İki bin yıllık anıt, Kültür Bakanlığı eliyle beton binayla çevrildi!

İki bin yıllık anıt, Kültür Bakanlığı eliyle beton binayla çevrildi!
23 Temmuz 2020 09:55

Dünyanın 7 harikasından biri Halikarnas Mozolesi’nin küçük benzeri, iki bin yıllık Gümüşkesen Anıtı, Kültür Bakanlığı eliyle beton binayla çevrildi. Uzmanlar, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir örnek yok. Müze yapacak başka yer mi yoktu” diyerek isyan etti.

 

 

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre Gökova Körfezi’nin ortasında yükselen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri 2014 Aralık ayında özelleştirildi. Santralleri, AKP döneminde en büyük ihalelere isimlerini yazdıran iki müteahhit İçtaş ve Limak ortaklığı aldı.

İlk işlerinden biri bölgede halkla ilişkiler faaliyetlerine başlamak oldu. Zira santrallerden çıkan zehirli gazlar yıllardır yöre halkının sağlığını tehdit ediyordu. Hatta zehir saçtıkları için bu santraller geçtiğimiz yıl kapatılma noktasına geldi. İçtaş ve Limak’ın bölgede başlattığı sosyal sorumluluk projelerinden biri de Arkeoloji Müzesi binasıydı.

“Milas Arkeoloji Müzesi Yapımı ile Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme İşi” için Kültür Bakanlığı ile Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (IC Içtaş – Limak ortaklığı) arasında 2016 Aralık ayında protokol imzalandı. 1 yıl süre verildi. İşe başlandı, kaba inşaat tamamlandığında, uzmanların ifadesiyle yapılan “büyük yanlış” ortaya çıktı.

 

SİLÜETİ YOK OLDU

 

Kültür Bakanlığı web sitesinde, “Dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnasos’taki Mausoleum’un, küçük bir kopyası” olarak nitelendirilen ve 2 bin yıl önceye tarihlenen Gümüşkesen Anıtı, betonla çevrelenmiş, silüeti tamamen yok olmuştu. Müze, anıta birkaç adım mesafede planlanmıştı.

 

İNŞAAT DEVAM EDECEK

 

IC İçtaş ve Limak inşaatı yarım bıraktı. İnşaatın durması kimilerine göre, “Yapılan tarih katliamı farkedildi ve yapımından vazgeçildi” şeklinde yorumlandı. Ancak, Kültür Bakanlığı’nın SÖZCÜ’nün sorusu üzerine verdiği yazılı cevap umutları suya düşürdü.

Bakanlık, inşaatın devamı için 25 Haziran 2020’de İçtaş ve Limak’a talimat gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, “Yüzde 40 fiziki gerçekleşme olan müzenin kaba inşaatı bitme aşamasında olup, finansal sebeplerden dolayı yüklenici/sponsor firma tarafından iş durdurulmuştur” denildi.