İntihar vakaları Meclis gündeminde! CHP’li Aydınlık: Toplumun ruh sağlığı bozuldu!

İntihar vakaları Meclis gündeminde! CHP’li Aydınlık: Toplumun ruh sağlığı bozuldu!
18 Mayıs 2021 18:08

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, son dönemde artan intihar vakaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesini sundu. Yazılı soru önergesinin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP’li Aydınlık, “vermiş olduğumuz yazılı soru önergesi bakanlığın Şanlıurfa’ya ilişkin çalışması olup olmadığını, intiharların sebeplerinin araştırılıp araştırılmadığına dair sorularımızı içeriyor. Ne yazık ki Şanlıurfa’da neredeyse her gün bir intihar vakası ile karşılaşır olduk. Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı saniye kaybetmeden gerekli çalışmaları yapmalı ve intihar vakalarının derhal önüne geçilmeli” dedi.

 

 
TOPLUMUN RUH SAĞLIĞI BOZULDU

 
Yaşanan intihar vakalarının ardında ekonomik buhran, işsizlik, aile içi şiddet, toplumsal eşitsizlik, gelecek kaygısı gibi sebeplerin yer aldığını ifade eden Aydınlık, “ne yazık ki yaşanan kişisel ve toplumsal sıkıntılar pandemiyle zirve yaptı. Bu süreçte insanlar işlerini kaybetti, gelecek sıkıntısı yaşamaya başladı, aile içinde şiddet arttı, ekonomik buhranın vurmadığı aile kalmadı o nedenle haliyle toplumun ruh sağlığı bozuldu. Siyasi iktidarın bu konuda derhal acil eylem planı oluşturması ve toplumun rahatlatılması şart olmuştur. Bu konuda CHP’li belediyelerimizin çoğu vatandaşlarımıza psikologlar aracılığıyla destek vermeye başladı, iktidarın da bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri, dernekler ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla konuya ivedilikle el atması şarttır” diyerek sözlerine devam etti.

 

 
ÇOK DİKKATLİ VE HASSAS OLMAK ZORUNDAYIZ

 
İntihar vakaları sorununun siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizen Aydınlık, “bu sorun 83 milyon vatandaşımızın sorunudur, o nedenle siyaset üstü bir konudur. Her bir bireyin çok dikkatli ve hassas olması gerekiyor çünkü intihar bir anda gerçekleşen olay değil bir süreç sonunda gerçekleşen olaydır. Bu noktada ailelere, eşe, dosta ve akrabalara büyük görev düşüyor. Yakınlarının sıkıntıda, bir çıkmazda olduğunu düşünenler ivedi bir şekilde ruhsal anlamda sıkıntısı bulunan yakınlarını psikologlara ya da psikiyatrlara yönlendirmeli. Nasıl ki bir insanın kalbi, böbreği, beyni vs. hastalanabiliyorsa ruhu da hastalanabilir ve bunun için tedavi görebilir. Bu konu da kesinlikle psikologlara ve psikiyatrlara karşı önyargıların yıkılması gerekiyor. İntiharın çözüm olmadığını ve her bir sorunun çözülebileceğini topluma empoze etmemiz gerekiyor. Bu soru önergemizle bu konu da bakanlığı ve ilgili kuruluşları göreve davet ediyoruz; kaybedilen her saniye her dakika bir aileye ateş düşüyor, bunu engellemeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.