İktidarın hakareti serbest, muhalefetin tepkisi yasak!

İktidarın hakareti serbest, muhalefetin tepkisi yasak!
2 Mayıs 2021 09:53

RTÜK, iktidar temsilcilerinin hakarete varan söylemlerine susarken muhalefetin konuşmalarını yayımladıkları için televizyon kanallarına ceza yağdırıyor. Bir yılda 11 siyasetçinin söylemleri nedeniyle televizyon kanallarına ceza verildi.

 
Politikacıların sözleri ve iktidarlara yönelik eleştirilerini yıllarca incelemeyen RTÜK, özellikle muhalefetin söylemlerini denetlemeye ve cezalandırmaya başladı. Son bir yılda 11 siyasetçinin söylemleri, televizyon kanallarının cezalandırılmasına gerekçe oldu.

CHP kontenjanından RTÜK Üyesi seçilen İlhan Taşcı, geçen yıla kadar siyasi parti temsilcilerinin televizyonda yaptığı konuşmalar nedeniyle rapor düzenlenmediğini ve Üst Kurul’da görüşme de yapılmadığını, bunun nedeninin ise daha önce alınan ilke kararı olduğunu söyledi. Siyasiler arasında polemik ve tartışmaların yaşanmasının siyasetin doğasında olduğuna işaret eden Taşcı, son bir yılda ise sadece muhalefet temsilcilerini ekrana çıkarttığı için cezalandırılanlar olduğunu bildirdi.

 

 

TV DE VAR, RADYO DA

 

 

RTÜK’ün muhalif söylemleri yayınladığı için verdiği cezalandırma kararlarından bazıları şöyle:

31 Mart 2020’de Halk TV’ye katılan milletvekili Ahmet Şık, “Suriye savaşından işte omuz üstü roket atarlarla savaşıyorlar, ediyorlar. Ne yaptığının şuurunda, farkında bile olmayan çocuklar ve başka bir ülkenin toprağında tam adıyla işgalci bir güç olarak, bir gücün temsilcisi olarak birileriyle savaşmaya ve ölmeye gönderilmiş yani. Ve buna bile kimse itiraz etmiyor” ifadelerini kullandı.

Kanala bu yüzden üst sınırdan ceza verildi.

5 Mayıs 2020’de Haber Türk TV kanalına İyi Parti’li Meral Akşener katıldı. Akşener’in eleştirileri, kanala ceza olarak yansıdı. Aynı gün, CHP’li Canan Kaftancıoğlu, Halk TV’de AKP’yi eleştirdi. İktidarın değişeceğini söyledi. Kanala ceza verildi.

11 Ağustos’ta HDP’li Saruhan Oluç, Radyo Harman’da iktidarın Suriye politikasını eleştirdi. Bu eleştiri de cezasız kalmadı.

Geçen hafta CHP’nin iki ayrı grup başkanvekilinin iktidara cevap niteliğindeki söylemleri nedeniyle KRT TV’ye ceza verildi.

 

 

EBUBEKİR ŞAHİN ETKİSİ

 

 

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in AKP’nin koruyuculuğunu üstlendiğini ve daha önce görülmemiş kararlara imza attığını ifade eden Taşcı, şunları söyledi:

“Ebubekir Şahin, siyasetçilerin söylemleri nedeniyle kanallara ceza verilmemesine ilişkin bu ilke kararını yok sayarak, yasayı eğip bükerek cezalar verilmesi için raporlar hazırlatıp Üst Kurula getirtmeye başladı. Milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı yalnızca Meclis kürsüsüyle sınırlı değildir. Ama Şahin hem ifade özgürlüğünü, hem de kürsü dokunulmazlığını yok sayıp, siyasi söylemi cezalandırmaya kalkışıyor.”