İsviçre halkı, bu hafta sonu pek çok konuda karar verecek

İsviçre halkı, bu hafta sonu pek çok konuda karar verecek
18 Eylül 2013 14:34

İsviçre için 22 Ekim önemli bir tarih. İsviçre halkı yaşamını ilgilendiren pek çok konuda halk oylaması önümüzdeki Pazar günü yapılacak.

 

Yaklaşık bir ay önce başlayan oylama maratonunda geri sayım başladı. İsviçre halkının büyük çoğunluğu oylarını posta aracılığıyla kullandıklarından, tercihleri belediyelerdeki seçim sandıklarında açılmak üzere Pazar gününü bekliyor.

 

22 Ekim Pazar günü vatandaşlar, kantonal ve federal düzeyde olmak üzere, burka yasağından zorunlu askerliğin kaldırılmasına kadar pek çok konuda karar verecekler.

 

 

TESSİN (TİCİNO) BURKAYI, ZÜRİH YABANCIYA OY HAKKINI OYLAYACAK

 

İsviçre federal düzeyde iki halk oylaması yapıyor. Bunlardan en önemlisi zorunlu askerliğin kaldırılarak, gönüllü askerlik sistemine geçilmesi yönündeki oylama. Konu daha önce de kamuoyu gündemine gelmiş ve halk oylamasında zorunlu askerliğe devam sonucu çıkmıştı. Kamuoyu yoklamaları sonucun yine aynı yönde çıkacağını gösteriyor.

 

Federal düzeydeki ikici oylama ise benzin istasyonlarındaki satış noktalarının çalışma saatleri ile sattıkları ürün çeşitlerine ilişkin oylamada evet çıkması durumunda, bu satış noktaları 24 saat açık olabilecek ve ürün çeşidini artırabilecek.

 

Pazar günü İsviçre’nin tek İtalyanca konuşan kantonu olan Tessin (Ticino) kantonunda Müslümanlar için önemli bir halk oylaması var. Sadece kanton sınırları içinde olmak üzere, Tessin halkı burka yasağını oylayacak. Müslüman kuruluşlar yasağın çıkmaması yönünde çalışmalarını sürdürüyorlar. Daha önce konu çeşitli kantonlarda gündeme gelmiş ve yasak reddedilmişti.

 

Zürih kantonunda ise, yabancıları ilgilendiren bir halk oylaması var. Daha önce de birkaç kez halkoyuna sunulup reddedilen yabancılara oy hakkı konusu yeniden oylanacak.Fransızca konuşulan kantonlarda uygulanan belirli bir süre İsviçre’de yaşayan ve daimi oturma iznine sahip olan yabancıların oy kullanabilmesini öngören tasarıya halkın yine hayır demesi bekleniyor.