İtalyan Bakan: ‘Suriye’ye askeri müdahaleden önce bin kez düşünülmeli’

İtalyan Bakan: ‘Suriye’ye askeri müdahaleden önce bin kez düşünülmeli’
26 Ağustos 2013 19:59

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Suriye’ye herhangi bir askeri müdahale öncesi bin kez düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, “Aksi halde bunun sonuçları çok dramatik olur” dedi.

Suriye’ye askeri bir müdahalenin ancak BM çatısı altında yapılabileceğini savunan Bonino, Beşar Esad’ın sürgün edilmesi ya da Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması alternatiflerinin de düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. İç savaşın başlangıcından beri 100 binin üzerinde can kaybının yaşandığı Suriye’de, 21 Ağustos günü 1400 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kimyasal saldırı iddiaları üzerine dünya harekete geçti. Askeri müdahalenin gündeme geldiği Suriye’deki gelişmeler üzerine açıklama yapan Bakan Emma Bonino, kimyasal gaz iddialarının yeterince kuvvetli delillere dayandığını ifade etti. Suriye rejiminin, Birleşmiş Milletler (BM) müfettişlerine Şam kırsalındaki Guta bölgesinde araştırma yapma izni vermesine değinen Bonino, “Orada şu saatten sonra ancak dolaylı delillerle karşılaşılacaktır” dedi. Bonino, doğrudan kanıtların ise, Şam rejiminin bombalamaları sonucu yok edilmiş olabileceğini savundu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’SİZ OLMAZ

Bu ülkeye askeri müdahaleyi düşünen müttefiklerin, kimyasal gaz kullananın Şam rejimi olduğunu kanıtlayacak ciddi bilgiler ışığında hareket etmeleri gerektiğinin altını çizen Bonino, “Daha önce yaşanan hatalara düşülmemeli” dedi.

BM çatısı altında değil de gönüllü ülkeler olarak Suriye’ye müdahale edilme fikrini doğru bulmadığını ifade eden Bonino, “Aksi halde büyük problemlerle karşı karşıya kalınabilir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gönderilmesine ilişkin başka yolların aranması gerektiğini ekleyen Bonino, “Askeri müdahale olmadan, BM Güvenlik Konseyi’’nden oybirliği ile karar alınarak, Esad’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması ya da uluslararası bir kamuoyu oluşturularak sürgün edilmesi sağlanabilir” diye sözlerini sürdürdü.