İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?

İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?
28 Şubat 2022 16:24

İlk yardım, günlük hayatta her an karşımıza çıkabilecek bir durumdur. İlk yardım, herhangi bir kaza veya tehlike durumunda, tıbbi yardım gelene kadar ilk yardım sertifikası olan kişilerin olaya müdahale etmesini sağlayan, olayın yıkıcı etkilerini azaltmak yahut daha fazla kötüleşmesini engellemek adına, sağlık araçları aranmadan yalnızca elde bulunan araçlarla yapılan bir uygulama türüdür.

 

 

Gündelik yaşamımızda her an bir tehlike ile karşı karşıyayız. Örneğin bir trafik kazası yaşadığında ya da bir kişi aniden bayıldığında ilk yardım yapma gereksiniminde bulunuruz. Sadece yolda giderken değil örneğin bir restoranda otururken kişinin boğazına kaçan bir yemek, müdahale edilmezse ciddi hasarlara yol açabilir. Bu tarz durumlarda tıbbi yardımın gelmesi çoğu zaman uzun sürer.

Kişinin yaşadığı tehlike durumunda direkt müdahale edilmezse bunun sonucu hayatının diğer yıllarını da etkiler. Bu sebeple aslında her bir vatandaşın ilk yardım eğitimi alarak bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir. Çünkü yaşanılan kaza veya tehlike anında ilk yardım bilen birinin olması ve olaya müdahale etmesi kişinin hayatını kurtarır. İleri yıllarda yaşanması muhtemel kalıcı hasarların önüne geçer. Aynı zamanda ilk yardım sertifikası olmayan kişilerin kesinlikle ilk yardım gerektirecek durumlarda olaya müdahale etmemesi gerekir. Zira yanlış yapılan bir hareket kişinin tüm hayatını etkiler nitelikte olabilir.

İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?

İlk yardım sertifikasının önemini aslında saymakla bitiremeyiz. Fakat en önemli olarak kişinin hayatını kurtarmaya yarayan, sonraki yıllarda yaşanabilecek olan ciddi hasarlara karşı bir önlem olarak düşünebiliriz.

Nitekim herhangi bir kaza durumunda toplumdaki bilinçsiz ve bilgisiz kişilerin yanlış müdahalesi ile birlikte yaralı kişinin hayatını altüst edebiliriz.  İnsan için hayati önem taşıyan beyin, omurga, eklemler, boyun gibi organlar yanlış müdahale sonucu geri dönülmez hasarlarla karşı karşıya kalır. Bu durum hem bir insanın hayatıyla oynamaya hem de yardım etmek isteyen kişinin başına bela açmasına sebep olur. Çünkü karşı taraf yanlış müdahale olduğu için sizden şikayetçi olabilir. Bu yüzden aslında herkesin bir ilk yardım sertifikası alarak bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir. Bu sertifika ve eğitim yalnızca diğer insanlar için değil aynı zamanda çevremizdeki kişiler içinde lazım olacak bir sertifikadır. Yakın çevremizde, ailemizde de aniden oluşabilecek kaza veya tehlike durumları söz konusu olabilir. İlk yardım sertifikası olan, bu konu hakkında eğitim alan kişiler de sağlık ekipleri gelene kadar destekte bulunur. Kişinin hayatının kurtulmasına yardımcı olur.

Zaten günümüzde birçok iş yerinde, çalışan personellerin ilk yardım sertifikası alması zorunlu kılınmıştır. Sağlık bakanlığının da aynı zamanda bu konuyla alakalı çalışmaları mevcuttur. Zira günümüzde birçok iş yerinde bu sertifikanın zorunlu kılınması, olayın ciddiyetini ve önemini anlamamız için yeterli olacaktır.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

  • İlk yardım sertifikası almak için belirli kurumlar Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilmiştir. Bu sertifikayı almak için;
  • Kişinin en az ilkokul mezunu olması
  • Kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Bu şartları tamamlayan kişiler başvuruda bulunarak konuyla alakalı bir eğitime tabi tutulur. Daha sonra görülen eğitimle ilgili sınavları başarıyla geçen adaylar ilk yardım sertifikası almaya hak kazanır.

İlk Yardım Kursu Dersleri

  • Bu dersler genel olarak kişinin hayatını kurtarmaya yönelik temel derslerdir. Oluşabilecek ani yaralanma ve kaza durumlarında olaya doğru müdahale edebilmek adına görmemiz gereken dersler olarak sıralanabilir. Bunlar;
  • İnsan vücuduyla alakalı bilinmesi gereken bilgiler
  • Yaralanma
  • Kanama
  • Burkulma, kırık ve çıkık konusundaki hususlar
  • Kişinin yaşadığı bilinç bozuklukları
  • Yaralı ve hasta olan kişilerin taşınmasına yönelik bilgiler
  • Temel yaşam desteği gibi dersler görülmektedir.

 

İlk Yardım Yapan Kişinin Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?

İlk olarak ilk yardım sertifikası alan ve bir yaralanma, kaza durumunda ilk yardım yapacak olan kişinin soğukkanlı olması gerekmektedir. Kişi her ne kadar ilk yardım eğitimi alsa da, konu hakkında yeterli bilgiye sahip olsa da soğukkanlılığını korumazsa hata yapabilir. Telaş ve panik yapmak kişiyi hataya yönlendirir. Doğru bilinen bilgilerin unutulmasına, yanlış yapılmasına neden olur. Bu yüzden ilk etapta ilk yardım bilgisi önemli olsa da daha sonra kişinin olaya soğukkanlı ve temkinli yaklaşması önemlidir.

Daha sonra yapacağımız yardımın ne olması gerektiğini bilmeli ve o şekilde uygulama yapmalıyız. Aynı zamanda ortam içerisinde çok fazla insan yoğunluğu varsa kalabalığı dağıtmalı ve yaralının daha rahat nefes almasını sağlamalıyız.

Mutlaka yaralı kişinin hayati önem taşıyan yukarıda bahsettiğimiz organlarına dikkat etmeli, ters ve ani bir hareket yapmamalıyız.

İlk yardım yapmadan önce de sağlık ekiplerine haber verilmelidir. Ne kadar sertifika olsa da, kişinin konu hakkında bilgisi olsa da asıl müdahale sağlık ekipleri tarafından yapılmalıdır. Aslında hepimizin daha önce duyduğu ” ilk müdahale hayat kurtarır” cümlesi tabiki doğrudur. Fakat daha ciddi durumlarda kanama, ağır yaralanma, yanık vs. gibi durumlarda yeterli olmayabilir. Bu yüzden bizler aldığımız sertifika doğrultusunda ilk müdahaleyi yapıp belki de kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olacağız. İlk yardımı yapacak olan kişinin aynı zamanda yaralılara öncelik sırasına göre müdahale etmesi oldukça önemli husus olarak karşımıza çıkar.

Genel itibariyle bu yazımızda ilk yardım  ne olduğundan, ilk yardımın insanlar için taşıdığı önemden, ilk yardım sertifikasının ne olduğundan ve nasıl alınması gerektiğinden, ilk yardımı yapacak olan kişide bulunması gereken özelliklerden bahsedilmiştir. Nitekim her bir vatandaşın bilinçlenerek, bu eğitimi ve sertifikayı alması gerekir. Daha öncede söylediğimiz gibi ilk yardım hayat kurtarır. Bu konuda Yeni Ümit Eğitim Kurumları ilk yardım sertifikası almak isteyenler için eğitim vermektedir. Kurumumuzdan daha detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.