‘İktidar, bankaları liyakatsiz kişilere yönettiremez’

‘İktidar, bankaları liyakatsiz kişilere yönettiremez’
15 Haziran 2020 10:17

Kamu sermayeli bankaların yönetim kurullarına ekonomi işletme ve finans konularında deneyimli kişilerden seçilmesi gerektiğine dikkat çeken Ufuk Söylemez, ulufe dağıtır gibi üyelik dağıtıldığını kaydetti.

 

 

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre kamu bankalarının yönetim kurullarında yapılan son atamalar Türkiye’nin ve ekonomi dünyasının gündemine oturdu. Alınan kararlar doğrultusunda, güreş dalında pek çok madalyası bulunan ve Spor Bakanı Yardımcısı da olan Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu’na, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin de Halk Bankası yönetimine atandı.

Eski Başbakan Yardımcısı olan ve bir dönem avukatlık yapan Veysi Kaynak Ziraat Bankası yönetimine, bir önceki dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Mevlüt Uysal da 2019 Mayıs ayında Halk Bankası yönetimine girmişti.

 

 

HİSSELERİ BORSADA

 

 

Kararlar, özellikle bankacılık gibi bir sektörde ekonomi dünyasından gelmeyen isimlerin yer alması nedeniyle liyakat tartışmasını başlatırken, bu atamaların hem bankaların hem de ülkenin itibarına zarar verebileceğine dikkat çekiliyor. Kamu bankalarına yapılan ve büyük tepki çeken son atamaları sorduğumuz Devlet eski Bakanı Ufuk Söylemez, Vakıfbank ve Halk Bankası’nın yüzde 25 civarında hissesinin borsada işlem gördüğüne dikkat çekti.

Söylemez, “Dolayısıyla iktidarın bu bankaları kârlılık ve verimlilik ilkelerine aykırı partizanca ehliyetsiz ve liyakatsiz kişilere yönettirmesi söz konusu hissedarların da ülkenin de zararına sonuçlar doğurur ve bu hissedarların dava hakkı doğar. Özelde kamusal sermayeli bankalarımızı genelde de bankacılık sektörünü bu tür spekülasyonların dışında tutmaya ve itibarlarını korumaya özen göstermeliyiz” değerlendirmesini yaptı.

Söylemez, bankalara yapılan atamalara ilişkin değerlendirmesinde “Çok açıktır ki; her türlü görev için aranması gereken öncelikle ehliyet ve liyakat olmalıdır. Ancak Türkiye’de ulufe dağıtır gibi çok kritik sektör olan bankalarda yönetim kurulu üyeliği dağıtılması büyük sakıncalar doğurur” ifadelerini kullandı.