İşte seçim döneminde yapılan ‘siyaset’

İşte seçim döneminde yapılan ‘siyaset’
25 Mayıs 2023 06:08

Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, dün katıldığı bir yayında ‘montaj’ itirafında bulundu. Erdoğan’ın montaj itirafı, seçim döneminde yapılanları akılları getirdi. 

 

 

BirGün’ün haberine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam katıldığı televizyon programında seçim dönemi boyunca kirli siyaset yürüttüklerini itiraf etti. Erdoğan daha önce seçim mitinglerinde gösterdiği ve Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası klibine montajlanan PKK üyelerine ilişkin şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu’nun, Kandil’dekilerle video çekimleri var. Bunları yayımladılar. Ama montaj, ama şu, ama bu… Video çekimlerini yaptılar. PKK’lılar videolarla bunlara destek verdiler” ifadelerini kullandı. Bu itiraf adeta AKP’nin tüm seçim dönemi boyunca yürüttüğü kirli siyasetin de itirafı oldu.

AKP’liler sahte bildiriler dağıttı. Belediyeler billboardlara sahte içerikler hazırladı. TRT iktidarın kanalı gibi yayın gerçekleştirip muhalefete hiç yer vermedi. Halkın vergileriyle yapılan üretimler AKP’nin seçim malzemesi haline getirildi 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimin ardından birçok şaibe ortaya atıldı.

 

 

BİLBOARDLARA YALANLAR

 

 

Nevşehir’de AKP’li belediye tarafından kentteki reklam panolarına yalan içerikli afişler asıldı. Afişlerde “YPG terör örgütü değildir” yazısı ve hemen yanında bir karekod ile seçimin gerçekleştirileceği 28 Mayıs 2023 tarihi yer aldı. “Nevşehir Belediyesi Turizm A.Ş.” yazan ceket giyen kişilerin astığı afişlerde ayrıca “İyi düşün, doğru karar ver” ifadeleri kullanıldı.

SAHTE BİLDİRİLER

Tüm seçim dönemi boyunca AKP’liler tarafından başta İstanbul olmak üzere birçok yerde sahte bildiriler dağıtıldı. Bunlardan bir tanesi CHP’liler tarafından suçüstü yakalandı. CHP Esenler İlçe Başkanı Bülent Ütebay, Kılıçdaroğlu’nun söylemediği sözlerin yer aldığı sahte broşürleri dağıtan kişileri suçüstü yakaladı. Söz konusu sahte broşürlerde, Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafı ve “Başörtüsü 1 metrekarelik bez parçası” ve “LGBT aile düzenini niçin bozsun ki?” ifadeleri yer aldı.

 

 

TRT, AKRT OLDU

 

 

İktidarın kirli siyasetinin en somut örneği TRT’de yaşandı. TRT tamamen AKP’nin yayın organı gibi çalıştı. Seçim döneminde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a 48 saat, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise yalnızca 32 dakika yer veren TRT, 14 Mayıs’ta ise AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” logosu ile hazırlanan reklam filmini yayımladı.

21 Mayıs’ta ise TRT adeta kendini aştı. İktidar için hazırlanmış belgeseller günde 16 kez TRT Haber ekranlarına taşındı. TRT Haber, hava durumu ve haber saatleri dışında kalan zamanın tamamını canlı yayınlar ve belgesel görünümlü propaganda videoları ile doldurmaya başladı. Görüntüler, “Kalkınma Yolunda 100 Yıl, Milli Güç Güçlü Türkiye, Demokrasi Yolunda 100 Yıl, Şehirlerimizle Türkiye” başlıkları altında hazırlandı.

 

 

HALKIN VERGİLERİ SEÇİM MALZEMESİ

 

 

Halkın vergileriyle yapılan üretimler iktidarın seçim malzemesi haline getirildi. Üretilen İHA-SİHA gibi savunma sanayi hamleleri, TOGG, TCG Anadolu Gemisi iktidarın seçim propagandasının bir unsuru yapıldı. Seçim yasakları kapsamında olmasına rağmen milletvekili adayı olan bakanlar gezilerini TOGG’la gerçekleştirdi. Hatta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oy kullanmaya dahi TOGG’la gitti.

 

 

YALAN SİYASETİ

 

 

Erdoğan’ın bu dönemde en çok başvurduğu yöntemlerin başında ise yalan geldi. Hemen hemen her mitinginde yalan söyleyen Erdoğan buna karşın muhalefeti yalancılıkla suçladı. Bu yalanlardan bazıları şöyle:

Erdoğan 2 Mayıs’taki Antalya mitinginde Kılıçdaroğlu’nun TOKİ’yi kaldırmak istediğini iddia etti. “Bay bay Kemal, TOKİ’yi kapatacakmış. Neyi kapatıyorsun? Bay bay Kemal, TOKİ’yi sana bu millet yedirtmez!” diye konuştu.

