İBB Meclisi’nde ‘Vahdettin’ tartışması!

İBB Meclisi’nde ‘Vahdettin’ tartışması!
13 Eylül 2022 08:43

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis toplantısında; CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirdiği esnada, “Sizin kurucu liderlerinizin de birçoğu İngiltere’den mezun olmuş gelmiştir. Vahdettin, örnek aldığınız lider, İngiltere’ye kaçmıştır. Kraliçe öldü, başınız sağ olsun. İngilizler çok severler İslamcıları” dedi. AKP’li bir meclis üyesinin, CHP’li üyelere ‘Yunan tohumu’ dediğini iddia eden CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “Vahdettin, bizim için bir haindir” diye konuştu.

 

 

İBB Meclisi’nin eylül ayı toplantısının birinci oturumu, Saraçhane’deki belediye binasında, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında bugün yapıldı. Meclis toplantısı, partilerin grup başkan vekillerinin konuşmalarıyla başladı. CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı’nın, AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirdiği konuşması esnasında, “Vahdettin, örnek aldığınız lider, İngiltere’ye kaçmıştır” demesi üzerine mecliste tansiyon yükseldi.
Tartışma devam ettiği sırada AKP’li bir meclis üyesinin CHP’li üyelere yönelik ‘Yunan tohumu’ dediği iddiası, meclisteki gerilimi artırdı.

 

 

CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı’nın konuşmasının satır başları şöyle

 

 

“30 sene önce ‘Borç veren emir verir’ demiyor muydunuz? Şimdi size kim emir veriyor?”
Bakın, geçen gün konuşma yapıyor Sayın Cumhurbaşkanı ve sizin genel başkanınız, ‘Biz’ diyor, ‘bütçe açığını, dostlarımızdan aldığımız borçlarla rezervlerimizi dolduruyoruz’. Yani kasaları borçlarla dolduruyormuşuz. Kimden alıyormuşuz? Dostlarımızdan. 30 sene önce ‘Borç veren emir verir’ demiyor muydunuz? Şimdi size kim emir veriyor? Aldığı dostlara bak. Rusya’dan alıyor. Karşılığında, bir nükleer elektrik tesisi var, oradaki payı devrediyor Türkiye. Devretti daha doğrusu, onun karşılığında buraya para geliyor.

 

“18 tane Ada’yı devretmişsin, teslim etmişsin; şimdi kahramanlık yapıyorsun”

 

Yunanistan’la ilgili laf ediyor. 18 tane Ada’yı devretmişsin, teslim etmişsin, şimdi kahramanlık yapıyorsun. Dostlarımız, Suudi Arabistan gelmiş, ülkenin ortasında bir insanı öldürmüş. Burası kaçıncı yüzyıl ülkesi? Burada adamı öldürmüş. Suudi Arabistan’ın söylemediği laf kalmamış. Gitmişsin sonra para dilenmişsin, burada geliyorsun, ‘Dostlarımızdan para aldık, kasayı doldurduk’. Birleşik Arap Emirlikleri; ‘15 Temmuz’da bir numaralı sorumlu budur’ diyorsunuz. Dışarıda şehitlerin resimleri var, 250 vatandaşımız öldü, ‘Bunun bir numaralı sorumlusu Birleşik Arap Emirlikleri’ diyorsun, aradan üç sene geçiyor, dostumuz oluyor. Niye? Kasaları dolduracağız. Burada konuşurken ‘bu toprakların insanı, şu toprakları insanı’ falan deniliyor. Biz, bu toprakların insanıyız. Biz, bu topraklarda doğduk, büyüdük. Ben, kimseye ‘sen o toprağın, bu toprağın insanısın’ demem. Öyle bir şey söylemem. Siz, bize gayet normal söylüyorsunuz.

 

 

“Kraliçe öldü, başınız sağ olsun; İngilizler çok severler İslamcıları”

 
Kraliçe öldü, başınız sağ olsun. İngilizler çok severler İslamcıları. Arabistanlı Lawrance, o koymuştur teoriyi. ‘Burada siyasal İslam’ı kullanarak çok şey yapabilirsiniz orduda’ diyen Arabistanlı Lawrence’tir. Meşhur bir adamdır. Sizin kurucu liderlerinizin de birçoğu İngiltere’den mezun olmuş gelmiştir. Vahdettin mesela, örnek aldığınız lider, İngiltere’ye kaçmıştır, İngiliz gemisiyle kaçmıştır. Örnek aldığınız bazı Orta Doğu’daki örgütler, İngilizler tarafından kurulmuştur.”