İbre İmamoğlu’ndan yana

İbre İmamoğlu’ndan yana
13 Kasım 2022 17:05

Millet İttifakı’nın ortak adayının İmamoğlu olacağını düşünüyorum.

 

 

Safile USUL H&H YORUM 

Fotoğraf. Ekrem İmamoğlu / Twitter

 

 

Bu konuda hiçbir duyumum yok ama bu görüşü duruma bakarak oluşturdum.

 

 

Şöyle ki…

 

 

6’lı masada 6 kişi var.

 

 

Ve, bu 6 lider oturduğunda verecekleri karar, kim kazanır, sorusuna verilecek cevapla oluşacak.

 

 

Elbette, mesela Kılıçdaroğlu da, ben kazanırım, diye düşünebilir ancak bu düşüncesi masanın ortak kanaati değilse, adaylık gerçekleşmez.

 

 

6’lı masadaki liderler seçimi alabilecek kişi kim olur diye elbette anket yaptırıyorlar(dır) ve daha da, yani aday belirlenecek güne kadar anketleri devamlı tekrarlatıyorlar(dır).

 

 

En son durumdaki anketler belirleyici olur ve anketler çok sayıda kaynaktan olur. Tek bir ankete göre karar verilemez zira.

 

 

Şimdi…

 

 

Tabloya bakarsak, Erdoğan karşısında aday olduğunda kazanabilme ihtimali olan kişiler, İmamoğlu, Yavaş, Akşener, Kılıçdaroğlu olarak özetlenebilir.

 

 

Ancak Kılıçdaroğlu’nun adaylığına 6’lı masadaki diğer liderlerin sıcak bakmıyor olduğunu, Kılıçdaroğlu’nun seçimi alamayacağını düşündüklerini çeşitli vesilelerle gördük, hatta bizzat ağızlarından, dolaylı ifadelerle olsa bile, duyduk.

 

 

Geriye kalıyor Mansur Yavaş ve Meral Akşener.

 

 

İşte bu noktada en önemli faktör olarak HDP oyları devreye giriyor.

 

 

Ve, özellikle de Akşener bugün itibari ile bu konuda pek şanslı değil.

 

 

Pervin Buldan 11 Kasım Cuma günü Akşener hakkında şu ifadeleri kullandı…

 

 

“Altılı Masa’nın kadın bir başkanı var; her gün HDP ve Kürtlere hakaret etmeyi kendisine görev edinmiş. Nefret tohumları saçmaktan geri durmayan bir kadın başkan var. Bu 6’lı masadaki kadın başkanın, son grup toplantısında yaptığı açıklamalar, bir kez daha Kürt düşmanlığını ortaya koyduğunu bizlere açık açık göstermiştir.”

 

 

Görüldüğü üzere, üstelik de Akşener’den kadın diye söz ederek son derece sert, adeta onu düşman görür gibi bir açıklama yaptı.

 

 

Bunun sebebi, Meral Akşener’in AKP Grubu’nun HDP Meclis grubunu ziyaretinden sonra, bu ziyarete ilişkin, açılım kumpanyası, ifadesini kullanması.

 

 

Esasen bu sözler HDP’ye değil, hükümete yönelikti.

 

 

Hükümet bilindiği gibi, yıllar önce Kürt oylarını almak için açılım demiş ama ardından işler daha da berbat hale gelmişti.

 

 

Akşener bunu kastediyor.

 

 

Ancak seçici algı dediğimiz olay meydana geldi ve Pervin Buldan, ki, hayatını kaybeden eşi durumunu da dikkate almak lazım bu noktada, bu sözlerle hafızasındaki, Akşener’in Doğru Yol hükümeti dönemini torbadan çıkararak, Akşener’i Kürt düşmanına dönüştürdü.

 

 

Akşener kesinlikle bir Kürt düşmanı veya başka bir şey düşmanı değil ama siyaset en küçük psikolojik dengelerin bile hesaplanması gereken bir alan.

 

 

Neticede ama, elbette Cumhurbaşkanı adayını HDP belirleyemez ancak hiçbir siyasi parti HDP’ye oy veren seçmeni göz ardı edemez, etmez.

 

 

Ayrıca niye göz ardı etsin, HDP seçmeni de seçmen, tüm herkes gibi.

 

 

Ki, şunu da bilmek lazım hükümet HDP oylarına yöneldi çok fena.

 

 

HDP’nin TBMM grubunu ziyaretin sebebi de buydu, Demirtaş’ın hasta babasını ziyaret etmesine izin vermek de.

 

 

Oysa HDP şunu bir anlasa en azından, Millet İttifakı hukuk devleti kurallarını tatbik eder, adayı kim olursa olsun, ve Demirtaş’a hasta babasını ziyaret izni vermesine bile gerek kalmaz, zira Demirtaş hukuk devleti kurallarına göre hapiste olmaz. (ki, HDP bunu anlıyor aslında ama HDP’nin birincil meselesi hukuk devleti değil, özerklik ve pozisyonunu hep buna göre alıyor, mesela Gezi olaylarında hükümeti desteklemişti çünkü o dönem açılım dönemiydi)

 

 

Millet İttifakı bunları oy için yapmaz, tabiatı, siyasi görüşü ve anlayışı bu olduğu, hukuk devletini uygulayacak bir seviyede olduğu için yapar.

 

 

Neyse, onu diyordum.

 

 

Akşener bence seçimi almada zorlanır bu durumda ve bu durum anketlerde de görülür olur zaten.

 

 

Mansur Yavaş da esasen HDP oylarını almada İmamoğlu’ndan daha az şanslı olabileceği için tercih edilmez 6’lı masada.

 

 

Ama dediğim gibi, 6’lı masa son kararını gerçekten de anketlere göre verecek

 

 

Tabii her partinin her şehirde, her ilçede, kasabada temsilcileri var, onlardan da bildirim alınır. Alınmaması mümkün mü zaten, değil.

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar