İstanbul’da Lokma Geleneği

İstanbul’da Lokma Geleneği
9 Kasım 2022 17:20

İstanbul ilinde 90 yıldır yapımı devam eden ve halen severek tüketilen şerbetli tatlıların baş tacı lokma tatlısıdır. Bu tatlının ülkemize girişinin Arap kültüründen olduğu bilinmektedir. Arap mutfağında yapılan lokma tatlısı ile Türk mutfağındaki lezzet elbette bir olmayacaktır. Yöreden yöreye yapılma farklılıkları veya sunum farklılıkları ortaya çıkabilmektedir.

 

İstanbul’da yapılmaya başlanarak ülkenin dört bir yanına dağılan lokma tatlısı her yörede farklı sunumlar ile servis edilebilmektedir. İlk olarak bu bölgelerde yapılmaya başlandığı bilindiği için en yetenekli ustaların İstanbul’dan çıktığı söylenmektedir.

Lokma Çeşitleri

Tamamen damak zevki ön planda tutularak servisi ve tüketimi değişiklikler gösterebilir. Lokmacılar genellikle aynı yöntemleri ve malzemeleri kullanarak lokma dökerler. Fakat bu işin de püf noktaları ve ustalara özgü sırları vardır. Bazı yerlerde ortası delik olarak dökülen lokma, tıpkı minik simitlere benzer. Ortası delik olan lokmalar ‘saray lokması’ ismi ile de anılırlar. Osmanlı döneminde halka dağıtılmak için genellikle sarayda hazırlanması sebebi ile adının buradan geldiği rivayet edilir.

Bazı yörelerde ise konik biçimli yuvarlak hatlı lokmaların dökümü yapılır ki bu da halk arasında İzmir lokma olarak bilinir ve yapılır. Araplarda yapılış şekli merak konusu olsa da edinilen bilgiler maalesef çok da fazla olmadığından yapılan lokmanın şekli pek bilinmez. Ama lokma kelimesinin ‘lokum’ anlamına gelen ‘lukma’ sözcüğünden türediği bilinmektedir. Bu yapım şekilleri tamamen kişilerin ve ustaların benimsemiş olduğu tarife bağlı olarak değişmektedir.

İstanbul’da lokmanın bu denli popüler olmasının sebebi, iyi ustaların buradan çıkması ve ülkemize İstanbul’dan yayılmaya başlanmış olmasıdır. İstanbul iline lokma döktürme geleneğini yaşatarak, canlılığını devam ettirdikleri için ayrıca teşekkür etmek gerekir. Hayır severler tarafından lokma dağıtımı mobil araçlar ile daha çok tercih edilmektedir.

Her zaman hayırseverlerin hayır işlerinde uğradıkları ilk noktalar lokmacı dükkânları olmuştur. Yolda yürürken bir sokak başında ücretiz dağıtımı yapılan mobil lokma araçlarına rastlamanız her zaman olasılığı yüksek bir durumdur. Sadece bu özellik İstanbul için değil İstanbul için de geçerlidir. Son zamanlarda hayır yapmak isteyenler tarafından İstanbul ‘da da lokmanın popülaritesi oldukça artmıştır. Özellikle bulunulan semt ve çevresine dağıtım yapılması lokmacı İstanbul gibi bazı işletmeler sayesinde kolaylaşmıştır.

Dışı çıtır çıtır, içi sıcak ve iyi pişmiş lokma, yiyen kişinin hafızasında unutulmaz anılar bırakır. Ev şartlarında yapılan lokmaların ikram edilebileceği maksimum kişi 50 olacaktır. Çünkü sıcak ve taze ikram edilmesi gereken bir tatlıdır. Taze olarak servisi yapılıp o şekilde tüketilmesi ve dağıtımı sağlanması gereklidir bu da lokmacılar tarafından gerçekleştirilir.

İstanbul’da lokmacı arayışında olan kişiler için de çok güzel eller ve lezzetler vardır. Hayır işlerinde kullanılacak lokma tatlılarınız için https://lokmaciistanbul.com adresi ya da 0 535 342 05 05 numaralı telefon üzerinden profesyonel ellerden yardım alabilir ve hayırlarınızın doğru şekilde yapıldığına emin olabilirsiniz.