İpoteksiz toprak yok!

İpoteksiz toprak yok!
9 Ağustos 2022 11:41

Çiftçiyi topraktan koparan AKP’nin tarım politikasının yarattığı dramatik tablo gün yüzüne çıktı. Toplam 1 milyon 533 bin tarım arazisi sahibinin arazileri bankalara ipotekli. Urfa’da 127 milyar metrekare, Konya’da ise 4 milyar metrekare büyüklüğündeki tarım arazisinin bankaya rehin bırakıldığı belirlendi. İpotek konulan tarım arazisi sahibi en fazla Konya’da.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre İpotekli tarım arazilerinin illere göre dağılımı, tarım ve tarımla uğraşanların içinde bulunduğu dramatik tabloyu gözler önüne serdi. Hemen her kentte milyonlarca metrekarelik tarım arazisinin ipotekli olduğu, tarım arazisine bankalar tarafından ipotek konulan yurttaş sayısının 1 milyon 533 bin 579’a çıktığı belirlendi. Üzerinde ipotek bulunan tarım arazilerinin büyüklüğü itibarıyla Urfa, 127 milyar 760 milyon metrekare tarım arazisi ile ilk sırada yer aldı. Urfa’daki ipotekli tarım arazilerinin alanlarının, kentteki toplam tarım arazisi alanlarına oranının yüzde bin 59 olduğu bildirildi.

 

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) verileri, borç batağına saplanan, borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçilerin içler acısı halini ortaya koydu. Türkiye’nin 81 ilinde milyarlarca metrekarelik tarım arazisinin bankalara ipotekli olduğu belirlendi.

 

 

MİLYARLARCA METREKARE

 

 

Toplam 127,7 milyar metrekarelik ipotekli tarım arazisi ile Urfa ilk sırada yer alırken 4 milyar 489 milyon 478 metrekarelik ipotekli tarım arazisi ile Konya ikinci sırada geldi. İpotekli tarım arazilerinin büyüklüğünün bazı kentlere göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:

•Adana: 1,2 milyar metrekare
•Ankara: 1,7 milyar metrekare
•Eskişehir: 1,2 milyar metrekare
•İzmir: 1 milyar metrekare
•Yozgat: 1,1 milyar metrekare

TKGM’nin tarım arazilerine ilişkin verilerinden en çarpıcı olanlarından biri ise ipotekli tarım arazilerinin kentlerdeki toplam tarım arazilerine oranına yönelik veri oldu. Urfa’daki ipotekli tarım arazilerinin toplam tarım arazisine oranı yüzde bin 59 olarak hesaplanırken Konya’daki toplam tarım arazisinin yüzde 23’ünün ipotekli olduğu belirtildi. Toplam 1,2 milyar metrekarelik ipotekli tarım arazisi bulunan Adana’da ise ipotekli tarım arazilerinin oranı yüzde 23,2 ile ifade edildi.

 

 

TRİLYONLUK ARAZİLER

 

 

Tarım arazisi tapularına bankalar tarafından konulan ipoteklerin parasal değeri de hesaplandı. İpoteklerin parasal değeri, TKGM’nin, “TAKBİS’te yer alan ipotek bedelleri ile ilgili değerlendirme yapmak doğru sonuç vermeyebilir” notuyla paylaştığı verilere şöyle yansıdı:

•Çanakkale: 52,9 trilyon TL
•Denizli: 70,5 trilyon TL
•Urfa: 1,7 trilyon TL
•Niğde: 201,2 milyar TL
•İzmir: 2,3 trilyon TL
•İstanbul: 624,7 milyar TL

 

BAŞKENT’TE 52 BİN KİŞİNİN ARAZİSİ İPOTEKLİ

 

Türkiye’nin üç büyük kenti Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan ve tapusu üzerine bankalar tarafından ipotek konulan tarım arazisi sahibi kişi sayısı da paylaşıldı. Ankara’da 52 bin 980, İstanbul’da 10 bin 74, İzmir’de ise 54 bin 763 kişinin tarım arazisinin bankalara ipotekli olduğu kaydedildi.