İktidar-muhalefet işbirliği buzağıları kurtardı!

İktidar-muhalefet işbirliği buzağıları kurtardı!
13 Mart 2021 08:02

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın ısrarlı gayretleri ve AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın desteğiyle mecliste görüşülen Torba yasaya son anda eklenen bir madde ile yol kontrollerinde yakalanan ve aşısız ve küpesiz oldukları için mezbahalarda kesilen 1 yaş altı buzağılar artık kesilmeyecek. Gümüşhane Torul’dan bir vatandaşın kendisine ulaşmasıyla konuya dahil olduğunu söyleyen Kaya, şunları söyledi:

 

 

 

“Yol kontrolü yapan ekipler vatandaşımızın buzağılarına el koymuş ve bu hayvanları kesilmek üzere mezbahaya göndereceklerini söylemişler. Konuyu duyunca önce inanamadım. Beni arayan vatandaşımıza Hayvanların suçu ne, niye kesilecekler diye sordum. O da daha önce yine yol kontrolünde 16 buzağısının yakalandığını ve küpesiz oldukları için mezbahaya götürülerek kesildiğini söyledi. Buzağıların fotoğraf ve videolarını bana gönderdi. Dehşete düştüm. Hemen Gümüşhane İl Emniyet Müdürümüzü aradım, ‘vekilim bizlik bir mesele değil, İl Tarım Müdürlüğüyle görüşürseniz daha iyi olur’ dediler. Gümüşhane İl tarım müdürlüğünü aradım. İl tarım müdürümüz konuyu doğruladı ve 2010 yılında çıkarılan bir yasa gereği yol kontrolünde yakalanan 1 yaş altı buzağıların kesime gönderildiğini ve bu durumun kendisini de çok üzdüğünü söyledi. Siz buzağıları kestirmeyin ben ne gerekiyorsa yapacağım dedim. Hemen AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora’yı aradım, konuyu anlattım. Bu konuyu çözmemiz gerektiğini ne yapıp edip bu buzağıları kesilmekten kurtarmamız gerektiğini söyledim. Sağ olsun Salih Bey hemen Gümüşhane Valisini aradı. Buzağılar karantinaya alındı. Kesimden kurtardık. Sonra yine Salih Beyle konuştuk, mecliste komisyon üyeleriyle görüştük, konuyu anlattık ve torba yasaya bir madde ekleterek sadece 19 buzağıyı değil bundan sonra yol kontrolünde yakalanan ve yasa gereği kesilecek olan binlerce buzağıyı kurtardık.”

 

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, küpesiz buzağıların yol denetimine denk gelmesi ve yakalanması durumunda 2010 yılında çıkarılan bir kanun gereği kesime götürüldüğünü, bu kaderi yaşayacak olan 19 buzağıyı ve bundan sonra yakalanacak tüm buzağıları, Salih Cora ile yaptıkları girişimler sonucunda kesilmekten kurtardıklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

YASAYI 2010 YILINDA AKP ÇIKARMIŞ

 

 

“Yasayı duyunca inanamadım. Bu yasayı 2010 yılında AKP çıkarmış. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) bendi diyor ki;

‘MADDE 36- (1) Hayvan sağlığı, hayvan refahı ve zootekni ile ilgili yaptırımlar aşağıda belirtilmiştir:

f) 8 inci madde gereği canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin sevklerinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri bulundurmayan canlı hayvan ve hayvansal ürün sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına üçyüz Türk Lirası, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına elli Türk Lirası, diğer hayvan türleri ve hayvansal ürünler için araç başına bin Türk Lirası, ayrıca nakil vasıtası sahiplerine bin Türk Lirası, Bakanlıkça izin verilen yerler dışında hayvan satışı yapanlara bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilir ve sahibine teslim edilir.’

