Hukukçulardan Sayıştay Başsavcılığı’na yapılan atamaya tepki!

Hukukçulardan Sayıştay Başsavcılığı’na yapılan atamaya tepki!
3 Ağustos 2022 08:36

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sayıştay’ın icracı kurumlardaki denetiminin açık arama ve ceza penceresinden bakarak yapmaması gerektiğini düşünüyorum” sözlerinden iki ay sonra Sayıştay’a imam hatip kökenli İsmail Altıntaş’ı Sayıştay Başsavcılığı’na atandı.

 

 

Cumhuriyet’in haberine göre, atamayı değerlendiren İstanbul Barosu eski başkanı Turgut Kazan, “Bir cumhurbaşkanının, hele tek adam olan bir kişinin Sayıştay uyarısı bile bir talimat niteliğindedir. Sayıştay’ın; TBMM adına yapabildiği şeyleri yapmamasının istendiği, cumhurbaşkanının konuşmasında açıkça ortaya çıkmıştı. Bize dayatılan rejimin hukukla bağdaşır tarafı olamayacağı için böyle bir süreç yaşıyoruz” dedi.

 
Kazan, “Sayıştay’ın zaten epeyce sınırlanmış olan denetim imkânlarını, hepten cumhurbaşkanına bağlayan bir halka olarak düşünülmüştür. Bundan sonra Sayıştay daha da dikkatli olmak zorunda. Açık aramak ne demekse? Sayıştay’ın asli görevi o. Diz boyu yolsuzluk var. Sayıştay’ın da kolu kanadı kırılacak, daha da sınırlanacak, millet adına hiçbir şey denetlenemeyecek” diye konuştu.

 

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, “Özellikle seçim dönemine girildiği gözetilirse, Sayıştay’ın kullanacağı yetkiler, bu kurumu da iyice tartışmaların odağına çekecek. AKP; devlet yetkilerinin ya kendisinin beklentilerine göre baskı unsuru olarak kullanılması ya da kendi bakışına göre etkisiz olması için atamalarda bu anlayışından asla vazgeçmiyor. Bu atama da kendisini devlet ile özdeşleştiren AKP’nin parti devleti anlayışını yansıtan yeni bir işlemi oldu” görüşlerini aktardı.