Hoş geldin Vatan Partisi

Hoş geldin Vatan Partisi
16 Şubat 2015 11:58

15 Haziran 2015 Pazar günü olağanüstü kongre yapan İşçi Partisi adını Vatan Partisi yaptı.

 

 

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

 

 

Değerli bilim insanı Tarık Zafer Tunaya (d. 1916, İstanbul – ö. 29 Ocak 1991, İstanbul), 1961 Anayasa’sını hazırlıyan komisyonda görev alan hukuk hocasının başyapıtı bir çok ciltten oluşmuş Türkiye’de Siyasi Partiler’dir.

 

 

Bu ‘Eser ―Bazı ‘Müşahede ve Tezler’ başlığı altında umumi bir netice ile sona ermektedir. Bu son kısımda müellif  Türkiye‘mizin son yüz yıllık siyasî hayat vecereyanlarına dair sentetik bir özet vermekte ve netice olarak Türkiye‘de siyasîpartilerin şahıs ve zümre istibdadına karşı birer tampon hizmeti görecek kuvvettelakki ettiğini açıklamaktadır.’

 

(Dr. Ali Kuyaksil Polis AkademisiGaziantep PMYO  http://iibfdergisi.ksu.edu.tr/Imagesimages/files/21%281%29.PDF)

 

 

Bakalım Vatan Parti’si bu şahıs ve zümre baskısına karşı koymada ne kadar etkili olacak. Kongre Doğu Perinçek’in Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’a Vatan Partisi’ne katılma çağrısı yaparak ve Cumhuriyet savunucularını Vatan Partisinde birleşmeye çağırarak açıldı.

 

 

Doğu Perinçek başkan seçildi. Doğu Perinçek son görülen Perinçek – İsviçre davası ile vatanseverleri birleştirmişti. Bu kongre ve ad değişimi bu birliği devamlı kılmak ve kurumlaştırmak için yapılan önemli bir adım. Tabii ki önümüzdeki Haziran seçimlerine de hazırlık.

 

 

Doğu Perinçek ve Aydınlıkçılar kendilerini Şefik Hüsnü’nün Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası’nın tarihsel devamı olarak görürler. Doğu Perinçek, Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun Dev-Genç’e dönüşme sürecinde kurucu başkanlığını üstlenmiştir. Özellikle Türkiye İşçi Partisi’nin genç kadroları arasındaki Millî Demokratik Devrimci grup, partinin temellerini Aydınlık dergisi olarak atmıştır. Daha sonra Aydınlık dergisinde yaşanan ayrışmalarla Proleter Devrimci Aydınlık gurubu ve bu grubun sürdürdüğü devrimci gelenek bugün halen İşçi Partisi’nin kadrolarını oluşturmaktadır. Bunları internetten ve partinin kendi sitesinden daha ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz. Doğu Perinçek ve Aydınlıkçılar hakkında bir çok tartışma vardır. Bunların kara propaganda türü Apo ile görüştü çiçek aldı verdi gibileri ile uğraşmıyacağım ancak politikayı takip edenlerin bildiği gibi Doğu Perinçek’in hep Atatürk Devrimlerinin en ateşli savunucusu olduğunu belirtmeden edemiyeceğim. Bunları öğrenmek istiyenler bu hareketin yayınladığı kitap, dergi ve gazeteleri inceleyebilirler. Bir örnek olarak Aydınlık Yayınlarının Ekim 1980’da yayınladığı Atatürk’ün Bugünkü Önemi adlı Prof Dr Turan Güneş, Doç. Dr Emre Kongar ve Doğu Perinçeğin katıldığı açık oturumun tutanaklarına bakabilir.Doğu Perinçek ve Vatan Partisi’nin en ilginç yönü Cumhuriyet Halk Partisinin dışladığı tüm gelenek ve ilkeleri benimsemesi. Bunların içinde en belirgin ve önemli olan Altı Ok ilkeleri. İşin ilginç tarafı Doğu Perinçek’in CHP’sini incelemesi yeni bir şey değil. Doğu Perinçek’in yazdığı Atatürk’ün CHP Program ve Tüzükleri konusunda ender olan bir kitap, baskısı 2008.

 

123

 

İşin diğer bir ilginç bir yanı da Atatürk’ün Tüm Eserlerinin ve Türk Devriminin bir çok kitabının bu partinin kısıtlı olanakları ile yıllardır yayınlanması. En acısı da Atatürk’ün mirasta bıraktığı koskoca Cumhuriyet Halk Partisi ya da İş Bankasının ne de 12 Eylül rejiminin bir arpalığa dönüştürdüğü Türk Tarih Kurumunun bu yayınlara sahip çıkmamış olması.

 

 

 

unnamed
En son olarak ta Sayın Kılıçdaroğlu logolarını da değiştirebileceklerini söyledi. Eğer CHP bunu da yaparsa ve zaten ilke olarak vaz geçtiği Altı Oku logosundan da silerse geriye Mustafa Kemal Atatürk’ten CHP’de ne kalacak. Belki de Vatan Partisi bu logoya da sahip çıkar. CHP’nin geriye bir ismi kalır, belki onu da değiştirirler, ‘Hoş Geldin Vatan Partisi’ ‘Güle Güle Cumhuriyet Halk Partisi’ olur.

 

 

 

222
Mustafa Mersinoğlu, 16 Şubat 2015, Brighton, İngiltere.

 

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı