İran ile ABD yakınlaştı, Türkiye sıkıştı

İran ile ABD yakınlaştı, Türkiye sıkıştı
12 Şubat 2013 00:05

Hatay-Cilvegözü’nde bomba yüklü bir aracın patlaması ile şu anda bilindiği kadarıyla 10 kişi hayatını kaybetti.

 

Safile USUL H&H YORUM

Bomba yüklü aracın patladığı yer, Suriye’ye Türkiye’den giden yardım malzemelerinin toplandığı ve sevkin başladığı nokta.
 
Dolayısıyla bu patlamanın daha ziyade Suriye muhalefetine ve onu destekleyen bizdeki Hükümet’e yönelik olması ihtimali geliyor akla ilk olarak.
 
Şu ana kadar Suriye bazlı hiçbir patlama bu kadar çok can kaybına neden olmamıştı Türkiye’de.
 
Ve, işte, son zamanlarda Suriye ekseninde yani bazı gelişmeler oldu ve bunlara dikkat edilmeli.
 
Tamamını Avrupa basınından derlediğim son bazı haberleri aktarmak istiyorum şimdi…
 
1) 1 Şubat’ta İran ABD’de yeni atanan Dışişleri Bakanı John Kerry’yi kutladı. İran şu ana kadar bu tarzda hiçbir kutlama yapmamıştı.
 
2) 3 Şubat’ta İran Dışişleri Bakanı Salehi, “ABD ile doğrudan müzakere edebiliriz. Buna hazırız. Bu konuda kırmızı bir çizgiye de sahip değiliz.” açıklamasını yaptı.
 
3)İki hafta kadar önce Münih’te toplanan Güvenlik Konferensı’nda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Suriye muhalefetinin lider Ahmed Moas El-Katip ile görüştü. El-Katip söz konusu konferansta Esad ile temas istediğini açıklamıştı. Lavrov el-Katip ile görüşmesini bu temelde gerçekleştirdi ve sonra, “El Katip’i yeni kararından dolayı kutluyorum, istediğimiz de buydu.” açıklamasını yaptı.
 
4) Lavrov, yine söz konusu konferansta Suriye’ye askeri bir müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını tekraren açıkladı.
 
5-Konferansta konuşan Almanya Savunma Bakanı Maiziere uluslararası toplumun Suriye’ye askeri müdahalesine karşı olduğunu ve böyle bir müdahalenin etkisiz kalacağını anlatan bir konuşma yaptı. Maizeri konuşmasında, “Suriye’ye müdahale için karadan müdahale şarttır ve bunun için de 200.000 kara askeri gerekir. Bu konuyu ciddi konuşacaksak, bunlar görülmeli.” dedi.
 
6-Akabinde İran Dışişleri Bakanı Ali Salehi de bir açıklama yaparak, Suriye’de arabuluculuk yapmayı istediklerini ve Suriye muhalefet lideri El-Katip ile görüşeceklerini ve El Katip’in İran’ın arabuluculuğuna sıcak bakmasını selamladıklarını söyledi.
 
7-Dün, yani 11 Şubat’ta Suriye muhalefet lideri El Katip Russia Today’a yaptığı açıklamada, “Esad ile görüşmeyi kabul ettim ama Esad’dan hiçbir davet almadım.” dedi.
 
Şimdi, görüldüğü gibi ABD’nin Suriye politikası tamamen geriledi ve Rusya ilerledi. ABD gerileyince ve İran’ı Suriye’yi yıkmak yoluyla deviremeyeceği kesinleşinde bu sefer İran’a karşı biraz daha yumuşak olmaya başladı. İran da hemen buna karşılık verdi ve eskisine göre çok daha ılımlı bir söylem kullanmaya başladı.
 
Bu arada Türkiye tamamen yalnızlaştı ve stratejik olarak güçlenmiş hale gelen İran ve Suriye Türkiye’ye artık, tek başına kalmış ülke olarak muamele etmeye başladılar.
 
Şu anda eskisinden çok daha az çekiniyorlar bir takım şeylerden.
 
Çünkü ABD geriledi ve Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti’nin arkasında artık hiçkimse yok.
 
Şimdiden sonra Türkiye daha da fazla bombaların vs hedefi haline gelebilir.
 
Ki…
 
Esasen Türkiye’nin bu güvenlik sorunu çemberinden çıkabilmesi ve bölgede normal bir dengeye ulaşabilmesi için öncelikle bir siyasi iktidar değişikliği lazım.
 
Bu olmadan, Türkiye’nin devamlı olarak bazı intikam hareketlerinin hedefi olması çok muhtemel.


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar