İBB’nin Halk Süt ile ‘anne kart’ uygulamaları mevzuata aykırıymış!

İBB’nin Halk Süt ile ‘anne kart’ uygulamaları mevzuata aykırıymış!
5 Aralık 2021 10:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Raporda, İBB’nin çocuklara ücretsiz Halk Süt dağıtmasının, “sütler ihalesiz olarak alındığı ve doğrudan işlendiği için” mevzuata aykırı olduğu öne sürüldü. Sayıştay’ın 2019 raporunda da benzer bir tespit yer almıştı. İBB, bugüne dek çocuk nüfusunun fazla olduğu Bağcılar gibi birçok ilçede, 100 bini aşkın çocuğa ücretsiz süt dağıttı.

 

 

 

Raporda mevzuata aykırı bulunan bir diğer uygulama ise ‘anne kart’ hizmeti oldu. Birgün’den Bilge Sarıhan’ın haberine göre Sayıştay, İBB’nin 0-4 yaş arası çocuğu olan kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı tanımasının yasaya uygun olmadığını savunarak, “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi, 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanı’na aittir” dedi. İBB ise Sayıştay’a verdiği yanıtta, yardıma ihtiyacı olan yurttaşlara verilen hizmetler ve yardımların, belediyelerin görev ve yetkileri arasında yer aldığını vurguladı.

 

 

ASLOLAN KAMU YARARI

 

 

Sayıştay raporunu değerlendiren CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Gökhan Günaydın, Sayıştay’ın bu tutumunun yeni olmadığını söyledi. BirGün’e konuşan Günaydın, daha önce de İBB’nin üniversite öğrencilerine sağladığı yurt ve burs olanaklarının mevzuata aykırı görüldüğünü hatırlattı.

 

 
Günaydın, İBB’nin hizmetlerinde asıl olarak kamu yararının gözetildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Biz hep meseleye şu mantıkla bakıyoruz: Kamu yararı nerededir? Üreticiden süt alıp ihtiyacı olan insanlara süt dağıtmak kamu yararına aykırı mıdır? Sayıştay, süt alınan üreticiler arasında veya süt dağıtımında çocuklar arasında ayrımcılık yapılması durumunda karşı çıkabilir. Eğer böyle bir durum olsaydı, bu haklı bir eleştiri olurdu.”

Ama böyle bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını belirten Günaydın, “O zaman Sayıştay belediyenin ihtiyacı olan çocuklara süt dağıtmasını hangi hakla eleştirebilir? Eğer mevzuat buna aykırıysa mevzuatı buna uygun hale getirmek gerekir, kaldı ki mevzuata da aykırı değil. Sayıştay zorlama bir yorum yapıyor” diye konuştu.

 

 

MEVZUATINIZI DEĞİŞTİRİN

 

 

Sayıştay’ın ‘anne kart’ hizmetine ilişkin tespitini de eleştiren Günaydın, “Raporda ücretsiz veya indirimli tarifeleri Cumhurbaşkanı’nın belirleyebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı’nın böyle bir yetkisi varsa o zaman sadece İstanbul’da değil, bütün Türkiye’de bu hizmetin verilmesini sağlasın. İstanbul’da biz bu hizmeti verebiliyoruz. İki turlu seçim sonrasında İstanbul’un yönetimini yurttaş bize bıraktı” dedi.

Zorlama yorumlarla İBB’nin kamu yararına sağladığı olanakların engellenemeyeceğinin altını çizen CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın, sözlerini şöyle noktaladı: “İBB bugüne kadar 70 binin üzerinde öğrenciye burs verdi. Şimdi bir kişi diyebilir mi bu bursu vererek yanlış yaptı diye? Açıkça söylüyorum. Mevzuat kamu yararına aykırıysa mevzuatınızı değiştirin. Kaldı ki zorlama yorumlarla İBB’yi asla engelleyemezler. İBB kimin yardıma ve dayanışmaya ihtiyacı varsa onun yanında olmaya devam edecek. Bunlardan rahatsız olduklarının farkındayız; ama halk yararına ne varsa İBB bunları yapmaya devam edecek.”

 

 

AKP’li belediyenin Halk Ekmek düşmanlığı

 

 

İBB’nin şehit yakınları, gazi ve engellilere tahsis ettiği İstanbul Halk Ekmek (İHE) büfelerinden birini işleten 59 yaşındaki gazi Rıfat Arslan, nisan ayından beri işlettiği büfeye AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin elektrik bağlamadığını belirtti. ANKA’nın haberine göre; Arslan, “Bir gazi eğer Üsküdar’a sığmadıysa memleketi de terk edeyim. Üsküdar Belediyesi, buraya bunu Büyükşehir Belediyesi koydu diye benim elektriğimi vermiyor. İstirham ediyorum, benim elektriğimi versinler” dedi. AKP’li belediyenin büfeyi kaldırması yönünde kendisine tebligatta bulunduğunu da söyleyen Arslan, “Beni başka bir arka sokağa taşımak istiyorlar” diye konuştu.