İşte CHP’de kurultay tarihiyle ilgili konuşulan seçenekler! Tüzük ne diyor?

İşte CHP’de kurultay tarihiyle ilgili konuşulan seçenekler! Tüzük ne diyor?
31 Mayıs 2023 10:57

CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu’nun seçim akşamı yaptığı konuşmada, genel başkanlık konusunda “devam” mesajı verdiğinde hemfikir.

 

 

Ancak, seçim yenilgisi nedeniyle, parti içi muhalefetin hareketlenebileceği ve seçim yenilgisi nedeniyle olağanüstü kurultay için imza toplama girişimleri olabileceği de göz ardı edilmiyor.

O nedenle önümüzdeki günlerde yapılacak PM’de olağan kurultay sürecinin başlatılması için karar alınması planlanıyor.

CHP tüzüğü, “Kurultay iki yılda bir toplanır. Bir yıldan fazla ertelenemez” hükmünü içeriyor.

CHP son Olağan Kurultayı’nı 25 Temmuz 2020’de yaptı, seçim nedeniyle geçen yıl yapılması gereken kurultay da “olası erken seçim” ve o dönemde yaşanan koronavirüs pandemisi nedeniyle 1 yıl ertelendi.

Bu takvime göre kurultayın 2023 içinde yapılması gerekiyor.

Kurultay tarihi ile ilgili ise iki seçenek dile getiriliyor.

Bazı CHP kurmayları, il, ilçe kongrelerinin yapılarak, sonbaharda 38. Olağan Büyük Kurultay’ın yapılabileceğini belirtirken, kurultayın yerel seçim sonrasına bırakılabileceğini dile getirenler de var.

Kurultayın yerel seçim sonrasına bırakılmasını savunanlar, il ilçe kongre takviminin başlatılması koşuluyla, kurultayın seçim nedeniyle bir yıl daha ertelenebileceğini savunuyor.

Kurultayın sonbaharda yapılması gerektiğini belirten bazı CHP yöneticileri partinin yerel seçimlere yeni bir kadro ile giderek, seçmene değişim mesajının verilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun 38. Olağan Kurultay’a kadar partisinin başında kalması güçlü olasılık olarak görülüyor.

Kurultay’da yeniden aday olup olmama konusunda, tabanın vereceği tepkinin belirleyici olacağına işaret ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun kurultayda aday olması gerektiğini savunanlar, “Eğer aday olmazsa, seçim öncesinde partide büyük bir kargaşa yaşanır, parti bütün enerjisini iç kavgada tüketmiş olur. Ama genel başkan aday olursa ve karşısında bir-iki rakiple yarışır, dağınık bir görüntü oluşmaz” görüşünü dile getiriyor.