İçinde bir damla süt olmayan peynirler Meclis’e taşındı! CHP’li Gök: Sahteciler piyasayı baltalıyor!

İçinde bir damla süt olmayan peynirler Meclis’e taşındı! CHP’li Gök: Sahteciler piyasayı baltalıyor!
18 Ağustos 2021 10:56

Marketlerde 1 litre tam yağlı taze sütün market fiyatı 9 lirayı aşıyor. Ezine peynirinin kilo fiyatı ise 70 ila 90 TL’leri buluyor.

 

 

 

 

Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Harun Raşit Uysal, “Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bugün bir asgari ücretli 70 TL’ye peynir, 9 TL’ye süt alabilir mi? Bu imkansızlık sahte ürünler için büyük bir piyasa yaratıyor. Piyasada içinde bir damla süt olmayan, kazein maddesinden üretilen peynirler satılıyor” dedi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ülkemizdeki gıda enflasyonundan en çok etkilenen ürünlerin başında gelen süt ve süt ürünleri yurttaşlarımızın gelir seviyeleri ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek fiyatlar ile satılmaktadır. Ucuz gıda ürünlerine karşı rağbet her geçen gün artmakta bu sebeple sahte ürün imalatı ve satışında artış gözlemlenmektedir. İçeriğinde süt bulunmayan margarin ve süt ile birleştirilen kazein maddesinden üretilen peynirlerin satışları yükselmekte, kalitesi düşük ürünler yüksek kaliteli ürün isimleriyle pazarlanmaktadır. Son kullanma tarihi geçmiş peynirleri toplayarak yeniden kalıba dökmek suretiyle satışa sunan sahteciler süt ürünleri piyasasını baltalamaktadır. Artan sahtecilik yurttaşlarımızın sağlığını ve süt piyasasının devamlılığını riske atmakta, süt ürünlerinde fiyat/kalite dengesinin sağlanabilmesi için somut adımların atılması beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2015 – 2021 döneminde piyasaya sürülen sahte ve son kullanma tarihi geçmiş peynir miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2015 – 2021 döneminde ülkemizde süt yerine kazein kullanılarak üretilen peynir miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2015 – 2021 döneminde sahte ve son kullanma tarihi geçmiş peynir ürünleri tüketimi sebebiyle rahatsızlanarak sağlık kurumlarına başvuran yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Süt, peynir ve yoğurt ürünlerinin 2015 – 2021 döneminde yıllık ortalama fiyatları kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?
5. Süt ve süt ürünleri fiyatlarının yurttaşlarımızın alım gücüne uygun seviyelere çekilebilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?