‘İnsanlar azdı, deprem oldu’ diyen AKP’li başkan hakkında suç duyurusu!

‘İnsanlar azdı, deprem oldu’ diyen AKP’li başkan hakkında suç duyurusu!
25 Mayıs 2023 10:30

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı kentlerden biri olan Malatya’da, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın seçim için ziyaret ettiği bir evde depremlere ilişkin “İnsanoğlu ne zaman azmışsa buna benzer felaketlerle karşı karşıya kalmıştır” sözlerine tepkiler sürüyor.

 

 

6 Şubat’taki depremlerde Malatya’da yaşayan iki kardeşini kaybeden İsmet Öner isimli yurttaş, Gürkan’ın söz konusu ifadeleriyle ilgili Lapseki Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre Öner, “Kız kardeşlerim Fatma Öner (52) ve Gülen Öner (32) depremde yıkılan Hâkimbey Apartmanı’nda enkazın altında kalıp can verdi. Bina depremin altıncı saniyesinde yıkılmış” diyerek şunları söyledi:

“Yıkılan bina önceden ağır hasarlı belgesi almış ancak daha sonradan hafif hasarlı olarak kaydedilmiş. Büyük depremde de yıkıldı. Kardeşlerimi o binanın enkazında kaybettim. Biz acılarımızı sarmaya çalışırken belediye başkanının ifadelerini görünce tüylerimiz diken diken oldu. Videoyu defalarca izledim, bir de kendisini bilim adamı olarak niteliyor.”

Belediye Başkanı Gürkan’ın kendi sorumluluklarını gizlemek için söz konusu ifadeleri kullandığını öne süren Öner, “Yetkisini Allah’a havale etmiş kendi kusurlarını örtüyor. Konuya ilişkin suç duyurusunda bulundum” ifadelerini kullandı.

 

 

AKP’Lİ BAŞKAN NE DEMİŞTİ?

 

 

AKP’li Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan kendini bilim insanı olarak tanımlayarak 6 Şubatta meydana gelen deprem felaketini “İnsanoğlu azmışsa felaket yaşanır” diyerek anlatmıştı.

 

 

 

CHP’Lİ AĞBABA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın 6 Şubat’ta yaşanan depremlerle ilgili “İnsanoğlu ne zaman azmışsa buna benzer felaketlerle karşı karşıya kalmıştır” sözlerine tepki göstermişti.

 

 

Ağbaba şu ifadeleri kullanmıştı:

 

“Biliyorsunuz; deprem döneminde bütün Türkiye’nin gündemine gelmişti. Belediye başkanı Selahattin Gürkan ne demişti? ‘Ölülerimizi güzel gömüyoruz’. Şimdi ne diyor? Diyor ki ‘Deprem insanların azmasından dolayı oldu’ Allah sana akıl fikir versin Selahattin Gürkan. Ey Malatyalılar, sizler bu vasıfsızlığa mahkûm değilsiniz. Sizi tanımadığınız milletvekiline oy verdiren, depremde Malatya’nın bu kadar yara almasına sebep olanlara 28 Mayıs’ta lütfen oy vermeyin.

Kim azmış acaba, hep birlikte bakalım. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar mı azmış acaba? Bu konutlar 6 ay önce yapıldı. 2020 depreminde ağır hasardan hafif hasara çevrilen binalar çöktü, insanlar öldü birçok apartmanda. Acaba azanlar o ağır hasarlı binaları hafif hasarlılara çevirenler değil mi? Azanlar Malatya Bostanbaşı’nda 15 kat ruhsat veren belediye başkanları değil mi?Enkazın altında kalan ölen, çocuklarımızın suçu günahı nedir?

Hangi azgınlıkları var bu kadınlarımızın, çocuklarımızın, depremde ölenlerin. Bu açıklama bizi derinden üzmüştür. Bu açıklama Malatya’da depremde hayatını kaybedenlere, iş yerlerini, evlerini kaybedenlere büyük hakarettir. Bu açıklamayı yapanları sizlerin vicdanınıza havale ediyorum.

Sevgili Malatyalılar bu arkamda gördüğünüz konutlar Yeşilyurt Belediyesi’nin yaptığı Top Söğüt konutları. Burası depremden altı ay önce teslim edildi. İnsanlar nafakalarından keserek Yeşilyurt Belediyesi yaptığı için güvenerek buradan ev aldılar. Ama bu konutların depremde ne hale geldiğini görün. Ne diyor belediye başkanı bu konutların yıkılmasının sebebi betonu insanların sulamamasından kaynaklı diyor. Değerli Malatyalılar işte bu anlayış, bu liyakatsizlik ve bu vasıfsızlık Malatya’yı yerle bir etti. Değerli hemşirelerim sizden rica ediyorum; sizler bu liyakatsizliğe, vasıfsızlığa mecbur değilsiniz, mahkûm değilsiniz. Sizi bu liyakatsizleri, vasıfsızları dayatanlara 28 Mayıs’ta lütfen oy vermeyin.”