İkinci El Araç Satımında Hangi Evraklar Gereklidir?

İkinci El Araç Satımında Hangi Evraklar Gereklidir?
23 Mart 2022 00:11

Araç sahibi olmak isteyenler sıfır araçlara göre daha az bütçelere ikinci el araçları da tercih etmektedir. İkinci el araçların satışları genelde kişiden kişiye yapıldığı için noter huzurunda gerekli olan belgeler üzerinden doğruluğunun teyit edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde uygulanan prosedürle ikinci el araç satışları daha güvenilir ve garanti hale gelmektedir.

 

İkinci el araç satışı için gerekli olan evraklar şunlardır:

1.      Noter Satış Belgesi

Araca ait tüm belgeler satıcı tarafından notere sunulduktan sonra aracın sorgusu yaptırılır. Aracın satışına engel olabilecek sigorta, vergi borcu gibi engel olabilecek durum yoksa satıcı ve alıcıya ait satış belgeleri noter tarafından sunulur. İmzalar atıldıktan sonra aracın devir işlemi noter huzurunda gerçekleşmiş olur. Satıcı adına ruhsat iptal edilir ve yeni alıcısına satış hakkı hukuki olarak geçmiş olur.

2.      Trafik Sigortası Poliçesi

Devlet tarafından tüm motorlu araçlar için zorunlu tutulmuş ve alınması gerekli olan belgedir. Sigorta poliçesi araç satışı yapıldığında yeni alıcısı tarafından yaptırılır. Araç sahibi herhangi bir sigorta şirketinden giderek aracının sigortasını yaptırır ve bir yıl geçerli olmak üzere zorunlu sigorta kapsamına girer.

3.      İlişik Kesme Belgesi

İkinci el araç satışında işlemi gerçekleştirdikten sonra vergi dairesinden ya da internet üzerinden alınacak olan belgedir. Satış işlemleri tamamlandıktan sonra satan kişi aracın herhangi bir vergiye ya da sigorta borcu gibi duruma artık satıcı tarafından muaf olmadığını ispatlayan belgedir. Satış gerçekleştirildikten sonra online sisteme düşer ve hızlıca temin edilebilir.

4.      Kimlik Belgesi

Kimlik belgesi araç satışı esnasında satıcı ve alıcı için istenen bir belgedir. Noterde istenir ve kimlik bilgileri onaylandıktan sonra araç satışına izin verilir. Yazılı olarak kimlik gösterilmesi zorunludur. Aksi halde araç satışı gerçekleşmez.

5.      Vergi Numarası

Vergi numarası vergi ödeyen herkes tarafından kullanılan numaradır. Araç satışında araç sahibinin sigorta, trafik ya da vergi borcu olup olmadığının kontrolü sağlanması için istenir ve sorgulama yapılır. Bu şekilde borç olup olmadığı hızlı bir şekilde tespit edilir. Onun dışında satışta faturalandırma ihtiyacı duyulursa vergi numarası üzerinden yapılır.

5. Araç Plaka Numarası

Tüm motorlu taşıtlara trafik tescil tarafından verilen numaradır. Taşıt plaka levhası da denir. Plaka bilgisi üzerinden aracın sorgulaması yapılarak aracın geçmişine ait tüm bilgiler çıkartılır.

6.      Tescil ve Trafik Belgesi

Tescil ve trafik belgesi aracın trafiğe çıkması için gerekli ola belgedir. Aracın trafiğe uyumlu olup olmadığını gibi durumlar değerlendirilip belge araç sahibine verilir. Resmi olarak aracın var olduğunun kanıtlandığı belgedir. Aracın satışının yapıldığı il ya da ilçeden trafik şube müdürlüklerinden verilir.

İkinci El Araç Satımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci el araç satımı yaparken hızlı ve güvenilir olarak satmanın belirli püf noktaları vardır. Bu püf noktalar başlıca şunlardır:

  • Aracı yıkanmış bir şekilde iç dış temiz göstermek.
  • Aracın tüm bakımlarının yapılmış olması.
  • Aracın piyasadaki değerini doğru bir şekilde bilmek.
  • Araçta çizik olup olmadığını kontrol etmek varsa gidermek.
  • Lastiklerin yeni ve bakımlı bir şekilde temizlenmiş olması.
  • Aracın motorunun kontrol edilmesi. Yağ kaçakları ya da toz varsa temizlenip satıcıysa sunulması.
  • Aracı satarken alıcıya doğru bilgiler vermek. Ne eksikse satıcıya belirtmek güven sağlar.
  • Hızlı ve güvenilir bir şekilde satmak için Vavacars gibi internet siteleri üzerinden güvenle satışını yapmak.

İkinci El Araç Satımı Nerede Yapılır?

İkinci el araç satmak için birçok yola başvurulabilir. Fakat en güveniliri olan internet üzerinden güvenli sitelerde satışını yapmak en doğrudur. Özellikle Vavacars üzerinden satış yapacaksanız en doğru yolu bulmuş olursunuz. En güvenilir şekilde istediğiniz modelde araç alım satım yapacağınız Vavacars tüm kullanıcılarına güvenle hizmet vermektedir.