İmamoğlu: Lozan ve Montrö olmasa özgür olmazdık

İmamoğlu: Lozan ve Montrö olmasa özgür olmazdık
1 Temmuz 2022 20:47

‘Denizcilik Şenlikleri’nin açılış konuşmasını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. Bazı çevreler tarafından eleştirilen Lozan ve Montrö antlaşmalarının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Bu antlaşmalar olmasa, özgür olmazdık. Denizler bize ait olmazdı” dedi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj (bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi) Bayramı’nı, Kadıköy Caddebostan sahilinde 3 gün sürecek ‘Denizcilik Şenlikleri’ ile kutlamaya başladı.

1-2-3 Temmuz günleri arasında sürecek şenlikler, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla başladı. Deniz üzerinde yaptığı şovla izleyenlere keyifli anlar yaşatan dünya backflip rekortmeni Kahraman Aktaş’ın, Caddebostan Plajı açıklarına kurulan platforma çıkan İmamoğlu’na Türk bayrağı sunması, renkli görüntüler oluşturdu.

 

Bayrak devir-tesliminin ardından şenliklerin açılışının yapan İmamoğlu, konuşmasına, “Kabotaj Bayramı, bizim tarihimiz açısından önemli bir gün. Ne yazık ki son süreçte, biliyorsunuz en fazla Lozan Antlaşması’na birçok mesnetsiz, tabansız, bilgi yoksunu suçlama yapıldı. Ama biz biliyoruz ki, bu toprakları hem birçok yükten kurtarmış hem de geleceğe dair çok özel adımlar atılmış önemli bir antlaşmadır. Dünya tarihinde yapılmış önemli antlaşmalardan birisidir. Aynen Montrö’de olduğu gibi. Ki Montrö’nün nasıl bir deniz barışı sağladığını hep birlikte Karadeniz’deki o süreçte hep birlikte yaşadık” sözleriyle başladı.

 

 

“LOZAN VE MONTRÖ OLMASA ÖZGÜR OLMAZDIK”

 

“Lozan’la beraber, özellikle kapitülasyonların topraklarımıza yüklediği yük, limanların bize ait olmaması, denizlerdeki kısıtlılık, hepimizin çok canını sıkan bir şey olurdu bugün olsaydı” diyen İmamoğlu, “Aslında özgür olmazdık. Denizler bize ait olmazdı. Ama işte bu antlaşma sonucu yapılan süreçle beraber denizlerimizin kayıtsız, şartsız limanlarımızın sahibi olduk. Ve bugün aslında yaptığımız kutlama, bu yönde bir kutlama. Emeği geçen güzel Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz. Bütün milletimizin Kabotaj Bayramı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.