İktidarın ilk gündemi ek bütçe olacak!

İktidarın ilk gündemi ek bütçe olacak!
2 Haziran 2023 09:11

Kamu kaynaklarını propaganda için harcayan ve ülkeyi ekonomik uçuruma sürükleyen iktidarın ilk gündemi ek bütçe olacak. Meclis’e sunulması planlanan ek bütçenin, 2 trilyon TL’ye yakın vergi paketini içermesi öngürülüyor.

 

 

Yemin töreninin ardından bugün mesaiye başlayacak Meclis’in ilk gündem maddelerinden birinin ek bütçe olması bekleniyor. Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre Kamu kaynaklarını propaganda için harcayan ve ülkeyi ekonomik uçuruma sürükleyen iktidarın, “Yurttaşın tepkisini çekmeyecek” bir formül arayışında olduğu öğrenildi.

2023 yılı bütçesi 4 trilyon 470 milyar TL gider, 3 trilyon 810 milyar TL gelir ve 660 milyar TL açık tahminiyle hazırlanmıştı. Vergi geliri tahmini ise bütçe tahmininin yüzde 83’ünü oluşturuyordu. Ocak-nisan döneminde bütçe açığı 382,5 milyar TL liraya ulaştı. Böylece, yılın ilk dört ayı itibarıyla bütçe açığı 659,4 milyar lira olan yıl sonu hedefinin yüzde 58’ine ulaştı. İktidarın seçim propagandası olarak Hazine’den yaptığı harcamalar yılın yarısı gelmeden ek bütçeyi zorunlu hale getirmişti.

 

 

İKTİDARIN FORMÜL ARAYIŞI

 

 

5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre karşılığı gelir gösterilmek kaydıyla kanunla ek bütçe yapılabiliyor. Buna göre yaratılan gider kadar gelir de oluşturulmak zorunda. TBMM’ye sunulması beklenen acı reçetenin 2 trilyon TL’ye yakın vergi paketini içermesi öngörülüyor. Böylece yıl sonu vergi geliri tahmininin 5 trilyon liraya aşması bekleniyor.

İktidarın “Yurttaşın tepkisini çekmeyecek” formül arayışı olarak bazı vergi kalemlerinde artışlara gidilebileceği öğrenildi. Buna göre paketin içerisinde emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi kalemlerinde ek vergilerin getirilebileceği tahmin ediliyor. Özellikle ikinci ev, ikinci araba için ek vergi gündeme gelebilir. Muhalefet partilerinin vergi yüküne itiraz etmesine karşın TBMM çoğunluğunun Cumhur İttifakı’nda olması nedeniyle bütçe görüşmelerinin tartışmalı geçmesi bekleniyor.