Hükümet yeni Suriyeli sığınmacı istemiyor

Hükümet yeni Suriyeli sığınmacı istemiyor
28 Ağustos 2012 20:31

Haber Alman Hükümetine yakın kaynaklardan ve Frankfurter Allg. Gazetesi’nin Arap Haberleri Şefi Reinhard Müller’den, ki…


SAFİLE USUL H&H YORUM

Haberin çok önemli bir başka boyutu daha var ve onu da aktaracağım.
 
Reinhard Müller’in Alman Hükümet ve diplomasi kaynaklarından aldığı haberin esası Fransa’nın Suriye’deki Esad muhaliflerinin kuracağı hükümete destek olacağını açıklamasına karşı Alman Hükümeti’nin aldığı olumsuz tavır.
 
Haberin bu genel çerçevesinde Türkiye’nin Suriye tutumundaki değişim de anlatılıyor.
 
Şöyle ki…
 
Müller’in AFP (Fransız Haber Ajansı) ve DPA’ya (Alman Haber Ajansı) konuşan Türk diplomasi ve Hükümet kaynaklarına dayanarak aktardığına göre… (bu kaynaklar Türkiye’deki gazetecileri ciddiye almadıkları için olsa gerek bu bilgileri Türk gazetecilere vermiyorlar)
 
AKP Hükümeti yeni Suriyeli sığınmacı istemiyor.
 
Hatta sınırı kapatmayı dahi düşünüyor.
 
Şu anda Suriye sınırında binlerce Suriyeli sığınmacı Türk sınırından içeri girmek için bekliyor ancak girişleri erteleniyor.
 
Sınırda şu ana kadar yapılagelenden çok daha sert kontroller yapılmaya başlanmış durumda.
 
Bu bilgileri Almanlara ve Fransızlara veren bir Hükümeti mensubu ama ismi gizli tutuluyor haberde.
 
Söz konusu Hükümet kaynağı sınırda sertleşen kontrolleri ise, Kürt isyancıların Türkiye’ye giriş endişesi olarak belirtiyor.
 
Yine aynı Hükümet kaynağına göre sınırda bekletilen Suriyelilere felaket yardımı kapsamında yiyecek vb. tarzında destekleme yapılıyor.
 
Ve, aynı kaynak Ankara’nın Birleşmiş Milletler’den Suriye’de acil durum yerleşimleri için çadır kurulmasını talep ettiğini belirtiyor.
 
Hükümet kaynakları AFP’YE Türkiye’nin 100.000’den fazla Suriyeli sığınmacı almayı kesinlikle düşünmediğini de belirtmiş ve an itibari ile sınırda bekleyen 7000 Suriyeli de içeri alınmadığını da ifade etmiş.
 
Bu aktarılanlar Hükümetin içerde kamuoyuna gösterdiğinden çok daha fazla endişeli olduğunu ve Suriye angajmanından geri adım atmak istediğini gösteriyor ki…
 
Yine FAZ’dan bir başka habere göre ABD’nin Suriye konusunda değişen tutumu da muhtemelen bu geri adımın bir nedeni.
 
Söz konusu haberin başlığı, “Washington Hollande’ı frenliyor” ve içeriğinde ABD’nin Suriye muhalefetine geçici hükümet kurma çağrısı yapan Fransa Devlet Başkanı Hollande’a bu çağrısının erken olduğu çünkü Suriye’de muhalefetin geçici bir hükümet için çok daha iyi hazırlanması gerektiği uyarısını yaptığı anlatılıyor.
 
Haberin girişte değinmiş olduğum diğer bir ana yönü de Almanya ile Fransa arasındaki Suriye tutum farklılığını aktarıyor.
 
Şöyle ki…
 
Haberde Almanya Başbakanı Merkel’in geçtiğimiz cuma günü Hollande ile yaptığı görüşmede Almanya olarak Fransa’nın Suriyeli muhalifleri destekleme noktasında olmadıklarını çünkü Suriye’li muhaliflerin Suriye halkını temsil ettiğinden emin olmadıklarını, bundan başka bir de Suriyeli muhaliflerin demokrasi değerlerine bağlı olmadıkları yönünde bir kanı taşıdıklarını söylediği aktarılıyor.
 
Görünen o ki, Suriyeli muhaliflere mesafe batıda artıyor, bunu gözlemleyen AKP Hükümeti buna uygun olarak geri adım atmayı planlıyor.
 
Önceki gün Çankaya’da gerçekleşen Gül-Erdoğan-Özel zirvesinde bu geri adımın detaylarının konuşulduğundan da emin olabiliriz.
 
Genelkurmay’ın da istediği kanımca zaten bu geri adımdı ve Hükümet’e bunu telkin etmeye çalışıyordu.
 
Genelkurmay’ın telkinlerini ne kadar kavrar ve ciddiye alırlar bilemem ama ABD’nin geri adım atmasından etkilenmemiş olmaları düşünülemez kanısındayım.


Yazarın Son Yazıları:
Özel daha o gün tepki vermiş Köksal’a
Galiba bu iş tutacak
AKP seçmeninden oy alacak