İl ve ilçe bazlı okul açılma ve kapanma kararları nasıl alınabilir?

İl ve ilçe bazlı okul açılma ve kapanma kararları nasıl alınabilir?
31 Mayıs 2021 11:35

Türk Tabipleri Birliği, haziran ayı itibariyle okulların yüz yüze eğitime başlamasına yönelik kriterleri içeren tutum belgesi yayınladı.

 

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) korona virüsü salgını sürecinde haziran ayı itibariyle okulların yüz yüze eğitime başlama kriterlerini içeren tutum belgesini açıkladı. Pandemi kontrolü için çocuklardan daha fazla fedakârlık istenmemesi, eğitim haklarının daha fazla ellerinden alınmaması gerektiğini belirten tabipler, “TTB olarak çocuklarımızın ve ailelerin yanındayız. Çocuklarımızın beden ve ruh sağlığı için, daha önce sunduğumuz kriterlere uyarak karar alınmasını, toplumun en savunmasız ve korumasız grubu olan çocukların haklarının ihlalinin artık sonlandırılmasını ve okulların ivedilikle açılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

 

OKULLARIN AÇILMASI İÇİN KRİTERLER

 
Okulların kapatılmasının, diğer tüm ortamlar ve sektörler kapandıktan sonra düşünülmesi gerektiğini belirten TTB, tutum belgesinde, “Okul öncesi ve ilkokullar her yerden önce açılmalı ve açık tutulmalıdır” dedi. Okullar içerisinde açılma sırasının okul öncesi, ilkokullar, ortaokullar ve liseler sıralamasıyla olması gerektiğini ifade eden tabipler,

“-Öğretmenler içinde yalnızca özel eğitim ve rehabilitasyon alanında çalışan öğretmenler, diğer sektör çalışanlarına göre daha yüksek risk altındadır. Bu öğretmenlerin aşılamaları acilen ve öncelikli olarak tamamlanmalıdır. Diğer öğretmen gruplarının COVID-19 riski toplumdaki diğer yetişkinler ile aynıdır.

-Ülkemizde ilkokul öğretmenlerinin yaklaşık yüzde 90’ı en az bir doz Biontech aşısı olmuşlardır. Bu aşı, tek dozda dahi, enfeksiyondan yaklaşık yüzde 70 oranında koruma sağlamaktadır. Öğretmenlerimiz, güvenli bir şekilde ve gönül rahatlığı ile özlemle bekledikleri öğrencilerine kavuşabilirler” dedi.

 

 

‘OKULUN NORMAL ŞEKİLDE RUTİN TEMİZLİĞİNİN YAPILMASI BULAŞI ÖNLEMEDE YETERLİ’

 
Covid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün yüzeylerden bulaşmasının salgının yayılmasında etkili olmadığını vurgulayan TTB, “Çocukların ve öğretmenlerin ellerini su ve sabunla yıkaması, okulun normal şekilde rutin temizliğinin yapılması bulaşmayı önlemek için yeterlidir” dedi ve açılan okullarda uygulanması gereken önlemlere dair şunları belirtti:

 

 

-Tüm yetişkinlerin bina içinde sürekli olarak maske takması, kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması en önemli önlemlerdir.
-Sınıflar, öğretmenler odası ve idari odalar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Derslerde 20 dakikada bir 2-3 dakika, teneffüste ise sürekli olarak pencere ve kapıların açılması ile havalandırma sağlanmalıdır. Pencereleri açılmayan sınıflar kesinlikle derslik olarak kullanılmamalıdır.
-Yemekler açık havada veya hava uygun değilse içeride oturarak sessiz ve 1.5m mesafe korunarak yenilmelidir.
-Temaslı ya da hastalık belirtisi olan çocuk, öğretmen ve idareciler kesinlikle okula gelmemelidir. Bu nedenle okul girişinde HES kodu takibi yapılması çok önemlidir. Okullar sadece çocukların değil, anne babalarının da HES kodunu takip etmelidir.
-Çocuklar toplumda vaka görülme sıklığına göre bina içinde maske takmalıdır. Vaka sayıları azaldığında okul öncesi dönemden başlayarak çocuklarda maske uygulaması sonlandırılmalıdır.
-Sınıfların birbirine karışmaması sağlanmalı ve sınıf mevcutları okul öncesi dönem, ilkokullar ve ortaokullarda 25’in, liselerde ise 20’nin altında tutulmalıdır.
-Öğretmen aşılamaları tamamlandığında ve vaka sayıları düştüğünde sınıf mevcutlarındaki sınırlama kaldırılabilir ya da gevşetilebilir.
-Bu önlemlerde aksaklık olmaması için okullar Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonuyla düzenli olarak denetlenmelidir.

 

 

TTB KRİTER TABLOSU HAZIRLADI

 
TTB, İl ve ilçe bazlı okul açılma ve kapanma kararlarının nasıl alınacağına dair de tablo hazırladı:

whatsapp-image-2021-05-31-at-10-i5M2