İmamoğlu: İBB, bir metro hattı kadar para kaybetti!

İmamoğlu: İBB, bir metro hattı kadar para kaybetti!
11 Aralık 2021 11:49

CHP’li belediyeler artan döviz kuru nedeniyle milyarlarca TL zarara girdi. İBB Başkanı İmamoğlu yaptığı açıklamada zararın büyüklüğüne değindi: “İBB’nin bütçesini Kasım ayında sunduk. Üstünden 15 gün geçti ve sunduğumuz bütçeye, sadece 15 gün içindeki kur farkının getirdiği fark, 5 milyar TL’nin üzerinde. 5,5 milyara doğru gidiyor. Yani bir metro hattı kadar İBB para kaybetti.”

 

 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” yaklaşımı sonrasında Merkez Bankası’nın faiz indirimi uygulamasının ardından Türk Lirası’daki erime belediyelerin milyarlarca TL zarar etmesine yol açtı. Merkezi hükümet tarafından çalışmaları sekteye uğratılan CHP’li belediyeler, bir de kur krizi nedeniyle sıkıntıya girdi.

İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün yaptığı açıklamada zararın büyüklüğüne değindi. İBB’nin bütçesini Kasım ayında sunduğunu ifade eden İmamoğlu, “Üstünden 15 gün geçti ve sunduğumuz bütçeye, sadece 15 gün içindeki kur farkının getirdiği fark, 5 milyar TL’nin üzerinde. 5,5 milyara doğru gidiyor. Yani bir metro hattı kadar İBB para kaybetti. Bunları konuşun. Bunlar konuşulacağına, ne yazık ki, 10 metro yapan İBB’ye, Ekrem İmamoğlu’na laf atmayı, Türkiye’nin bu bütçesinde başlarını öne eğip utanç duyacaklarına, İstanbul’a laf atmayı kendilerine vazife kıldılar. Ama onlar konuşsun; biz yapmaya, iş üretmeye devam edeceğiz” dedi.

İBB Sözcüsü Murat Ongun, geçen günlerde İETT çatısı altında toplu ulaşım hizmeti veren otobüslerin günlük 600 bin litre mazot tükettiğini ifade ederek, “Motorinin litresine gelen 2,72 TL’lik zammın İETT’ye 1 günlük maliyeti 1,6 milyon TL. Yıllık ek maliyeti de 500 milyon TL’den fazla” ifadelerini kullandı.

 

 

DUDAK UÇUKLATAN KAYIP

 

 

Muğla: CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise kur artışı nedeniyle belediyedeki kaybın 1 milyar 80 milyon TL olduğunu açıkladı. Gürün, “Bu parayla Muğla’ya bin kilometre sıcak asfalt, 18 atık su arıtma tesisi veya bin 800 kilometre içme suyu hattı yapabilirdik” açıklamasını yaptı.

Adana: Adana Büyükşehir Belediyesi’nde de kurdaki artış nedeniyle çeşitli girdilerde önemli bir maliyet artışı yaşandı. Belediyeden edinilen bilgiye göre; un, motorin, kurşunsuz benzin, asfalt malzemesi, ham kereste, inşaat demiri, beton harcı, iş makinesi, kamyon lastiği, çelik profil ile hafif raylı sistem borcunun dolara endeksli miktarı nedeniyle sadece bir ayda toplam 160 milyon 502 bin liralık maliyet artışı yaşandı.

 

 

ZARARIN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR

 

 

Antalya: Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin borcu ise bu süre zarfında bir milyar 836 milyon lira arttı.

Ankara: Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2020’nin aralık ayında 282 otobüs almak için yurtdışından kredi alımı gerçekleştirmişti. O kredinin maliyeti bir yılda 290 milyon TL arttı.

İzmir: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise döviz kurundaki artışın belediye bütçesine etkisine dair, “Dövizin yükselmesiyle bir gecede 3 milyar TL kaybettik” dedi. Soyer de İmamoğlu gibi bu kayıpla bir metro hattı yapılabileceğine değindi.

 

► Kurdaki yükseliş nedeniyle CHP’li belediyelerin artan borçları: 23 milyar TL
► İBB’nin kurdaki artış nedeniyle artan zararı: 5 milyar TL
► İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurdaki artış nedeniyle artan zararı: 3 milyar TL
► Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kurdaki artış nedeniyle artan zararı: 1 milyar 836 milyon TL