İBB ve Çevre Bakanlığı’nın ‘riskli alanlar’ haritası kısmen örtüştü! ‘Bakanlığın önceliği rant’

İBB ve Çevre Bakanlığı’nın ‘riskli alanlar’ haritası kısmen örtüştü! ‘Bakanlığın önceliği rant’
2 Eylül 2024 09:40

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine karşı alınması gereken önlemler bir kez daha ülkenin sıcak gündemine oturdu. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da “riskli alan” haritası açıkladı. Ancak hazırlanan iki haritada yalnızca 3 alan birbiriyle örtüştü. İBB Genel Sekreter Yardımcısı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, “Bakanlığın seçtiği yerlerin rant değeri çok yüksek. Bu durum iktidarın önceliğinin rant olduğunu gösteriyor” dedi.

 

 

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre, tartışmaların merkezindeki yasanın kamuoyunda Rezerv Alan Yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası olduğunu belirten Akgün “Afet yasasının yaptırım gücü yüksek. İstanbul’un yüzde 70’i ruhsatsız yapı. Önemli olan bu yetkiyi nasıl ve nereye kullanacağınız. Bu yetki kamu yararına kullanılmalı” dedi.
“Planlamaların yerelden yapılması ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlayıcı değil denetleyici olması gerektiğini” belirten Akgün, yasa kapsamında riskli alan edilen bölgelere dikkat çekti. Akgün, “İBB’nin riskli ilan ettiği yerlerle bakanlığın riskli ilan ettiği alanlar içinde Tuzla ve Zeytinburnu’nda bulunan yalnızca üç alan örtüşüyor” dedi. Bakanlığın gözünün rantta olduğunu söyleyen Akgün, “Yurttaşların barınma hakkına rant gözüyle bakılmamalı. İBB ve ilçe belediyeler sürecin paydaşı olmalı. Kurumların birlikte iş yapma kültürünü yeniden kuvvetlendirmeliyiz. Başka çaremiz yok” diye ekledi.