İki ay geçti, depremzedelerin ihtiyacı halen karşılanamıyor!

İki ay geçti, depremzedelerin ihtiyacı halen karşılanamıyor!
8 Nisan 2023 10:02

Türkiye, 6 Şubat sabahına iki deprem haberiyle uyandı. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremler, başta Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu.

 

 

Türkiye, 6 Şubat sabahına iki deprem haberiyle uyandı. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremler, başta Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği deprem illerinde vatandaşlar, çadır, konteyner kamp ve yurtlarda yaşam mücadelesi verirken bölgede kalıcı konutların inşası ise başladı. Diğer taraftan 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği felakette, onlarca vatandaş bulunamazken yüzlerce vatandaş ise kimsesizler mezarlığında yatıyor.

6 Şubat saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremin ardından öğlen saatlerinde yaşanan 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu. Felaketin ardından arama kurtarma çalışmaları yeterli sürede başlatılamazken yardım faaliyetlerinin koordinasyonu ise sağlanamadı.

 

 

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ YETERLİ SÜREDE BAŞLATILAMADI

 
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından Türkiye, uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan etti. Milli Gazete’de yer alan habere göre çağrıya 88 ülke 9 binden fazla arama-kurtarma ekibi göndererek karşılık verirken depremin en kritik olduğu saatlerde başlatılması gereken arama kurtarma çalışmaları, AFAD ekiplerinin yetersizliği ve koordinasyonsuzluğu nedeniyle verimli bir şekilde yapılamadı. Diğer taraftan depremin 30’uncu saatinde ilan edilen OHAL uygulaması, askerin sahaya geç inmesi ve madencilerin bölgeye geç gönderilmesi en çok eleştirilen adımlar olarak kayda geçti. Depremlerin büyük bir yıkıma neden olduğu Hatay ve Adıyaman’a ise depremin üçüncü gününde ulaşabilmesi, deprem yönetiminin başarısızlığını ortaya koydu.

 

 

ÇADIR SATIŞI SKANDALI YAŞANDI, DEPREMZEDELER SOĞUK HAVADA DIŞARIDA KALDI

 
Yaşanan deprem felaketinin ardından milyonlarca depremzede, yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kaldı. Ülkenin farklı yerlerine göç etmek zorunda kalan depremzedeler, kalacak yer konusunda uzunca bir süre belirsizlik yaşandı. İlk etapta otellerde kalması planlanan depremzedeler, üniversitelerde online eğitim kararının alınmasının ardından yurtlara yerleştirildi. Kira ve iş bulma konusunda sıkıntı yaşayan depremzedeler, iki ay geçmesine rağmen göç ettiği illerde hayatlarını kuramadı. Deprem bölgelerinde kalan depremzedeler ise kış mevsiminde geceyi battaniyelerle dışarda geçirmek zorunda kalırken felaketin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen çadır ihtiyacı karşılanamadı. Çadır ihtiyacı konusunda gözlerin çevrildiği Kızılay’ın stoklarında yeterli çadırın olmaması eleştirilirken depremin üçüncü gününde Kızılay’ın bir yardım kuruluşuna çadır satışı gerçekleştirmesi, deprem sürecinin en büyük skandallarından biri olarak kayda geçti. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın yaptığı açıklamalar ve eleştirilere verdiği cevaplar, kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

 

 

“SORUMLULUK KİMDE?” TARTIŞMASI YAŞANDI

 
Deprem felaketinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen depremin siyasi ayağı halen ortaya çıkarılamadı. Deprem öncesinde çıkartılan imar aflarından kimin sorumlu olduğu, yerel yöneticilerin vermiş olduğu imar izinlerinin yanı sıra rüşvet ve yolsuzluk gibi önemli suçlamaların gündem olmasına rağmen tek bir istifa haberinin gelmemesi kamuoyunda gündem oldu. Adıyaman valisinin affını istemesi ve Hatay valisinin AK Parti milletvekili aday adaylığı için istifa etmesi de bu süreç içerisinde en çok konuşulan başlıklardan biri oldu. Diğer taraftan Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Deprem Soruşturma Bürosu’nun başlattığı soruşturmalar kapsamında 104’ü müteahhit olmak üzere 298 kişi tutuklandı.

 

 

 

DEPREM SÜRECİNDE İKTİDAR SERT DİL KULLANDI

 
Deprem süreci boyunca siyasetteki kutuplaşma da artarak devam etti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “Cumhur İttifakı olarak sahadayız” açıklamasıyla başlayan siyasi açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana muhalefet partisine yönelik kullandığı sert dil ile zirveye ulaştı. İktidar ve muhalefetin karşılıklı kullandığı siyasi dil uzunca bir süre devam ederken yapılan yardımlar üzerine tartışmalar meydana geldi. Bu durum Hatay Havalimanı pistinde meydana gelen “Kırığı kim onardı?” tartışmasıyla doruğa ulaştı.

 

 

2 MİLYON KİŞİ ÇADIRLARDA KALIYOR

 
İktidar tarafından “asrın felaketi” olarak nitelendiren deprem felaketinden etkilenen illerde 2 milyon çadır kurulurken 50 bini aşkın konteyner kentler oluşturuldu. Milyonlarca depremzede, çadır ve konteyner kentlerde kalırken yardım faaliyetlerine ise yoğun bir şekilde devam ediyor. Depremin ilk günlerinde kimliği belirlenmeden ve kayıt altına alınmadan gömülen vatandaşların sayısı henüz netleştirilmezken onlarca vatandaşın ise halen bulunamadığı iddia ediliyor. İktidarın bir yıl içerisinde 650 bin konutu inşa edip belli bir ücret karşılığında teslim edeceği vaadinin ardından deprem illerinde temel atma törenleri ise başladı.

 

 

BARINMA KOŞULLARI SON DERECE YETERSİZ

 
Vatandaşlar, 2 aydır deprem nedeniyle birçok açıdan mağdur olurken, bunlara ek olarak yaşam koşullarının hâlâ tam olarak düzelmemesi de başka sorunlara neden olmaya devam ediyor. Özellikle çadır kentlerin oluşturulduğu bazı bölgelerde barınma koşullarının son derece yetersiz olduğu ifade ediliyor.

 

 

2 AYDA 660 BİN ÇADIR, 51 BİN KONTEYNER KURULDU

 
Türkiye, 6 Şubat’ta yaşanan depremler ile sarsılırken, depremin üzerinden geçen 2 aya rağmen 11 ilde yaşanan yıkıma karşı mağdur olan vatandaşların barınması konusunda yaşanan gecikmeler sık sık gündeme geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaptığı açıklamada, 660 bin çadırda 2 milyon 650 bin kişi yaşadığını, konteyner sayısının 51 bin olduğunu ifade ederken, konteynerlerin önümüzdeki süreçte 100 bine ulaşması için çalışıldığını belirtti.