İstanbul’da 3500 tarihi yapı metruk halde çökmekle karşı karşıya!

İstanbul’da 3500 tarihi yapı metruk halde çökmekle karşı karşıya!
16 Nisan 2023 22:27

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Karaköy’de çöken binayı hatırlatarak, “İstanbul’da 3500 tarihi yapı metruk halde çökmekle karşı karşıya” uyarısını yaptı.

 

 

Polat Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün Karaköy’de büyük can kaybı ve faciadan dönülen tarihi binanın çökmesi münferit bir olay değildir. İstanbul’da 3500 tarihi yapı metruk halde çökmekle karşı karşıya. Bunların içinde kamu kurumlarına ait olanlar da var. Dünkü örnek gibi en acil 400 tarihi eserin yetkililerine yıllardır baskı kurarak kurtarılması için mücadele ediyoruz” ifadesini kullandı.

 
Polat şunları kaydetti:

 

“Yetkili kurumlar seyirci, yaptırım mekanizmaları tükenmiş halde seyrediyorlar süreci. Dünyada bu sayıda tarihi eseri metruk olan tarihi kent yok. Bu bir utanç, bu ve dünkü örnek tükenmiş bir koruma kurum ve politikalarının özetidir. İstanbul’un tarihi eserlerinin sıkıştırıldığı kurul, mülk sahipliği ve rant üçgeninden kurtarılması gerekiyor. Bugün İBB Miras, İnşaat Mühendisleri Odası ve İPA iş birliği ile tarihi bir toplantı yapacağız. 65 kurum ve kuruluşun davetli olduğu çalışmamızda deprem ve kültürel mirasın korunması konusunda ortak akılla çalışacağız. Uygulamaların değişmesi lazım, mevzuatın değişmesi lazım, koruma kurullarının yapısının değişmesi lazım, tarihi yapılar üzerine kurulmuş rant düzenin değişmesi lazım.”