Erdoğan 1 Mayıs’ta Memur-Sen Genel Kurulu’nda 99’da gerçekleşen Marmara depreminde CHP’nin iktidarda olduğunu iddia etti ve şunları söyledi: “Marmara depremi sonrasında yaşadıklarımızı hatırlayın. Kimdi onlar, şu anki CHP. Ne yaptı onlar? Ortada yönetim diye bir şey yoktu.” Oysaki o dönem iktidarda ittifak ortakları bulunuyordu.

Şeker Bayramı’nın ilk günü olan 21 Nisan’da Sultanahmet Camisi’ni miting alanına çeviren Erdoğan Kılıçdaroğlu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracağını öne sürdü. Fakat Kılıçdaroğlu’nun böyle bir vaadi yok.

Erdoğan 19 Nisan’da Kılıçdaroğlu’na “Gelince İHA’ları SİHA’ları satacakmış. Ya sen kimsin? Neyi satıyorsun? Kendine gel. Bunların savunma sanayi gibi bir derdi yok” diyerek yüklendi.
AKP iktidarı döneminde yapılmayan Harran Üniversitesi, Esenboğa Havalimanı’nı, Adnan Menderes Havalimanı’nı kendisi yapmış gibi anlattı.

 

 

SEÇİM ŞAİBELERİ

 

 

Yalanla girilen 14 Mayıs seçimleri sonrasında da birçok şaibe ortaya çıktı. Seçimin ardından başta Yeşiller ve Sol olmak üzere birçok siyasi partinin oylarının MHP’ye yazıldığı ortaya çıktı. Seçim günü başta Antep olmak üzere birçok şehirde binlerce yurttaşın kendilerinden habersiz sandık görevlisi yapıldığı ortaya çıktı. Bu kişiler seçimde oy kullanamadı. Ayrıca polislerin birden fazla sandıkta oy kullandığı öğrenildi.
Köyler ve mezralarda AKP’ye blok oy kullanıldı. Füsun Sarp Nebil ve Bilgehan Turhan’ın yaptığı çalışmaya göre bir ve iki sandıklı bölgelerde, Erdoğan’ın önde olduğu sandıklar açısından bakıldığında, yüzde 73 ile 3,5 milyon fazla oy aldığı anlaşılıyor. Bu fazla oylar kendi oylarının yüzde 13’ü ediyor. Erdoğan’ın blok oy çıkardığı köy ve mezra sayısı 130. Köy ve mezralarda Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 70.

 

 

SEÇMEN SAYISI FAZLA

 

 

Gazeteci Murat Ağırel, Halk TV yayınında çok konuşulacak bir iddiayı gündeme getirdi. Seçmen sayısının 2 milyon kişi fazla olduğunu belirten Ağırel ölen kişilerin kayıtlı seçmen sayısından düşürülmediğini iddia etti. Ağırel 14 Mayıs seçimi öncesi YSK’nın açıklamasını hatırlatarak “Hiç mi ölen olmadı” diye sordu.

Ağırel sosyal medya hesabından ise şu paylaşımı yaptı: “2018 yılında seçmen sayısı 59 milyon 369 bin 960, 2023 yılında seçmen sayısı 64 milyon 145 bin 504. Yani 4 milyon 775 bin 535 seçmen artmış. YSK Başkanı yaptığı açıklamada 4 milyon 904 bin 672 yeni seçmenin ilk defa oy kullanacağını belirtti.

TÜİK raporuna göre 2021 yılında 565 bin 594, vatandaşımız öldü. 2020 yılı 507 bin 938. 2019 yılı 435 bin 491. Yani ortalama her yıl 450 bin vatandaşımız hayatını kaybediyor. 2018-2022 arasında 1 milyon 800 bin vatandaşımız hayatını kaybetti diyelim. Doğal olarak bu kişiler seçmen listesinden düşmüş olması lazım. Ancak düşülmediği görülüyor.

Biliyorsunuz seçim yasası değişti ve daha önce seçmen olmayan ama bu sene eklenen 630 bin yeni seçmen var. Bu sayıyı da düşelim kalıyor 1 milyon 200 bin gibi rakam. Bu kişiler kimlerdir, oy kullandılar mı, kullanmadılar mı? Ölüm sayıları düşüldü mü, düşülmedi mi? Bu fark neden var?” dedi.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NDAN SUÇ DUYURUSU

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili montajlı videolar hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “Montaj video ve görselleri paylaşan, üreten, dahası ürettirtenlerle ilgili olarak gereğini yapıyoruz. Şikayet dilekçelerimizi verdik, vermeye de devam edeceğiz” dedi. Çelik, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Montaj video ve görselleri paylaşan, üreten, dahası ürettirtenlerle ilgili olarak gereğini yapıyoruz! Şikayet dilekçelerimizi verdik, vermeye de devam edeceğiz! Böylesi alçaklıkların hesabı elbette sorulacak! Hiç kimsenin yanına kâr kalmayacak.”