İzmirli Müzisyenlerden Alkış Toplayan Eylem – Ahmet Yasin KURU haberi

İzmirli Müzisyenlerden Alkış Toplayan Eylem – Ahmet Yasin KURU haberi
10 Haziran 2021 11:48

İzmir Müzisyenler Derneği’nin düzenlediği protestolar çerçevesinde bu organizasyona aktif olarak katılan ve destek veren müzisyen Ahmet Yasin KURU, dernek yetkilileri ve müzik camiasından bazi isimlerle yaptığı görüşmeleri bize aktardı.

 

 

Pandemi şartlarında gelişen ve tüm Türkiye’ye seslerini duyurmak için her gün saat 12:30’da tüm müzik aleti satıcılarının dükkanları önlerinde yapılan bu organizasyona birçok müzik emektarı katılırken İzmir’in ünlü yapım ve menajerlik şirketlerinin yanı sıra Türkiye’nin öncü müzik marketleri de bu organizasyona aktif olarak destek veriyor.

Müziğin evrenselliğinin yanı sıra yerelliğinin de ele alınması gerektiğini söylüyor müzisyen KURU. Ne kadar yerelsek dünya müzik piyasasında o kadar özgünüz, pandemi günlerini zor güç atlatan bu insanların ileri ki zamanlarda başarılar kazandığında bu günlerden bahsederken insanların utanç duyabileceğinin de altını çiziyor.

Ahmet Yasin KURU, İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay ÇAPAROĞLU ile yaptığı görüşmede Oktay Bey’in Trigon Müzik’in sahibi Murat Bey ve Trigon Müzik ailesine eylemlere yaptıkları destek ve katkılardan dolayı teşekkürlerini ileterek amaçlarının sadece müziğin bir gereksinim olduğunu, gerçek manada güzel paralar kazanan ve kazanmış sanatçılardan çok amatör düzeyde bulunan ve sanatın çeşitlenmesini destekleyen altyapı unsuru sanatçılarının seslerini duyurmak olduğunu söyleyerek taleplerini paylaştı.

İMD Başkanı Oktay ÇAPAROĞLU:

Tüm müzik ve sahne emekçiler olarak bu süreçler içinde taleplerimiz;

 

  • Kültür ve Sanat etkinlikleri üzerindeki kısıtlama ve yasakların kaldırılması, sanat ve eğlence sektörünün yeniden canlanması için gerekli destek ve  çalışmaların yapılmasını istiyoruz.
  • Kültür BaKanlığı tarafından müzisyenlere destek amaçlı başlatılan Müzik Susmasın Projesinin kapsamının genişletilmesini ve bu yardımların yıl sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz.
  • Bu süreçte işsiz kalan müzisyenler dahil herkese asgari ücret tutarında maaş bağlanmasını talep ediyoruz.
  • İşsizlik ödeneğinin iyileştirilerek süresinin pandemi sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz.
  • Bir an önce mekanların gerekli önlemler alınarak açılması, vergi ve SGK’dan muaf tutulması, kira desteği ve istihdamı teşvik edici sosyal politikaların uygulanmasını, insanların ekmeklerini kazanır hale gelmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.
  • Kayıt dışı çalışmaya karşı tüm sanatçıların ve diğer sektörlerdeki işçi ve emekçilerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasını, sigortalılığı kolaylaştırıcı ve teşvik edici düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz.
  • Sanatı ve sanatçıyı koruyan, sanatını icra ederek ekmeğini kazanmasını sağlayan program ve projelerin uygulanmasını  istiyoruz. (Dijital konserler, hizmet alımları gibi)

 

Trigon Müzik’in sahibi Murat Bey: 

“Bir an önce konser ve sahnelerin, diğer yerler gibi açılması (pandemi koşullarına göre) ve müzisyenlerin çalışması, evlerine ekmek götürmesi, tek isteğimiz bu. DERDİMİZ; MÜZİK SUSMASIN!”

 

Pandemi Günlerinde Müzik ya da Yaşam

“Pandemi Günlerinde Müzik ya da Yaşam” bu sözler rock müziğinin güzide seslerinden Ahmet Yasin KURU’ya ait. Sanatçı pandemi günlerinde müzisyenlerin yaşamak ve müzik yapmak arasında kaldığından söz ediyor. Aslında 6 sözcükten oluşan ve içerisinde binlerce duygu ve düşünceyi barındıran bu sözlerin ardında pandemi şartlarında olmasa da lise ve üniversite yıllarında underground olarak “Mizan” ve “Karambol Band” gruplarını kurarak her şeyini müziğe, sanata adamış, belki kendisinin ekonomik kaygısı bulunmasa bile hayatının belirli bir döneminde müzikten para kazanması gerektiği günleri olan kişiden başkası değil…

Resim2

“Ahmet Yasin KURU olarak sanatın birçok dalında aktif olarak çalıştım, öğrencilik hayatımda insanlar eğlence mekânlarına giderken ben o mekânlarda sahne yapan müzik emekçisiydim, o gün fırsatı yakaladım ve bir şekilde kendime ekonomik imkân oluşturabildim ya şimdi? Türkiye’nin birçok irili ufaklı etkinliklerde sahneye çıkmayı evine ekmek götürmeyi iple çeken insanlara nasıl umut olacağız?”