İngiltere Parlementosunda tarihi oylama

İngiltere Parlementosunda tarihi oylama
30 Ağustos 2013 09:54

 

Bir çok yorumcuya göre, İngiliz Parlementosundaki oylama tarihten bazen ders alındığını gösteren özgün, tarihi bir olay ve yıllarca etkisi olacak.

 

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

 

İngiliz Başbakanı, alelacele İngiltere Parlementosunu Suriye’yi bombalama yetkisi için topladı. Bu oylamayı 13 oyla kaybettiler. Bu oylamaya göre İngiltere şimdilik Suriye’ye saldırmıyacak. Yorumculara göre diğer etkileri ise şunlar olacak: İngiltere’nin ABD ile özel ilişkileri  artık eskisi gibi olmayacak, İngiltere daha az emperyalist olacak.  Lenin’in formule ettiği anlamda yabancı ülkelerin sermaye tarafından sömürüsünün azalması değil,  hükümetlerin her an dış ülkelere istedikleri gibi saldıramıyacakları anlamında azalacak. Teknik olarak başbakanların savaş için oylama yapması gerekmiyor ama artık bundan sonra oylama gerekecek ve parlemento daha güçlü olacak ve halkın görüşlerini daha çok göz önüne alacak.

 

Tüm gün süren parlementodaki oylama öncesinde şu ana görüşler konuşuldu.

 

Başbakan David Cameron, ‘Bu Irak gibi değil  ve başka ülkelere ancak olağan üstü durumlarda müdahale edilmeli bu da sadece insani konular için olmalı’ dedi.

 

 

Ana muhalefet İşçi Partisi Başkanı Ed Miliband, ‘ Deliller karardan önce olmalı ve karar delillerden öne geçememeli.’ ‘Suriye halkının, kendi halkımızın ve dünyanın güvenliği için bütün planların sonuçlarının ne olacağına çok dikkatli düşününüp incelemeliyiz.’ dedi.

 

Koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı olan Liberal Parti Başkanı Nick Clegg, ‘ İnsani acıları azaltmak ve kimyevi silahların kullanılması durdurmak için bunu yapıyoruz. Niyetimiz işgal ve hükümeti değiştirmek değil, Suriye’de savaşa taraf olmakta değil, ayaklanmacıları silahlandırmakta değil ve askerlerimizde postallarıyla ayak basmayacak.’ dedi.

 

Başkanı Agnus Roberston, ‘İskoçya Milliyetçi Partisi ve Plaid Cymru (Gallerden bir parti) savaşa karşı oy verecek. Korkunç Irak savaşının derslerini unutamayız. Kimyevi silahlar hakkında ciddi delilerin bulunması için elimizden geldiği  kadar çalışmalıyız ve Birleşmiş Milletler ve uluslararası kanunlara uymalıyız.’ dedi.

 

Respect Partisi Milletvekili George Galloway, ‘ Suriye devletinin yaptığına dair somut deliller yok. Yapacak kadar kötüler ama yapacak kadar deliler mi?” dedi.

 

Eski Muhafazakar Parti eski başkan adayı David Davis, ‘Bizi savaşa sokmak için yapılan sahtekarlıkları yutmamalıyız. Birleşmiş Milletlerin Suriyedeki insan hakları  temsilcisinin bildirdiğine göre ayaklanmacıların elinde Sarin gazı, olduğuna dair somut deliller var. Haberlere göre Türkiye’de yetkililer 12 tane al-Nusra askerini iki kilo sarin gazı ile yakalamışlar. Diğer haberlere göre de Hizbullah askerleri Beyrut’ta sarin gazından etkilenmiş olarak hastanede yatıyorlar. Bir çok kişi, Parlemento somut delilleri görmeli ki,  casus belli (savaş nedeni) olsun diyor. Bunlar gerçek, uydurulmuş ve imal edilmiş olmamalı. Ayrıca genelde bize sunulandan çok daha fazla istihbarat bilgileri açıklanmalı.’ dedi.

 

Mustafa Mersinoğlu, Brighton, İngiltere 29 Ağustos 2013

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı