İngiltere, Türkiye’ye plastik atık ihracatını yasaklayabilir mi?

İngiltere, Türkiye’ye plastik atık ihracatını yasaklayabilir mi?
25 Mart 2022 11:12

İngiltere’de Çevre Bakanlığı’nın uygulamalarını incelemek üzere Avam Kamarası tarafından görevlendirilen Çevre ve Gıda Komitesi (EFRA) plastik atık yönetimi sorununun çözümü için bir panel düzenledi. Türkiye’ye plastik atık ihracatının etkilerinin dinlendiği panelde İngiltere’den atık ihracatının durması için, tek tek ülkelere yasak getirmenin yasadışı ticareti durduramayacağı konuşuldu.

 

Merve Kara-Kaşka / BBC Türkçe
Fotoğraf: CANER OZKAN/GREENPEACE

 

 

“Geçen yıl sonlarında The Guardian gazetesinin bir köşe yazarı düzenlemelerdeki boşlukların ne kadar büyük olduğunu göstermek için ölü Japon balığını resmi bir atık taşıyıcısı olarak kaydettirebildi.”

Bu sözler, oturumda konuşan Çevre Hizmetleri Derneği İcra Direktörü Jacob Hayler’e ait. Hayler, plastik atık ticareti yapabilmenin bu kadar kolay olmasının, cezaların da düşüklüğüyle birleştiğinde bu ticareti adeta teşvik ettiğini anlattı.

Türkiye, 2020’de İngiltere’nin en çok plastik atık gönderdiği ülke olmuştu. Ses getiren BBC ve Greenpeace araştırmaları bu atık ticaretinin korkunç boyutlarını ortaya koymuştu. 2020’de 540 bin ton plastik atığı ülke dışına ihraç eden İngiltere, bu atıkların yüzde 40’ını Türkiye’ye göndermişti.

 

 

Türkiye’nin plastik atık ithalatı durdu mu?
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2021’de bir önceki yıla göre yaklaşık 90 bin ton azalarak 685 bin 443 tona indi.

Sayıştay’ın Ocak 2022’de yayımladığı Plastik Atık Yönetimi raporuna göre, plastik atıkların ithalatında son yıllarda yaşanan artış trendi, “lisanslı atık işleme tesislerinin sayısındaki artış ve ucuz hammadde temin etme imkânının ortaya çıkmasından” kaynaklanıyor.

 

2021’de Türkiye’nin ithal ettiği atıkların yaklaşık yüzde 18’i İngiltere’den geldi. İngiltere Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre 2021’de İngiltere ihraç ettiği tüm plastik atıkların yüzde 23’ünü Türkiye’ye gönderdi. Yani Türkiye, 2021’de İngiltere’den 123 bin 39 ton plastik atık ithal etti.

 

 

BBC Türkçe’ye konuşan Greenpeace Akdeniz’in biyoçeşitlilik projesi sorumlusu Nihan Temiz, “Atık ithalatı hiçbir şekilde, hiç bir düzenlemeyle çözülemeyen bir süreç. Maalesef ne kadar sıkı denetim mekanizması getirirseniz getirin, takip ederseniz, firmalar sistemli bir şekilde boşlukları kullanmanın bir yolunu buluyorlar” diyor.

Greenpeace Türkiye’nin 15-16 Nisan 2021’de Adana il sınırları içerisindeki 5 farklı çöp döküm sahasından toprak, kül, su ve nehir dibi çamuru örneklerini incelediği araştırması, bu alanların tümünde “birçoğu plastiklerin yanması sırasında üretildiği bilinen çok geniş bir yelpazede zehirli kimyasallar” ve “yüksek konsantrasyonlarda çeşitli metal ve metaloidler” buldu.

EFRA Komitesi panelinde tanıklığı dinlenen Nihan Temiz bu rapora atıfta bulunarak, “Bu kadar çok insan, küçük hayvan ve ülkenin etkilendiğini görürken, İngiltere’nin plastik atığını kendi sınırları içinde yönetebildiğini görmek için daha ne kadar beklememiz gerekecek?” diye sordu.