vedada vuslat, vuslatta firkat, acı ve tad, birlikte ve iç içe sunulmuş bulunmaktadır.

Leyle-i Kadrir’in bu Yüce değeri nereden gelmektedir?

Cenab-ı Allah’ın kitabı olan Kur’an-ı Kerim, Leyle-i Kadir’de inmiştir. Leyle-i Kadir, gerçekten de, değeri yüksek bir gece idi. Kur’anın bu gecede inmeye başlaması ile kıymeti bir kat daha arttı. Zira Sultana saray gerekirdi. Kur’an Sultanına Kadir gecesi zarf oldu. Kitab-ı İlahinin ineceği zamanın, diğer vakitlerden daha üstün bir değere sahip olması tabiidir. Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmesi geceye ikinci bir şeref kazandırılmış oldu.

 

 

DEĞERLİ OKUYUCULAR!

 
Leyle-i Kadir’in, kıymeti bilinirse ondan faydalanılır. Kıymeti bilinmedikçe her gece Kadir olsa ne faydamız olur. Bunun içindir ki ”Her gördüğünü Hızır bil, her geceni Kadir bil” denilmiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde buyuruyor ki: ”Kim (faziletine) İnanarak ve (Allah’ın rızasını) umarak Kadir gecesinde (İbadet için) kalkarsa geçmiş günahları yargılanır”

Kadir Suresini bilenler, bu mübarek Gece de, en az yüz (100) kere okumalıdır. Bilmeyenler ise kitapta okuyarak eda eda edebilrler.

 
NOT: Sesli okuyarak daha kolay ezberlenir. Ayrıca okumaya başlamadan önce boğzınız kuruyup ses kısıklığı yaşamamanız için, taze zencefil yediğiniz zaman, ses kısıklığı sorunu yaşamazsınız.

 

 

UYARI: Safra kesesi sorunu olanlar, zencefil kullanmamalıdır.

Değerli İslam alemi!
Kısacası dinimize ve dünyamıza ait görevlerimizi eksiksiz olarak yapmalıyız. İyilik ve yardım bakımından çevremizdeki insanları gözetmeliyiz. Sonra; bütün bu çalışmalarımızda Cenab-ı Allah’ın rızasını aramalıyız. Her gecemizi Kadir Gecesi ve her günümüzü Cuma Günü gibi mübarek bilmeli ve bu vakitleri de ihya etmeliyiz. İşte o zaman dünyanın gerçek huzurunu ve Ahiretin ebedi saadetini elde etmiş oluruz.
Mabud olursa taş, ağaç;
İnsanoğlu kalmaz mı aç!

 

 

LEYLE-İ KADİR DE, YAPACAĞIMIZ İBADET VE DUALAR:

 
Bu geceyi ibadetlerimizle ihya etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı ve okuyan varsa dinlemelidir.

Rasulullah Efendimiz’in ruhuna Salat-ü Selamlar göndermeli, Kadir gecesini gereği gibi ihyaya çalışmalıdır.

”Ya Rabbi, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” duasını çokça yapmalıyız.

Aynı duanın bir de, içerisine (Keriymün) lafzını ilave ederek okunması rivayet olunmuştur.. Yani:
”Allahümme inneke affün keriymün tuhibbül affı fa’fü anni.” Şeklinde okunması da rivayet edilmiştir. Bunun manası da : (Allah’ım! Şüphe yok ki sen çok affedici, kerem ve ihsanı bol olansın. Affı seversin. Benim günahlarımı affet,) demektir.

İbn-i Abbas (r.a.) bir kimse Kadir gecesinde her rekatında bir Fatiha ve yedi İhlas-ı şerif okuyarak iki rekat namaz kılıp Selam verdikten sonra 70 kere (Estağfirullahe ve etubu ileyh) dese daha yerinden kalkmadan Cenab-ı Allah o kimseye mağfiret buyurur.

 
NOT: Kadir suresini bilenler, iki rekattan fazla kılınacak olursa, her rekatta Fatiha’dan sonra Kadir Suresi ile birlikte üç kere de İhlas Suresi okunur. İki rekatta bir selam verilir.

Kadir Suresini, Ramazan’dan sonra da okumayı alışkanlık haline getirip, sabah-akşam namazından sonra on birer kere okunursa, dünya sıkıntıları azalır. Ve Cenab-ı Allah yetmiş kere rahmet nazarıyla bakar.

Çünkü Kadir gecesi semavatın kapısı açıktır.

Kadir Suresini yatsı namazından sonra yedi kere okumayı alışkanlık haline getiren kimseyi Cenab-ı Allah, o gece sabaha kadar her türlü beladan korur.

 
Sonuç: Kadir Suresinin saymakla bitmeyen sevapları vardır. Yeter ki irademizi güçlendirerek, sadakat ve samimiyetle okumaya devam edelim.

Kadir gecesi günü, COVİD-19 salgını münasebetiyle mezarlıkları ziyaret etme imkanı yok. O zaman, Kur’an okumasını bilenler Kuran okumalı, bilmeyenler ise bildiği Sure ve duaları okuyup atalarının ve cümle vatan şehitlerinin de ruhları için, dua etmelidir.

COVİD-19 salgını münasebetiyle Müslüman kardeşlerimiz, fiziksel hareketlilikleri evlerimizden dışarı çıkamayarak azalmıştır. Bunu fırsat bilerek, İnternetten veya Kur’an okumasını bilen akraba, komşu ve yakınlarımızın yardımı ile Kur’an-ı Kerimi okuyup, öğrenmeye çalışalım.

Ramazan ayında yaptığımız ibadetlerimizi, yılın 12 ayıda da yapmayı alışkanlık haline getirelim.

Fiziksel hareketliliği, namaz kılarak tamamlamış oluruz. Namaz, en sağlıklı beden eğitimidir.

Sadaka vermek, fakirleri, yoksulları, yaşlıları ziyaret etmek ve uzakta olan yaşlı ve yakınlarımızı telefonla aramak, küslerle barışmak, ve küs olanları barıştırmalıyız. Leyle-i Kadir gecesinin bu feyzinden mutlaka yararlanmalıyız Kadrin Kadri büyük.

Cenab-ı Allah nice mübarek Ramazan-ı şerif Orucuna Emsal-i Azizesiyle tekrar tekrar erişip feyiz ve bereketinden bol bol, kana kana faydalandırdığı kullarının kervanına cümle Türk İslam dünyasını da katsın. Amin…

Cümle vata şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Kur’an-ı Kerim’in Mealini Türkçeye çeviren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Bu mübarek kadir gecesinde okunan Kur’an-ı kerim ve yapılan duaların yüzüsuyu hürmetine hastaların şifaya kavuşmasını diliyorum.

Cenab-ı Allah, bu mübarek Kadir Gecesinde, kalbinde Allah korkusu ve Vatan sevgisi olanlarin vatana hizmet etmeyi kendilerine nasip etsin.

 

 

Kaynakça:
1980 li yılların, Hindistan’nın İslam araştırma enstütüsü Başkanı, Seyyid Asaf Ali’nin sohbet notları (İlahiyatçı-Mevlevi).
Mehmet Emre Bilecik müftüsü 27 Hazitran 1974
Diyenet işleri başkanlığı 207 no’lu yayın.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun