Hizmet için toplanan vergiler, bakanların seçim harcamaları oldu!

Hizmet için toplanan vergiler, bakanların seçim harcamaları oldu!
6 Mayıs 2023 09:06

Cumhurbaşkanı adayları ve bileşenleri, aynı günde birden fazla miting yaparak seçmeni ikna etmeye çalışırken, milletvekili adayları da seçim bölgelerinde kampanyalarını sürdürüyor.

Fotoğraf: Bekir Bozdağ Twitter

 

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, seçim kampanyasında Cumhurbaşkanı unvanını, AKP’den milletvekili adayı olan bakanların, seçim harcamaları için bakanlık bütçesini kullanmaları haksız rekabeti doğuruyor. Milli Gazete’den Ali Ekber’in haberine göre Bakanlar, partilerine ayrılan seçim yardımlarının dışında, milletin vergileriyle toplanan bakanlık bütçelerini de seçimler için kullanıyor.

 

Türkiye, seçim atmosferinin son 9 gününü doludizgin yaşıyor. Siyasi partiler seçim kampanyalarına hız vererek tam kadro sahaya indi. Cumhurbaşkanı adaylarının miting programları artarak devam ederken milletvekili adayları da bölgelerindeki seçim çalışmalarını artırdı. Milletvekili adayı olan bakanlar, seçim bölgelerinde bakanlık bütçelerini kullanmaları, seçimlerin haksız bir ortamda geçmesine neden oldu.

 

 

HİZMET İÇİN TOPLANAN VERGİLER, BAKANLARIN SEÇİM HARCAMALARI OLDU

 
14 Mayıs seçimleri için son kritik haftaya girilirken Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri’nde haksız rekabetler yaşanıyor. Kamu kuruluşu olan TRT ve Anadolu Ajansı gibi medya organlarında muhalefete verilen süreler tartışma konusu olmaya devam ederken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın talimatıyla milletvekili adayı yapılan bakanların seçim harcamaları için bakanlık bütçesini kullanmaları tartışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışında tüm bakanların milletvekili adayı olarak gösterilmesinin ardından sahaya inen bakanlar, partilerine ayrılan seçim yardımlarının yanı sıra vatandaşlardan toplanan vergileri hizmet için kullanmak yerine, kampanyalarında kullanmaya devam ediyor.

 

 

BAKANLIK ARAÇLARIYLA SEÇİM ÇALIŞMASI

 
Daha önce Mersin milletvekili adayı olan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ve Şanlıurfa milletvekili adayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, partilerinin il örgütü ve milletvekili adaylarıyla ilk toplantılarını bakanlık binalarında gerçekleştirmesinin ardından İstanbul milletvekili adayı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı olan Murat Kurum’un, bakanlığın logosu ve siyah plakası bulunan TIR’ı seçim kampanyasında kullandığı ortaya çıktı. İyi Parti İstanbul milletvekili adayı Orhan Ertürkmen, paylaştığı videoda görünen TIR, seçime kısa bir süre kala bakanın seçim bölgesinde kullanılmaya devam edecek.

 

 

YENİ SİSTEMİN LOGO GARABETİ

 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabul edilmesinin ardından büyük sorunları da meydana getiren partili cumhurbaşkanlığı, seçim dönemlerinde de iktidarın lehine kullanılıyor. İllerde bulunan valilerin Yüksek Seçim Kurulunun getirdiği kamu kuruluşlarının seçim döneminde tarafsız kalması gerektiği kuralını aşmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görsellerini AK Parti logosu olmadan, Cumhurbaşkanlığı forsuyla kullanıyor. Bu durum Cumhurbaşkanlığı yarışında Erdoğan’a avantaj kazandırırken diğer cumhurbaşkanı adayları için dezavantajlı bir durum meydana getiriyor. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkan Erdoğan’ın seçim kampanyasında Cumhurbaşkanı unvanını kullanması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı forsu, bütçesi, Hazineden AK Parti’ye verilen 2 milyarlık seçim yardımının yanı sıra toplu açılışlarda da bakanlıkların bütçesini kullandığı iddia ediliyor. Tüm bu durum seçim kampanyası sürecinde haksız rekabetin ortaya çıkmasına ve vatandaşlardan toplanan vergilerin iktidar için kullanılması tartışmalara neden oldu.