İktidarın ‘Uludağ’ acelesi!

İktidarın ‘Uludağ’ acelesi!
9 Aralık 2022 10:23

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan Bursa Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı kurulmasına yönelik kanun teklifi, teamüllere aykırı biçimde bütçe görüşmeleri devam ederken komisyon gündemine alındı.

 

 

Muhalefetin ‘Uludağ ranta açılacak’ eleştirisini getirdiği teklif Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda bugün (9 Aralık Cuma) görüşülecek. Teklif, Meclis’e sunulmasından 13 gün sonra komisyon gündemine girerken, aynı saatlerde Meclis Genel Kurulu’nda da Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesi görüşülecek.

 

 

CHP’Lİ KARABIYIK: NEYE YETİŞİYORLAR, NEYİ KAÇIRIYORLAR?

 

 

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre teklifin Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken alelacele gündeme getirildiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “AK Parti vekillerinin imzasıyla yangından mal kaçırır gibi gündeme getirildi. Bir tarafta bütçe görüşmeleri devam ederken apar topar gündeme geldi. Çünkü Uludağ ranta açılacak ve birileri bundan memnun olacak. Neye yetişiyorlar, neyi kaçırıyorlar” diye sordu.

AK Parti’nin yaptığı hiçbir şeye “akıl sır ermediğini” söyleyen Karabıyık, “Rant elde etmek isteyenlerin acelesi olabilir, seçim öncesi orayı ele geçirmek isteyenlerin acelesi olabilir. Orada bir rant var ama o rant kime çıkar sağlayacak, tartışmalı. Şimdiye kadar işin içinde rant varsa hep böyle acele edildi. Bu gidişat normal değil” ifadelerini kullandı.

Teklifin yasalaşması halinde yüz binlerce hektar alanın talan edileceğini ifade eden CHP’li Karabıyık, “Bunu doğru bulmuyoruz. Sınırı bile belli değil. Kesinlikle karşıyız” dedi.

 

 

‘BÜTÇEYE DENK GETİRİLEREK KAMUOYUNUN GÖZÜNDEN KAÇIRILIYOR’

 
HDP’nin Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi Mahmut Celadet Gaydalı da teklifin komisyon görüşmelerinin bütçe görüşmelerine denk getirilmesini eleştirdi. Gaydalı, “Bütçe görüşmelerine denk getirilmesiyle bir yandan muhalefetin etkin bir yasama çalışması yapması engellenirken diğer yandan da kanun teklifi kamuoyunun gözünden kaçırılmaya çalışılacak” dedi.

 

 

‘ALAN DEĞİL TALAN BAŞKANLIĞI, SERMAYE PARKI’

 
Bu kanun teklifinin yasalaşması halinde Uludağ Milli Parkı’nın, ‘Sermaye Parkı’ haline geleceğini belirten Gaydalı, “Uludağ bir alan başkanlığı değil bir ‘Talan Başkanlığı’ kazanmış olacaktır. Kamu yararı adı altında turizm işletmelerine peşkeş çekilecek, kamunun asıl paydaşı olan halk ise bu alandan faydalanamayacaktır’ değerlendirmesini yaptı.

 
HDP’li Gaydalı, komisyon ve genel kurul aşamalarında teklifi engellemek için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini ifade etti.

 

 

İYİ PARTİLİ TATLIOĞLU: İSTİSMARA ÇOK AÇIK

 
Uludağ’ın Meclis gündemine alınmasını değerlendiren İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da seçimi işaret etti. ‘Alan Başkanlığı’ yapılmak istenen bölgenin çok kıymetli olduğunun altını çizen Tatlıoğlu, “Bu düzenlemeyi yapıp yılbaşından itibaren faaliyete geçmek istiyorlar. Uludağ çok değerli bir alan. Burada çok ciddi bir rant var” dedi ve şöyle devam etti: “Uludağ’ın Alan Başkanlığı kapsamına alınmasını gerektirecek neden yok. Burası belediye ile düzgün bir şekilde imar planının uygulanabileceği bir yer. Ama burası, ayrılarak tam anlamıyla kullanılabilecek bir alan. İstismara çok açık bir şey. Dolayısıyla burada biraz aceleleri var.”

 

 

TEKLİF NE ÖNGÖRÜYOR?

 
AK Parti Bursa milletvekillerinin imzasıyla 25 Kasım’da Meclis’e sunulan teklif yasalaşırsa Uludağ Milli Parkı alanından sorumlu olacak Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak. Bu başkanlık bünyesinde kurulacak komisyon, Uludağ’ın yapılaşma kararlarında ve bölgedeki her türlü uygulamada tek yetkili olacak. Komisyonda Bursa vali yardımcısı, çeşitli bakanlıklardan 7 üye, belediyeden 1 üye, üniversitelerden 4 üye yer alacak. Komisyonun Danışma Kurulu’nda da Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından bir üye, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nden bir üye yer alacak.