İzmir’deki Gezi Parkı eylemcileri hakim önüne çıkıyor

İzmir’deki Gezi Parkı eylemcileri hakim önüne çıkıyor
9 Eylül 2013 17:30

İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarına destek verip, İzmir’de gösterilere katıldıkları iddiasıyla ilk operasyonda tutuklanan, Vedat Y., İbrahim K., Elif K., Kubilay İ., Ozan A., Erhan İ., Orhan Ö. ve İzzet U’ın hakkında, ‘2911 sayılı yasaya muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek’ suçlamasıyla 17’şer yıl hapis cezası istemiyle, 12. Ağır Ceza Mahkemesi”nde açılan dava, yarın günü görülmeye başlanacak.

 

 

Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, 40 sayfadan oluşan iddianamesinde, sanıkların, örgüt adına eylemlerde neler yaptıklarını anlattı. Savcı Kılınç, iddianamede şu görüşlere yer verdi:

 

“İlimizdeki Taksim Gezi Parkı protesto eylemleri, marjinal sol grupların öncülüğünde 31.05.2013 tarihinde Gündoğdu Meydanında başlamıştır. Olayların başlangıcında ve gelişiminde marjinal sol grupların öncülük yaptığı, marjinal sol gruplarca sürdürülen protesto eylemlerine Polis ile çatışma ortamının oluşması üzerine, eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de katıldıkları ve grupları yönlendirmeye çalıştıkları gözlenmiştir. Gerçekleştirilen eylem ve saldırılar neticesinde halk üzerinde korku, panik ve endişe oluşmuştur. Sosyal medyada olaylarla ilgili yalan bilgi verilmesi ve olayların abartılarak sunulması suretiyle halkın tahrik edilmesi, eylem yapmaya müzahir grupların yoğun şekilde ajite edilmiştir. Söz konusu eylemlerde başta TKP/ML-KONFERANS, MKP ve DSİH terör örgütleri olmak üzere birçok terör örgütünün açık alan yapılanmalarında faaliyet gösteren şahısların ön saflarda yer alarak şiddeti körükledikleri belirlenmiştir. Şehirlerimizde protestocuların Güvenlik Güçlerine karşı cebir ve şiddet kullanmak suretiyle direndikleri, Molotof kokteyli, taş, sopa, demir bilye vb. kullanarak yaralanmalarına sebep olmuşlardır. Biri ağır olmak üzere 64 polisin yaralanmıştır.”

 

17’şer yıl hapis cezası istenen, sekiz tutuklu sanık yarın (salı) 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim önüne çıkacak. Tutuklu sanıklardan Elif K., iddiaya göre cezaevine götürüldüğünde, çırılçıplak soyulup üstü aranmak istenmesine karşı geldiği için cezaevi tarafından yürütülen disiplin soruşturması sonucu 30 gün görüş yasağı aldığı da ortaya çıkmıştı. Bugüne kadar yapılan operasyonlarda 49 kişi tutuklanmış, 13 kişi geçtiğimiz gün yapılan tutukluluk incelemesi sonucu tahliye edilirken, olaylarda tutuklu sayısı 36’ya indi.

 

 

4c7581e278381248bdf61bb2055dd781 72eda0d7e0ae2c4ab6a6c527b7b84287