İktidar, erken seçim için anayasa değişikliği desteği isterse, muhalefet ne yanıt verir?

İktidar, erken seçim için anayasa değişikliği desteği isterse, muhalefet ne yanıt verir?
1 Haziran 2022 08:35

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, değiştirilen seçim kanunun en erken Nisan 2023’te uygulanabilecek olmasından dolayı kulislerde bir kısmın erken seçim beklemediğini ifade ettiği bugünkü yazısında, “Halbuki bir yolu var” dedi.

 

 

“Bu son kanun anayasada yapılacak bir değişiklikle kasımda da uygulanabilir” diyen Pehlivan, “O halde, iktidar erken seçim için bu seçim kanununu şart koşarsa ne olur? Yani anayasa değişikliği için destek isterse, muhalefet buna ne yanıt verir?” sorularını gündeme getirdi.
Söz konusu soruları CHP ve İyi Parti kurmaylarına yönelten Pehlivan, “CHP’den de İYİ Parti’den de benzer sözleri işittim” diyerek şunları katardı:

“Erken seçime her zaman hazırız. ‘Hayır’, demeyiz. Ancak seçim kanununun uygulanması için anayasa değişikliğine destek de vermeyiz. O kadar eleştirdiğimiz ve ahlaken karşı çıktığımız bir kanuna ‘Evet’ demek doğru olmaz.”

Pehlivan’ın aktardığına göre, bir İYİ Parti yöneticisi de şöyle dedi:

“O seçim yasasının iki temel amacı vardı. Bir, altılı masayı dağıtmak. İki, piyasada istikrar havası oluşturmak. İkisini de başaramadılar. Aslında Seçim Yasası iktidarın istediği sonucu vermedi. O yüzden ‘olmazsa olmazı’ değil bence.”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.