Kademeli normalleşmenin detayları belli oldu!

Kademeli normalleşmenin detayları belli oldu!
1 Haziran 2021 07:25

Gözlerin çevrildiği kritik kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda alınan normalleşme kararlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

 

Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında, bugün yapılan kabine toplantısında yeni kararlar alındı.

 

 

 

“İMKANLARI SONUNA KADAR ZORLAYACAĞIZ”

 

 

* İnşallah önümüzdeki günlerde enerji konusunda yeni sevindirici haberleri kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz. Diğer yandan aşı çalışmalarında da dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Üstelik bunu kendisi henüz aşı üretmediği halde başarmış bir ülkeyiz. inşallah yıl bitmeden kavuşmuş olacağız. Haziran ayını tam manasıyla bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlayacağız.

* Sözleşmesi yapılan farklı aşılardan haziran ayında mümkün olan en yüksek sayıda miktarın ülkemize getirilmesi ve süratle uygulanması için yoğun hazırlık içindeyiz.

* Türkiye’nin salgınla mücadelesinin Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin gerisinde değil, çoğu anda onların ilersinde olduğunu akıl ve vicdan sahibi herkes kabul edecektir.

 

 

* Salgın tedbirlerinin sıkılaştırma ve normalleştirme takvimlerimizde vaka sayılarımızın seyri birbirlerini takip ettiği için Avrupa ülkeleri ile benzer şekilde yürümektedir. Bütün bunları söylerken elbette gerçeklere gözlerimizi kapatmıyoruz. Son altı ayda iş yerleri ancak 1.5 ay açık kalan esnaflarımız olduğunu biliyoruz.

* Sadece paket servis hizmeti gibi ciddi sınırlamalarla hizmet vermeye çalışan esnaflarımız olduğunu da biliyoruz. Sokağa çıkma sınırlamalarının pek çok kişi ve kurumun faaliyetleri üzerinde yol açtığı olumsuz etkileri biliyoruz.

* Okula gidemeyen evlatlarımızın eğitim öğretimdeki kayıtları yanında pek çok fiziki ve psikolojik sıkıntının eşiğine geldiğini biliyoruz.

* Düğünden genel kurula bütün bunlara kadar pek çok toplu etkinliğin uzun süre ertelenmesi sıkıntıları gayet iyi biliyoruz.

* Milletimizin bu süreçte herhalde bunu aldığını tahammül sınırlarının zorlandığını görüyoruz yaz mevsiminin de gelmesiyle insanlarımızı evlerde uzun süre tutmanın hem zor hem anlamsız olduğunu yurt içi ve yurt dışı ziyaretleri yoğunlaşacağını da dikkate alıyoruz.

 

 

* Yine bu süreçte sıfatları ne olursa olsun kafa karıştırıcı açıklamalarıyla milletimizi yanlış yönlendirmeye çalışanlar bulunduğun da farkındayız, değerlendirmelerimizi tüm bu gerçekleri hesaba katarak yapıyoruz. Kararlarımızı ülkemiz ve milletimiz için en hayırlısını gözeterek veriyoruz.

* İnsanlarımızın sağlığını milletimizin esenliğini ülkemizin huzur ve güvenliğini korumak telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşmasına engel olmaktadır bunun için bulduğumuz her fırsatı her kapı aralığını her ışığı kullanıyoruz.

* Salgının başladığı günden beri açılma kapanma kararlarının ardı ardına gelmesinin tek sebebi şartları zorlama pahasına da olsa bu musibetin ülkemiz ve milletimiz üzerindeki etkilerini azaltmaktır.

 

 

* Nitekim ramazan ayındaki kısmi ve tam kapanma şeklinde uyguladığımız sıkılaştırma tedbirlerinin bir kısmının yerini 17 Mayıs itibari ile kademeli normalleşme adımları almıştır aradan geçen iki haftalık sürede vaka ve ölüm sayılarındaki hedeflediğimiz oranda değil sevgilim önemli ölçüde sürüyor olması tedbirlerin amacına ulaştığının aslında en güzel ifadesidir.

* Bugün kabine toplantımızda yarından itibaren devreye girecek kademeli normalleşmenin yeni adımları ile ilgili istişarelerimizi gerçekleştirdik.

* Bu doğrultuda verdiğimiz ve biraz sonra açıklayacağım her kararı ülkemiz yeniden salgının pençesine düşürmeme anlayışıyla buna dayalı bir ihtiyatla alıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yürütülen mücadelenin önündeki en büyük tehdit virüsün farklı varyasyonlarının öngörülemeyen sonuçlarıdır.

* Nitekim kimi Avrupa ülkelerinde aşılama başta olmak üzere oldukça sert tedbirlerle binli rakamlara düşürülen vaka sayılarının mutasyonlu virüslerin yaygınlaşmasıyla yeniden yükselişe geçtiği anlaşılmaktadır.

 

 

NORMALLEŞME KARARLARI

 

 

* Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05:00 saatleri arasında uygulanmaya devam edilecek.

* Yeme-içme yerleri 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00’e kadar paket servisini sürdürebilecek.

* Kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler kurallar çerçevesinde pazar günü hariç 07.00-21.00 arasında yarından itibaren çalışabilecek.

* Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edilecektir.