İncirlik Üssü kırmızı alarma geçti

İncirlik Üssü kırmızı alarma geçti
29 Ağustos 2013 14:52

İncirlik’te dijital radar devreye sokuldu patriotlarla ilgilenen askerlerin izinleri iptal edildi.

 

Suriye’ye çok uluslu askeri müdahalenin gündeme gelmesiyle birlikte kullanımı söz konusu olan İncirlik Üssü’nde ABD’nin radar sistemi modernize edildi. İncirlik’teki ABD 39’uncu Kanat Komutanlığı’nda görevli askerler yeni hava trafik kontrol sistemini 2 Ağustos’ta aktif hale getirirken, üsde konuşlandırılan Hollanda’ya ait Patriot füze savunma sisteminde görevli 400 askerin hafta başında izinlerinin kaldırılmasının yanısıra takviye uzman personel de geliyor.

 

DİGİTAL RADAR DEVREDE

 

1976’da imzalanan Savunma ve İşbirliği Anlaşması ile ABD’nin kullanımına açılan İncirlik Üssü’nde 1960’lı yılların teknolojisiyle üretilen 5 üniteli radar sisteminin yerine, AN/GPN-30 adlı dijital havaalanı gözetleme radarı monte edildi. Yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışma yapılan yeni radar sistemi, Suriye için geri sayımın başladığı sözkonusu edilen günlerde aktif hale getirildi.

İncirlik’teki yeni radar sistemi, eskisine göre arayüzü daha hızlı olduğu için olağanüstü hava koşullarında uçuş güvenliğini arttırma, uçakların havada çarpışmalarını önleme, uçakların daha fazla süreyle havada kalmalarına imkan verme ve yakıt tasarrufu sağlama konularında avantajlı.

Öte yandan ABD’nin bu üsdeki 39’uncu Kanat Komutanlığı’nda görevli askerlerin tamamına yakınının katılımıyla dün gerçekleştirilen toplantıda Pentagon’un ve komutanlığın değerlendirmeleri anlatıldı. Ayrıca ek görevler verilen personele bunun nedenleri açıklandı.

İncirlik Üssü’nde dışarıdan gözlenebilen uçuş trafiğinde ise bir değişiklik görülmüyor. Bugün öğle saatlerinde havalanan 3 F-16 savaş uçağı da yaklaşık bir saatlik rutin uçuşlarının ardından doğu yönündan İncirlik’e iniş yapıp, hangarlara girdi.

 

PATRİOT UZMANLARININ İZİNLERİ KALDIRILDI

 

Türkiye’nin Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı İncirlik Üssü’ne konuşlandırılan ve 26 Ocak’tan bu yana aktif hale getirilen Hollanda’ya ait Patriot füze savunma sistemlerinde görevli askerlerin izinlerinin iptal edilmesi nedeniyle, yeni gelen askerlerle zorunlu dinleme saatleri yeniden düzenlendi.

İncirlik Üssü’nün kuzey batısındaki Patriot füze savunma sistemlerinin konuşlandırıldığı bölgede fırlatma rampaları Suriye’ye çevrili vaziyette bekletilirken, buraya yakın tarlalarda tarım işçileri yakıcı güneşin altında çalışmayı sürdürdü.