Böyle bir yasanın varlığından ne benim ne de AKP’li milletvekillerinin birçoğunun haberi dahi yoktu. Vatandaşımız arayıp derdini anlatınca konudan haberdar oldum ve hemen Gümüşhane İl Tarım Müdürümüzü aradım. Kendisi, Yasa gereğince 2010 yılından beri yol kontrolünde yakalanan buzağıların kesildiğini söyledi. Hayvanların ne suçu var, sahibine ceza yazın ama buzağıları kesmeyin dediğimde, ‘Bizim de canımız yanıyor, hayvanların suçu yok ama 11 yıldır bu durum böyle, yasa böyle vekilim’ dedi. Böyle yasa mı olur? Bu yasa hayvancılığımıza büyük zarar verir dediğimde, ‘haklısınız’ dedi”

 

 

KAYA’DAN SALİH CORAYA TEŞEKKÜR

 

 

“Konuyu siyaset üstü tutarak hemen Sayın Salih Cora’yı aradım. O da benim gibi köy çocuğudur, duyarlı davranır dedim. Sağ olsun öyle de davrandı. Kendisinden Gümüşhane Valisi ile konuşmasını ve bu meseleyi ne yapıp edip çözmemiz gerektiğini anlattım. Sağ olsun yakından ilgilendi ve meselenin çözümüne çok katkı verdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Yıllardır bu yasa yüzünden belki de yüzbinlerce buzağı kesildi. Artık kesilmeyecek, çok mutluyum.”

 

 

SİYASET BÖYLE YAPILIRSA ANLAMI OLUR

 

 

 

“Siyaset böyle yapılırsa bir anlamı olur. Memleketin ve milletimizin menfaatleri söz konusu olduğunda siyaseti bir kenara bırakıp iş birliği yapabilmek çok değerli. Sonuç olarak el birliğiyle buzağıları kestirmedik. Buzağıları kesimhaneye değil karantinaya aldılar. Artık yol kontrolünde yakalanan küpesiz ve aşısız buzağıların aşıları yapılacak, küpelenecekler ve masraflar sahiplerinden alınarak buzağıları sahiplerine iade edilecekler.”

 

 

İKTİDAR-MUHALEFET İŞ BİRLİĞİ BUZAĞILARI KURTARDI

 

 

“Bu hafta Meclis’te görüşülen 252 sıra sayı, 2/3427 Torba Yasasına, Sayın Cora ile birlikte yaptığımız girişimler sonucunda “Tanımlanmamış gebe hayvanlar, altı aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilemez, sahibinin bilgisi dâhilinde karantina altına alınır” içerikli 6. Maddeyi eklettik. Böylece belgesiz yakalanan hayvanların kesilmesinin önüne geçtik. 2010 yılından bu yana birçok hayvanımız bu şekilde kesildi, yazık edildi. Çok üzücü bir durum. Hayvanlarımızın ne suçu günahı var? Hem buzağı teşviki vereceksin hem de bir taraftan buzağıları keseceksin. Hangi akıl buna izin vermiş anlamak mümkün değil?”

 

 

KAYA VE CORA, TORBA KANUNA BİR DE MADDE EKLETTİLER

 

 

19 buzağıyı son anda kesilmekten kurtaran CHP’li Kaya ve AKP’li Cora, hayvanları yasal olarak da güvence altına almak için bu hafta Meclis’e indirilen torba kanuna bir de madde eklettiler. Ekletilen madde ise şöyle;

252 Sıra Sayılı Torba Kanun ile; 11.06.2010 tarihli ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bende aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

MADDE 6: Tanımlanmamış gebe hayvanlar, altı aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilemez, sahibinin bilgisi dâhilinde karantina altına alınır. Karantina ile ilgili hususlar bakanlıkça belirlenir. Bu önlemler insan, bitki ve hayvan sağlığı ile çevre için doğrudan ya da dolaylı herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmayacak şekilde uygulanır. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar sahibi tarafından karşılanır. İmha ve itlaf halinde bakanlıkça herhangi bir tazminat ödenmez.”