John Kerry: Bütün devletlerin ayağa kalkması gerekir

John Kerry: Bütün devletlerin ayağa kalkması gerekir
27 Ağustos 2013 09:31

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de geniş çaplı ve hedef gözetmeyen bir biçimde kimyasal silah kullanıldığını söyledi.

 

Kerry düzenlediği basın toplantısının hemen ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu aradı.

Bununla ilgili ellerinde deliller olduğunu ve bunları önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirten Kerry, “Geçen hafta Suriye’de yaşanan saldırı dünyanın vicdanını sarsmalıdır. Bütün devletlerin bu tür silahların bir daha kullanılmamasını sağlayacak şekilde ayağa kalkması gerekir”dedi.

Kerry, Suriye’de “geniş çaplı ve hedef gözetilmeden kimyasal silah” kullanıldığını açıkladıktan hemen sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla aradı.

 

Yaklaşık 20 dakika süren telefon görüşmesinde Kerry, dün Doğu Guta’da incelemeler yapan BM heyeti ile ABD’nin kendi istihbarat kaynaklarının elde ettiği bulgular hakkında Davutoğlu’na bilgi verdi. Kerry-Davutoğlu görüşmesinde bundan sonra ağırlıklı askeri de dahil ne gibi önlemler alınacağı üzerine fikir alışverişinde de bulunuldu.

 

Ürdün’deki toplantıda askeri senaryolar masaya yatırıldı

 

Davutoğlu Kerry’den önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ve Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa ile görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Kanıt göstermeden ‘Kırmızı çizgi aşıldı’ diyorlar. Müdahalenin Ortadoğu için çok tehlikeli sonuçları olur. Suriye için kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Batı’yı caydırmak istiyoruz.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad: Ordunun kimyasal kullandığı iddiası sağduyuya hakaret.

Suriyeli bir yetkili (AFP): Batı’nın saldırı tehditleri Suriye’ye karşı uygulanan psikolojik ve siyasi baskının bir parçası.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle: Kitle imha silahlarının kullanılması medeniyet suçu olur. Bu kanıtlanırsa, dünya hareket geçmek zorundadır. Almanya da bunun sonuçlarını destekleyecek ülkeler arasında yer alır.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius: Birkaç güne kadar müdahale kararı alınabilir. Masada olmayan tek seçenek, hiçbir şey yapmamak.

İngiltere Başbakanı David Cameron tatilini yarıda kesip Londra’ya döndü. Dışişleri Bakanı William Hague ise “BM’de tam bir birlik sağlamadan da Suriye’ye müdahale mümkün” dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki: Komşularımızdan herhangi birine askeri müdahale düzenlenirse, asla hava sahamızı kullandırmayız.