İnternette mobbing tehlikesi

İnternette mobbing tehlikesi
13 Eylül 2013 09:15

Almanya’da yapılan bir araştırmada gençler ile çocuklar arasındaki yaygın internet kullanımının mobbing tehlikesini de beraberinde getirdiği, sanal alem üzerinden dışlanma, aşağılanma ve dedikoduya maruz kalan kurbanların sayısının artığı belirtildi.

 

İkinci devlet kanalı ZDF, Siber Mobbing ile Mücadele Derneği’nin yaptığı bir araştırma Almanya’da her 3- 5 gençten 1’inin en az bir kez “siber mobbing” adı verilen internet üzerinden tacize maruz kaldığını ortaya koyduğunu bildirdi. Deutsche Welle, uzmanların söz konusu soruna kamuoyunda ve aile içinde daha fazla yer verilmesi gerekliliğine dikkat çektiğini aktardı. Siber Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Uwe Leest, “Kamuoyunda tartışılmadan bu fenomenle verimli bir şekilde mücadele etmemiz mümkün değil” dedi.

 

ABD Wisconsin Üniversitesi’nden bilim adamı Justin Patchin, teknolojiyi kullanan bu yeni nesil zorbalığın, çocukları her gittikleri yerde takip etmesi ve internete bir kez düşen bir bilgiden kurtulmanın neredeyse imkânsız olması nedeniyle mücadeleyi oldukça zorlaştırdığını söyledi.

 

Çocuklar ve gençler arasındaki iletişimin büyük bölümünün kısa mesajlar ve akıllı telefon uygulamaları üzerinden yürütüldüğünü belirten Patchin, bunun ebeveynlerin ve öğretmenlerin takibini zorlaştırdığını vurguladı. Patchin çocukların teknolojik konularda bazen yetişkinlerden daha fazla bilgi sahibi olmasının da zorluk yaratabildiğini belirtti.

 

 

İnterneti yasaklamanın çözüm olmadığına dikkat çekilirken, yapılan ankette Almanya’daki 14- 19 yaşlarındaki gençlerin tümü arada bir de olsa internette vakit geçirdiğini ortaya koydu.

 

İnternette mobbing kurbanların yaşının giderek düştüğü okulların bunun önüne geçmek için biran önce bu yönde koruyucu çalışmalara başlaması gerektiği kaydedildi.