Hukuk otoriteleri devlet mekanizmalarına bir yol göstersin

Hukuk otoriteleri devlet mekanizmalarına bir yol göstersin
29 Şubat 2016 08:59

Sevgili okuyucularım, bugün cumhurbaşkanlarının yargılanmaları ile ilgili konuyu gündeme getirmek istiyorum.

 

 

 

İbrahim ÖZDOĞAN H&H YORUM

 

 

Hepimizin bildiği gibi 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ına göre cumhurbaşkanları vatana ihanet suçu dışında herhangi bir suçtan dolayı yargılanamıyor.

 

Üstelik vatana ihanet suçu çok açık olarak ortada olmasına rağmen bir cumhurbaşkanını yargılamak deveyi iğnenin deliğinden geçirmek gibi olanaksız.

 

Neden?

 

Cumhurbaşkanı vatana ihanetten dolayı yargılanabilmesi için TBMM tam sayısının üye tam sayısının en az üçte birinin yani 184 milletvekilinin teklifi ve yine üye tam sayısının en az dörtte üçünün yani 413 milletvekilinin vereceği kararla suçlandırılır, Yüce Divan’a sevkedilerek orada yargılanır.

 

Bu Anayasa’nın amir hükmü.

 

Peki, bunu sağlamak bugün için olanaklı mı?

 

Sağduyu sahibi herkes biliyor ki asla ve katiyetle olanaklı değil.

 

Şimdi esas soruma geçiyorum.

 

Peki, böyle bir şey olanaklı olmadığına göre vatana ihanet etmiş, ülkenin bir bölümünü teröristlerle ”çözüm süreci” denilen ”ihanet süreci’‘ ile devleti anlaşma masasına oturtup, orduyu da kışlasına tıktırarak ülkenin hain bölücülerce silah, cephane deposu haline getirtmiş, böylece binlerce vatan evladının kara toprağa girmesine sebep olmuş bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Yine hergün Anayasa’yı çiğneyerek devlet düzenini alabora eden bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Açıkça, kamuoyuna deklare ederek AYM’nin ”Anayasa mahkemesinin kararlarını tanımıyorum, kararlarına saygı da duymuyorum, uygulamıyorum da…” diyerek yargıya ve devlet mekanizmalarına meydan okuyan bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Ucu kendisine ve aile bireylerine dokununca, devasa yolsuzluk ile hırsızlıkları soruşturan yargı mensuplarını yargılatıp hapse tıktıran, görevden el çektiren, sürgüne gönderen bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Kendisine muhalif televizyon ve gazetelere devlet zorbalığı ile el koydurup, yandaş hale getiren, mensuplarını da kodeslere tıktıran bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Düşman ilan ettiği finans kurumlarına yine devlet zorbalığı ile el koydurup çökerterek milyonlarca mağdur mudi oluşturan bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre icranın başı başbakandır ve ilgili bakanlar olmasına rağmen emrindeki neidüğü belirsiz şahıslarla ülkeyi yönetip hükümeti baypas eden bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Karısı ve çocukları ile birlikte Cumhuriyet’in kurumlarını yıkmak için gece gündüz demeden çalışan ve enkaz olarak gören bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Vatandaş her konuştuğunda yargı mensuplarını korkutup baskı yaparak cumhurbaşkanına hakeretten dava açtıran ve zalimce kodese tıktıran bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Ülkenin çok zengin doğal kaynaklarını talancı hırsız işadamlarına indragandi yoluyla peşkeş çeken bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Vatandaşları demokratik gösteri haklarını kullandığında, onları polisin plastik mermileri, biber gazları ve tazyikli su ile sakat bırakıp öldürten bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Anayasayı zorla değiştirmek için akla hayale gelmedik yönemler uygulayan, muhalif medyayı baskı ile susturan bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Anayasa’nın açık hükümlerine rağmen laikliği vargücü ile çiğneyen ve insanları bizden olanlar ile bizden olmayanlar olarak bölücülük yapan bir cumhurbaşkanını nasıl yargılayacaksınız?

 

Bu soruları istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

 

Ama üstte de belirttiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir cumhurbaşkanını yargılamanız, tabir yerinde ise eşyanın tabiatına aykırı.

 

Benim esas öğrenmek istediğim ve yargı mensuplarına da gerekli olan, bir cumhurbaşkanı devleti çok açıktan yıkar, Anayasa’yı her an çiğneyip ve ”Anayasa mahkemesinin kararlarını tanımıyorum, kararlarına saygı da duymuyorum, uygulamıyorum da…” diyerek Cumhuriyet her an devrilmek üzereyken, ama Anayasa’nın açık hükmü de ortadayken yani cumhurbaşkanının yargılanması olanaksızken devleti kurtarmak için hangi mekanizmalar devreye girer, böyle bir cumhurbaşkanı yargılanarak milletin başından nasıl alınır?

 

Sorum gayet açık, hiçbir hukuk otoritesi vatandaşlar ile devletin çeşitli mekanizmalarındaki mensuplarına ”Cumhurbaşkanları sadece vatana ihanetten yargılanır” klasik açıklamasını yapmasınlar çünkü bunun mümkün olmadığını zaten herkes biliyor.

 

Yani kısaca ”Cumhurbaşkanları sadece vatana ihanetten yargılanır” hükmü gereğince herhangi bir cumhurbaşkanı devleti yıkıp, Anayasa’yı çöp bidonuna atarken dükkanları yanan vatandaşlar gibi millet ağlayarak seyredecek mi yoksa böyle bir cumhurbaşkanını hukuk yoluyla, başka yasal maddelere dayanarak indirmek mümkün mü?

 

Örneğin, psikolojik ve bedensel sağlık nedenleri ile hastaneye sevk edilip, hukuk ölçütlerine uygun olarak tüm tetkikleri detaylı bir şekilde yapılarak, ”cumhurbaşkanlığı yapamaz” raporu ile cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılabilir mi?

 

Veya başka hukuksal mekanizmalar yoluyla…

 

Evet hukuk otoriteleri, tüm yurttaşlar ve devletin üst mekanizmalarındaki görevliler bu konuda sizden aydınlatma ile net yanıtlar bekliyor.

 

Bu çağrım tüm üniversitelerin hukuk fakültelerindeki akademisyenler, yüksek yargıda yargıçlık ve savcılık yapmış zevat ile Türkiye Baolar Birliği’nedir.

 

Kamuoyu bu konuda aydınlanırsa yeni bir bilinç oluşur.

 

 

 

İbrahim ÖZDOĞAN Twitter

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Türk ordusunu taammüden mahvetti
Tayyip Erdoğan’a karşı tüm muhalefet partileri ortak demokratik milli mücadele başlatmalıdır
Fetö teröristlerine af isteyen ya gafil ya hain ya da kaset korkusu olan şerefsizlerdir!