İsmailağa’ya Erdoğan onaylı özel ‘yardım toplama’ izni!

İsmailağa’ya Erdoğan onaylı özel ‘yardım toplama’ izni!
11 Nisan 2023 09:23

İsmailağa Tarikatı’na AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla devletten izin almadan yardım toplama izni verildi. Erenköy Cemaati’nin vakfı ile AKP’lilerin vakıfları da vergiden muaf tutuldu.

 

Fotoğraf: ismailaga.org.tr
Seçime adım adım yaklaşırken iktidarın tarikat ve cemaatler işbirliğinde bir detay daha dikkat çekti. 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Hiranur Vakfı’nın bağlı olduğu İsmailağa Tarikatı’na, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından özel ayrıcalık tanındı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün “İzin Almadan Yardım Toplama Hakkına Sahip Kuruluşlar” listesine İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı da eklendi. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6’ncı Maddesi’ne göre kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamıyorlar. Ancak, İsmailağa’ya İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile izinsiz para toplama hakkı verdi. Bu sayede İsmailağa Cemaati üyeleri devletten izin almayıp diledikleri gibi para toplayabilecek.

 

 

TARİKATLARA TANINAN AYRICALIK ÇYDD’YE TANINMIYOR

 
İzinsiz yardım toplama hakkı verilen dernek ve vakıflar arasında, Deniz Feneri Derneği, Diyanet Vakfı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), gerici Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği ile Beşir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yer alıyor. Ayrıca, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve İlim Yayma Vakfı da izin almadan yardım toplama hakkı verilen kuruluşlar listesinde. AKP yöneticilerinin dernek ve vakıflarının da bulunduğu listede Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi dernekler ise yer almıyor.

 

 

İKTİDARA YAKIN OLANA VERGİ MUAFİYETİ AYRICALIĞI

 
Erdoğan, seçim öncesi bazı vakıfları da vergiden muaf tuttu. Erenköy Cemaati’ne bağlı Hace Musa Topbaş Vakfı’na 21 Mart’ta vergi muafiyeti hakkı tanındı. Vakfa adı verilen Hace Musa Topbaş, Erenköy Cemaati’nin önceki lideri. Cemaatin şimdiki lideri ise oğlu Osman Nuri Topbaş.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı da 3 Nisan’da vergiden muaf tutuldu. Bu vakfın yöneticileri arasında AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, eski Üsküdar Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Kara, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP’li Osman Aydın, eski AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sedat Ecin, eski AKP Milletvekili Adnan Boynukara yer alıyor. AyrıcaAKP’den milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Hakkı Şanlı ile Türk Telekom yöneticisi Mehmet Beytur gibi bürokratlar da bu vakfın yönetiminde.

İktidara yakın birçok ismin yönetiminde yer aldığı Türkiye Tasarım Vakfı da 21 Mart’ta vergiden muaf tutuldu.