İşçi can, iktidar kâr derdinde!

İşçi can, iktidar kâr derdinde!
28 Mayıs 2021 11:07

İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik Meclis Komisyonu’ndan geçerken, iflas eden şirketlerle ilgili alacaklı sıralamasında işçinin önüne finans şirketleri konuldu. Bankalar alacağını karşılarken maaşını alamamış işçi bekleyecek.

 

 

Birgün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik içeren yasa teklifi önceki gün Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen teklifin yasalaşması durumunda iflas eden şirketin ücreti ödenmeyen işçileri alacaklı sıralamasında geriye düşmüş olacak. Buna göre önce bankaların ve finans şirketlerinin alacakları sağlanacak. İnşaat-Sen Avukatlar Koordinasyonu üyesi Avukat Sevda Nur Bayram “Önceden alacaklı sırasında önce bankalar, sonra devlet sonra ise işçiler gelirdi. Yeni düzenleme ile önce bankalar, kredi hizmeti sağlayan diğer finans kuruluşları sonra devlet ve en son işçiye yer veriliyor” dedi.

 

 

Binlerce işçi ödeme bekliyor

 

 

49 AKP’li milletvekilinin meclise sunduğu İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda önceki gün kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kuruluna gelecek olan teklif yasalaşırsa iflas eden şirketin alacaklıları sıralamasında işçilerin önüne finans kuruluşları geçecek. 2018 yılında başlayan kriz dalgasıyla birlikte konkordato ilan eden ardından iflas eden birçok şirketin binlerce çalışanı ücretlerini alamadı. Bunlardan en bilineni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşin Murat Ersoy’un batırdığı Atlas Jet, eski Sermaye Piyasası Kurumu Başkanı Vedat Akgiray’ın sahibi olduğu BİMEKS ve Kayı Holding’in Cezayir’deki şantiyesinde çalışan işçiler. Bu firmalarda çalışan işçiler aylarca maaş almadan çalışırken işlerinden oldukları zaman kıdem ve ihbar tazminatları da ödenmedi. İşçilerin mücadelesi ise devam ediyor.

 

 

Bankalar yapabilir ama işçi yapamaz

 

 

İnşaat-Sen Avukatlar Koordinasyonu Üyesi Avukat Sevda Nur Bayram yasa teklifini şöyle değerlendirdi: “Bu yasa teklifine göre iflas eden şirketin alacaklıları sıralamasında işçiler daha alt sıralara atılıyor. Önceden bankalar, ardından devlet ve işçiler gelirdi. Şimdi ise bankalar, finans kuruluşları, devlet ve işçiler oldu. Bunun yolunu ise şu şekilde açtılar: 2018 yılında konkordato sürecinde şirketin tekrar kredi çekmesinin önünü açtılar. Bankalara ipotekli olan şirket farklı finans kuruluşlarından ekonomik destek alabilir. Şimdi ise bu finans kuruluşlarını şirketin iflası durumu söz konusu olduğunda işçinin ve devletin önüne geçiriyorlar.”

Bayram yasa teklifindeki bir diğer açığa ise şu sözlerle değindi: “Konkordato sürecindeki şirketin ipotekli malları için satış gerçekleştirilebilecek. Bu satıştan elde edilen gelirle alacağı olan kuruluşa alacağı ödenecek. Madem alacaklar için satış sağlanabiliyor o zaman işçilerin alacakları neden ödenmiyor?”

 

 

Yine sermayeden yana yeni bir düzenleme

 

 

Yasa teklifine itiraz eden HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise şunları söyledi: “Bankalar kâr amaçlı alacak tahsil edebiliyor. Ancak işçiler kendileri için hayati önem taşıyan bu alacaklarını karşılayamıyor. Aslında, bankaların, finans şirketlerinin, sigorta şirketlerinin alacaklarını garantiye almak için hazırlanmış bir düzenleme olduğunu, yine, emekçilerin, esnafın ya da tarımla uğraşan çiftçinin sorunlarını çözmek üzere hiçbir hazırlığın, hiçbir düzenlemenin olmadığını yani yine sermayeden yana yeni bir düzenleme yapıldığını görebiliyoruz.”