İktidar elindeki kozları bir bir masaya sürüyor

İktidar elindeki kozları bir bir masaya sürüyor
27 Haziran 2022 09:31

Ülke seçim atmosferine girerken iktidar kanadı elindeki kozları bir bir masaya sürüyor. Asgari ücrette yıl bitmeden artış hazırlığı, temmuzda memur ve emeklilere enflasyon üzeri fark ödemesi, 3600 ek gösterge, öğrenci affı, kaçak ve bakaya olanlara bedelli askerlik olanağı, genel af iddiası son dönem öne çıkan başlıklar arasında. İktidarın bu çıkışlarının yanı sıra bir imaj düzeltme çabasına gireceği de söyleniyor. Yandaş Türkiye gazetesi, dün AKP’de seçim için atağa geçildiğini, kabine değişimi ve olağanüstü kongre yapılabileceğini yazdı. Seçimde son düzlüğe girilmişken iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gazetesi’nden dikkat çeken bir iddia geldi. “AK Parti’de değişim rüzgarları… Kabine’de değişiklik bekleniyor” başlıklı haberde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ‘ülkenin ve milletin kaderi bakımından gerçek anlamda bir yol ayrımını ifade ettiğine ve kritik öneme sahip olduğuna’ dair ifadeler kullanıldı. AKP kulislerinden aktarımların yapıldığı haberde sonbahar aylarında kapsamlı bir kabine ve parti yönetimi değişikliğine gidilebileceğinin konuşulduğu, Erdoğan’ın yeni bir vitrinle vatandaşın karşısına çıkmak istediği yönünde değerlendirmeler yapıldığı aktarıldı.

 

Fotoğraf: Reuters

 

OLAĞANÜSTÜ KONGRE OLABİLİR

Birgün’de yer alan habere göre; parti vitrininde yapılacak değişiklikler için ihtiyaç olması hâlinde olağanüstü kongre seçeneğinin de tartışıldığı AKP kulislerinde bu kongrede 75 üyeden oluşan MKYK’nın yenileneceği ve beraberinde MYK’da da değişikliğe gidileceği konuşuluyor. Kulislerdeki bu senaryolar, AKP’ye önümüzdeki süreçte bazı yeni katılımların olacağı, partiye gelecek isimlerin ‘yönetim kadrosuna taşınabilmesi için olağanüstü kongreye ihtiyaç duyulacağı’ iddialarından da kaynaklanıyor.

Mevcut parti yönetiminden isimler ise, olağanüstü kongre seçeneğinin zayıf bir ihtimal olduğunu, ancak MYK’da bir değişiklik yapılacaksa, bu değişikliğin seçim kampanyası başlamadan önce gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiriyor. AKP’nin 7’nci olağan kongresi Mart 2021’de yapılmıştı. AKP’nin tüzüğüne göre büyük kongre, önceki kongrenin üzerinden iki yıl geçmeden yeniden yapılamıyor. Ancak genel başkanının veya MKYK’nın talebi ile olağanüstü kongreye gidilebiliyor. Öte yandan, kabine değişiminin de sonbaharda gündeme geleceği, yeni kabinede ‘siyasi kökenli’ isimlere yer verileceği, ikinci bir Cumhurbaşkanı yardımcısının atanabileceği, konuşulan iddialar arasında.

 

 

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ ZAYIF

 

 

Saray yönetiminin söz konusu hamleleri, erken seçim tartışmalarını da alevlendirdi. İktidarın, mevcut ekonomik bunalımda ülkeyi seçime götürmesi iktidarda kalması için büyük risk olarak değerlendiriliyor. Kulislere göre erken seçim için ekonomide rahatlama yaşanması gerekiyor. Duvar’da yer alan habere göre ise Meclis’e sunulan ek bütçenin erken seçimin habercisi olduğu yorumlanırken, iktidar “Seçimler zamanında yapılacak” tutumunda bir değişiklik olmayacağını söylüyor. Kulislerde “ekonomik rahatlama sağlanmadan seçime gidilemez” denilirken erken seçim işareti olarak görülen adımların daha da fazlasının atılabileceği, “Daha bunlar ne ki” sözleriyle ifade ediliyor.

 

 

GENEL AF KONUSU YENİDEN GÜNDEMDE

 

 

Kulislerde seçime giderken Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın taleplerinin karşılanması, kamu bankalarına olan borçların faizlerinin silinmesi, öğrencilerin ödemekte zorlandığı Kredi Yurtlar Kurumu kredi faizlerinin kaldırılması, akaryakıtta verginin indirilmesi gibi ekonomik adımlardan bahsedilirken çok tartışılabilecek bir başka iddiayı dile getirenler de var, o da genel af. Kulislerde “Cumhuriyetin 100’üncü yılında bir genel af neden olmasın?” deniliyor.

 

 

MECLİS’İN ÇALIŞMASI BİR SÜRE UZAYABİLİR

 

 

Genel af, öğrenci affı, ek gösterge, asgari ücret ve bedelli askerlik gibi gündeme gelen pek çok konu başlığının Meclis’e gelerek yasalaşması için iktidar zaman kazanmak da isteyecektir. Meclis’te yasama yılı öncesi yoğun bir mesai yaşanıyor. TBMM’nin normal şartlarda 1 Temmuz’dan itibaren tatile girmesi gerekiyor. Ancak pek çok konuda adım atacağının sinyalini veren hükümetin seçime odaklı olarak Meclis çalışmalarını bir süre uzatabileceği de konuşulan konular arasında.