"İbadet yerleri AKP ideolojisini üretir hale gelmiştir"

"İbadet yerleri AKP ideolojisini üretir hale gelmiştir"
19 Mayıs 2013 09:41

Mescit olmayan yer bırakmayacak yasa tepki çekti.

Başta okul ve hastaneler olmak üzere mescidi olmayan alan bırakmayacak yasa tasarısını Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Türkiye Afganistan’a dönüşüyor, Taliban anlayışı ile yönetiliyor” ifadeleri ile değerlendirirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “İbadet yerlerinin AKP ideolojisini üretir hale gelmesi, tüm inançlara mensup yurttaşlarımız için rahatsız edicidir” tepkisini gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve başta okul ve hastaneler olmak üzere işhanı, büro, resmi bina, fabrika, düğün salonu, lokanta, gazino, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, kongre merkezi, öğrenci yurtları, spor tesisleri, milli parklar, piknik alanları, havalimanları, gar, terminal ve metro istasyonlarına mescit açılmasını öngören yasa tasarısı taslağı tepki çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, yasa taslağı ile kentlerde AKP ideolojisine yönelik yapılanmaların hızlanacağını belirterek “Anayasa dini görevlerin kamu yararına aykırı olmayarak yerine getirilmesini güvence altına almıştır. AKP bir taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla cemevlerini ibadet yeri olarak görmezken, bir yandan da camileri ve ibadet edilen diğer yerleri, sadece dini görevlerin yerine getirildiği yerler olmaktan çıkarıyor. İbadet yerlerinin, toplumsal yaşamda, AKP ideolojisini üretir hale getirilmesi, tüm inançlara mensup yurttaşlarımız için rahatsız edicidir” değerlendirmesini yaptı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise tüm kamusal alanın tek bir dinden öte tek bir mezhebe uygun olarak düzenlendiğini belirterek “Bunun uygarlıkla alakası yok. Türkiye Afganistan’a dönüşüyor, Taliban anlayışı ile yönetiliyor” dedi.
Taslağın, okullarda da mescit açılmasını öngördüğünü anımsatan Demir, “Okulların en önemli öznesi öğrencilerden sonra öğretmenlerdir.

Ama okullarda öğretmenlerin tam olarak yararlanabilecekleri bir öğretmen odaları bile yoktur. 80 öğretmen, 10 dakikalık teneffüs süresini, 25 metrekare odada, istif edilmiş şekilde geçiriyor. Yasal olarak zorunlu olmasına karşın sendika odaları tahsis edilmiyor. Müzik ya da resim sınıfları yok. Tüm bunlar yokken, her okula mescit açmanın uygarlıkla, eğitimin gerekleri ile ilgisi yoktur” diye konuştu.