‘İktidar belediyelerin elini kesmek istiyor’

‘İktidar belediyelerin elini kesmek istiyor’
5 Temmuz 2021 10:05

06CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun öncülüğünde hazırlanan 52 sayfalık ‘Yerel Yönetimler Politika Belgesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı.

 

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre CHP’nin PM toplantısında görüşülerek, oy birliği ile kabul edilen ve üç ana başlıktan oluşan belgeye göre; “yerel yönetimlerin; güçlendirilmesi, demokratikleştirilmesi ve şehirlerin sürdürülebilir kılınması” amaçlanıyor.

 

 

‘İKTİDAR BELEDİYELERİN ELİNİ KESMEK İSTİYOR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Türkiye, TBMM başta olmak üzere tüm demokratik kurumların etkilerini kaybettiği bir otoriterleşme sürecinden geçiyor. Halkın yönetime katılmasını sağlayan tüm demokratik kurumlar karar alanlarından tasfiye ediliyor. İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin 12. maddesinde halkımıza söz verdik: Yeni bir merkez-yerel dengesi kuracağız. Yerel Yönetimler Politika Belgesi ile bu maddenin gereğini yerine getiriyoruz. Yerel yönetimler devletin vatandaşa en yakın elidir. Siyasi iktidar o eli kesmek istiyor ama biz güçlendireceğiz” dedi.

 

 

2 BİN YENİ BELEDİYE KURULACAK
Siyasi iktidarın ülkedeki bin 836 belediyeyi kapattığını belirten Torun, “Gelişmiş ülkelerde belediye başına düşen kişi sayısı 10 binlere inerken bu rakam Türkiye’de 60 binlere çıktı. Hizmetler halktan uzaklaştı. İhtiyaçlara göre yetkilerini ve bütçelerini düzenleyerek kapatılan beldeler ile birlikte 2 bine yakın belediyeyi halkımızın hizmetine sunacağız. Belediye başına düşen kişi sayısını 60 binlerden 20 binlere düşüreceğiz. Hizmetleri halka yakınlaştıracağız” ifadelerine yer verdi.

 

 

YETKİLER VE GELİRLER ARTIRILACAK
Seyit Torun’un verdiği bilgiye göre belgede öne çıkan düzenlemeler şu şekilde:

“- Belediyelerin yetkileri, öz gelirleri ve hizmet kapasiteleri artırılacak. Böylece belediyeler merkezi yönetimin; siyasi ve finansal bağımlılığından kurtarılacak. Belediyeler güçlendikçe hizmetler halka yakınlaşacak ve ucuzlayacak.

– Belediye bütçeleri yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenecek. Yerel yönetimlere hizmet verdiği ulaşım, iletişim gibi bazı alanlarda vergilerin belirli oranlarını toplama yetkileri verilecek, bağış toplama yetkileri genişletilecek.

 

 

YAKINDAN YÖNETİM İLKESİ
– Yerel yönetimlerde yakından yönetim ilkesi esas alınacak. Belediye sayıları artırılacak ve belediye başına düşen kişi sayısı düşürülecek. Halk, yaşadığı kentle ilgili kararların bir parçası olacak.

– Şehirler uzun vadeli planlamalarla sürdürülebilir politikalar geliştirecek. Kentler doğal afetlere hazırlıklı olacak şekilde uzun vadeli tasarlanacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve kırsal üretim teşvik edilecek.”

 

 

REFORM ÇALIŞMASI BAŞLIYOR
CHP, Yerel Yönetimler Politika Belgesi ışığında, partinin Yerel Yönetimler Reformu Kanun Teklifi’ni yazmaya başlayacak. Bu kapsamda Seyit Torun başkanlığında oluşturulacak heyet, kısa süre içinde kanun teklifini hazırlayarak Meclis’e sunacak.