İktidar ‘Garibansan pilot da olamazsın’ diyor!

İktidar ‘Garibansan pilot da olamazsın’ diyor!
29 Temmuz 2022 08:56

CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği özel hastanelerin, geçerli sağlık raporu için pilot adaylarından fahiş ücret talep etmesine sert tepki gösterdi. Devlet hastanelerinin yetkilendirilmesi yönünde çağrıda bulunan Demir, “Bu iktidar gençlerimize, ‘paran yoksa, garibansan pilot da olamazsın’ demek istiyor!” ifadelerini kullandı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, pilot olmak isteyen gençlerin hayallerinin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “havacılık tıp merkezi” olarak yetkilendirilen özel sağlık kuruluşlarının talep ettiği yüksek sağlık raporu, sağlık sertifikası ücreti nedeniyle suya düştüğünü söyledi.

 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Demir, hava yolu pilot lisansı almak için uçuş okullarına başvurmak isteyen öğrenci adaylarından öncelikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce (SHGM) yetkilendirilmiş hastanelerden ve sağlık merkezlerinden geçerli sağlık sertifikasının alınmasının şart koşulduğunu anlattı.

 
Türkiye genelinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “havacılık tıp merkezi” olarak belirlenen toplamda 26 hastanenin ve sağlık kuruluşunun bulunduğunu aktaran Demir, söz konusu sağlık kuruluşları listesinde devlet hastanelerinin yer almadığına dikkat çekti.

 

 

“İKTİDAR ‘GARİBANSAN PİLOT DA OLAMAZSIN’ DİYOR”

 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği özel sağlık merkezlerinin düzenlenecek sağlık raporu, sağlık sertifikası karşılığında pilot öğrenci adaylarından yüksek ücret talep ettiğini belirten Demir, “Parası olmayan adaylar, sağlık raporu, sağlık sertifikası için talep edilen ücreti ödeyemiyor. Bize ulaşan bir gencimizden yetkili bir sağlık kuruluşunun istediği para, 5 bin TL. Maddi durumu iyi olmayan birçok genç, sağlık raporu ücreti yüzünden pilotluk hayalinden vazgeçiyor. Bu iktidar gençlerimize, ‘paran yoksa, garibansan pilot da olamazsın’ demek istiyor! Anayasamızın 42. maddesinde, hiç kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamayacağının altı çizilmektedir. Pilotluk sağlık raporu konusunda fahiş oranda ücret talep edilmesi hem Anayasamızın 42’inci maddesine hem Anayasamızın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine hem de Anayasamızın 2. maddesinde benimsenen sosyal devlet ilkesine aykırıdır” dedi.

 

 

“RAPOR RANT KAPISINA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”

 
CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, gençlerin pilotluk hayallerinin engellenmemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Buradan iktidar temsilcilerine, Sağlık Bakanlığı’na, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sesleniyorum. Pilot adaylığının ilk aşamasında talep edilen sağlık raporunun kamu hastaneleri vasıtasıyla verilmesinin önü açılmalıdır. Pilotluk sağlık sertifikası, kamu hastaneleri vasıtasıyla ücretsiz verilmelidir. Ayrıca şu aşamada da ‘havacılık tıp merkezi’ şeklinde yetkilendirilen özel hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının sağlık raporu, sağlık sertifikası için fahiş ücret almaları engellenmelidir. Tüm paydaşlarla bir araya gelinerek makul bir ücret tarifesi belirlenmelidir. Pilotluğa giden yolda istenen sağlık raporu, sağlık sertifikası, rant aracına dönüştürülmemelidir. Parası olmayan gençlerimiz de kolayca geçerlik sağlık sertifikasını alabilirsin.”